Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 28 juni 2012

Nuttehallon

Av Lambergsfrua - 28 juni 2012 13:07

I vår park finns några buskar med något som i vårt skötselavtal kallas för nuttehallon. Första gången jag hörde ordet trodde jag att det var på skämt, ungefär som snuttefilt, ni vet.



Jag har googlat efter nuttehallon, men inte hittat någon som helst information. Däremot tror jag att den korrekta benämningen är rosenhallon. Oavsett namn tycker jag den är dekorativ.



Det är ett riktigt bra smultronår i år, både för vilda och trädgårdsvarianten. Vi frossar på jordgubbar till lunch, men ett och annat smultron från Dotterns trädgård slinker allt ner ändå.


Solen skiner och vi har ca +18 - bara att njuta!

Varma kramar,

Lambergsfrua    

 
 
margaretha

margaretha

28 juni 2012 15:38

Visst är det rosenhallon. De är fina, men ett jädrans ogräs - håller man inte efter dem, ta'r de över hela trädgården.

http://www.blogger.com/profile/0146325405597957595

Lambergsfrua

28 juni 2012 22:09

Jag har förstått från Goggle att det är ett elände att bli av med rosenhallon och att de sprider sig som ogräs. Vi har inga problem med det här, så vi bara njuter av de vackra blommorna.
Ha det gott!
Lambergsfrua

PS Jag har försökt komma in på din sida, men det funkar inte. Har du angett rätt bloggadress? DS

 
Ingen bild

Anita

28 juni 2012 18:43

Du har rätt i rosenhallon, tror jag. Det har jag fått lära mig en gång. Nuttehallon kan vara ett smeknamn ... Vackra är de i allafall och det kan ingen ändra på.
I våran skog har vi så mycket smultron. En liten lycka där de trivs är alldeles röd av dessa delikata bär. Har en planta bredvid verandan och den ger bär den också.
Vi brukar åka och självplocka jordgubbar men de har inte kommit igång ännu eftersom det varit så regnigt ... Det brukar vara halva priset mot vad affärerna tar och enkelt att plocka ca 30 liter. Vi brukar ge barnen lite och så fryser jag in en del också. Frossar gör vi så mycket vi kan ... MEN ska jag vara riktigt ärlig så gillar jag hallon bättre. Jag satt alltid i hallonbuskarna hemma när jag var liten och åt och åt av hallonen och de svarta vinbären. Favoriterna.
Ha en bra kväll ni två på balkongen med "gubbfrossa" och lite vin.
Stor kram från mig !!

Lambergsfrua

28 juni 2012 22:03

Jag förstår inte varifrån ordet nuttehallon kommit, men visst låter det gulligt. Det står faktiskt i vårt skötselavtal med HSB att nuttehallonen ska beskäras en gang om året - inte rosenhallonen. Lustigt.

Vi plockar inte jordgubbar själva men köper gärna till vettigt pris. Men jag håller helt me dig - hallon är snäppet godare. Vi hade hallonbuskar på sommastället i Stockholms skärgårdar och det var en ren njutning att sitta där och äta direkt från buskarna.

Nu har vi Rune här för att se fotbollen och det har blivit både gubbfrossa och vin på balkongen och vid TV:n.

Varm och solig kram til dig!
Lambergsfrua

 
Ruth

Ruth

28 juni 2012 23:51

Namnet kom nog av att man inte viste vad det rätta namnet var, ett gulligt namn. Alla blommor är fina när man studerar dem, och pryder där dom har satt rot. Jag kommer nog att kalla dessa små rosor för ”Nuttehallon” om jag ser några.

Smultron är ett strå vassare en jordgubbar, men jag hittar dom sällan, så små och söta, hallon likaså är gudomliga.
Nu har du lärt mig växtens gulliga namn hehe.
Kramen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

29 juni 2012 11:18

Ja lite puttenuttigt så där;) Vackra är de i vilket fall som helst. Visst är smultron så underbart goda, men som sgat man ska hitta dem också. Dottern har några månadssmultron i sin rabatt och de har fin smultronsmak också, men det är något speciellt med de vildvuxna - precis som med vildhallon.
Ha en trevlig helg!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
margaretha

margaretha

29 juni 2012 08:44

Oj då, måste bero på dåligt klister att sista siffran trillade bort.
http://www.blogger.com/profile/0146325405597957595
ska det vara.

http://www.blogger.com/profile/0146325405597957595

Lambergsfrua

29 juni 2012 11:19

Tack Margaretha, men jag kommer fortfarande inte in. Jag kanske måste rensa bland mina cookies - det föreslog man på den sida som dök upp.
Önskar dig en skön helg!

 
margaretha

margaretha

29 juni 2012 12:48

Kanske bäst att du äter upp dina kakor - eller prova den som går direkt till en av bloggarna: http://bastmattan.blogspot.se/
Jag strulade nog till det med den sista länken, den första är faktiskt korrekt.
Lev väl!

http://bastmattan.blogspot.se

Lambergsfrua

29 juni 2012 16:48

Ja men toppen, Margaretha! Nu kom jag in och fick en trevlig stund hos dig,
Vi höres!
Lambergsfrua

 
Ingrid

Ingrid

29 juni 2012 21:08

Hejsan!
Nuttehallon har jag aldrig hört talas om. Vilken roligt namn! Egenodlade jordgubbar och månadssmultron är väldigt gott. Jag var vid Stenstugu idag och mumsade i mig direkt från landet.

Varmt tack för kommentarerna hos mig och för att du följde med mig till Norge. Jag har inte svarat på alla kommentarer, för datortiden har varit väldigt begränsad, men en del av det du skrivit har gått rakt in i hjärtat på mig och framkallat en och annan tår. Det känns som om du känner mig ganska väl!!
Kram och trevlig helg, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

29 juni 2012 23:12

Vilken lyx att kunna äta direkt från jordgubbslandet! Vi har varit på s.k "självplock" några gånger, men det frestade på både rygg och knän för mycket. Nu köper vi utanför affären, när priset är hyfsat.

Det är nog som du skriver, Ingrid, efter att ha följt en blogg några år upplever man en viss samhörighet med bloggaren. Dessutom är vi ju båda "70 plusare" med allt vad det innebär. Jag känner dig inte bokstavligen, men ändå tycker jag att jag känner dig lite i alla fall, hur du tycker och tänker i vardagen. Har jag berört dig med mina kommentarer blir jag bara glad (om det upplevs som positivt, alltså) - det du skriver i din blogg har berört och berör mig fortfarande.
Varm kram tillbaka!
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26 27 28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards