Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 7 juli 2012

Trilskande burklock

Av Lambergsfrua - 7 juli 2012 14:51

Bloggvännen Ingrid på Gotland visade idag en bild på ett utmärkt hjälpmedel för att öppna burklock, som kärvar. Man behöver inte vara reumatiker eller ha särskilt svaga nypor för att ibland tvingas kämpa med svåröppnade burkar.


 

Då kom jag att tänka på vår suveräna "burköppnaren Burki". Den har varit till stor hjälp under många år, kanske sedan 60- eller 70-talet. Handtaget är flyttbart och det passar man in över burklocket, trycker ner handtaget - och vips släpper locket.

 

Främre delen på den fasta delen är öppnare för drickaburkar och den bakre delen är kapsylöppnare - ett multiverktyg med andra ord.

Önskar er alla en bra lördag - helst utan krångliga burklock...
Varma kramar,

Lambergsfrua   



 
 
josefine

josefine

7 juli 2012 19:10

Hoppas du har en bra helg :)

http://www.nattstad.se/daretodream

Lambergsfrua

8 juli 2012 12:36

Tack Josefine - och detsamma till dig!
Vänlig hälsning,
Lambergsfrua

 
Ruth

Ruth

7 juli 2012 21:26

Vilken rolig och annorlunda burköppnare, en sådan har jag aldrig sett eller hört talas om, roligt att du visar den. Jag brukar ta en kniv och lirka mellan locket och glaset tills det kommer in luft, poff säger det när vakuumet släpper och då är det enkelt att skruva av locket, ja det finns många trix att tillgå när nöden kräver det, många set är bra utom dom dårliga.
Hoppas ni får en fin helg.
Kramen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

8 juli 2012 12:35

Ja du Ruth, den är både rolig, effektiv - och ful=D Knivmetoden går också bra. Som ung fick jag lära mig att spola burklocket under varmvatten en stund och sen ev ta hjälp av en handduk att vrida upp locket.

Man kan också lägga burken på golvet, sätta foten på locket och lite lätt rulla burken fram och tillbaks på golvet. Då brukar det snäppa till och man kan vrida av locket.

Fast det låter ju enklare att lirka med en kniv förstås;)


Ha en fin dag!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingrid

Ingrid

7 juli 2012 22:42

Hejsan!

Den där Burki verkar vara en smart grej. Jag behöver någonting som kan öppna även lite större burkar. Vi har en affär i Visby som säljer en del såna grejor, jag får gå in till dem och fråga om burköppnaren Burki fortfarande finns i marknaden.

Varm kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

8 juli 2012 12:29

Den är synnerligen fuktionell, men inte så vacker. Vi kan öppna större lock med den också. Det är bara att vidga "gapet" och passa in handtaget över locket. Jag skulle nog inte ta mig in i stora gurk- eller rödbetsburkar annars.
Jag tvivlar på att Burki finns i handlen idag, men kanske Clas Ohsson har något användbart. som du fick tips om.
Lycka till!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Anita

8 juli 2012 08:00

De äldre redskapen tror jag var mera genomtäntka i sin konstruktion. Rätta mig om jag har fel men upplever många gånger att hjälpmedel av idag är slit och släng och funkar inte så bra. Det du visar nu verkar vettigt, stabilt och just genomtänkt. Roligt att du visar.
Ha en bra dag vännen ... Sommarn är här på allvar nu. Svensk sommar kallar jag det.
Stor kram från mej !!!

Lambergsfrua

8 juli 2012 12:25

Jag tror du har rätt Anita. Äldre redskap är framför allt av kraftigare konstruktion. Den manuella köttkvarn vi fick när vi gifte oss hade nog hållit för att ha mala ner en sten, om det hade behövts - och armkraften räckt till =D
Ja ja men, deb svenska sommaren har gkort sitt intåg. Helt OK för min del, bara jag slapp den kvava luft, som vi har här idag.
Ha en härlig dag!
Solig sommarkram,
Lambergsfrua

 
Inger Rozén

Inger Rozén

8 juli 2012 15:48

Hej!
Så trevlig banner!
Och korköppnaren
Den skulle jag behöva.
Vänl.hälsn,Inger i Örebro

http://chintohs.blogspot.se

Lambergsfrua

9 juli 2012 11:02

Tusen tack för "rosorna", Inger! DEn där öppnaren är visserliogen gammal men otroligt bra. Det finns nog andra bra öppnare i handeln, om du behöver en. Jag hörde att Clas Ohlsson har.
Solig hälsning,
Lambergsfrua

 
yvonne

yvonne

9 juli 2012 11:52

En sån grej har jag också! Från 60-talet nånting...fast min är kopparfärgad och heter inte Burki...men den funkar lika bra ändå!

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

9 juli 2012 22:33

Men va' kul! Färgen spelar väl ingen roll bara den funkar =D
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Loppan G-sson

18 september 2012 05:50

Halloj,
Växte upp Burki och efter att mina föräldrar är döda finns denna lilla hjälpreda i mitt hem. Varje gång jag använder den, och det blir några gånger i månaden, tänker jag på min glada barndom. Vad roligt att se den hos någon annan också.
Ha en härlig höst!

Lambergsfrua

19 september 2012 22:50

Hej Loppan!
Kul att du tittar in! Burki är ett fantastiskt redskap, som borde finnas i produktion fortfarande. Kul att du har minne av den också och fortfarande använder den.
ha det gott!
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Gigi Isoz

11 april 2016 12:21

Hej. Har också en ärvd Burki. Jag har fått många förfrågningar. Är det någon som hsr sett om dom finns att köpa någonstans?

Lambergsfrua

17 april 2016 14:40

Var rädd om din ärvda burköppnare Gigi, för jag har inte sett någon likadan nånstans. Skulle du till äventyrs hita en på t.ex tradera ska du nog inte tveka att slå till. Bättre burköppnare fins inte, anser jag.
Vänligen,
Lambergsfrua :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15
16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards