Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 1 oktober 2012

Göteborgshelg

Av Lambergsfrua - 1 oktober 2012 15:45

FREDAG
MÖTE MED VÄNNEN M. OCH MIDDAG


Vi kom hem
igår eftermiddag efter en helg i Göteborg. Huvudanledningen var att träffa Sonen och vännen M, en barndomsvän till våra barn - men samtidigt passa på att besöka Bokmässan.


 
Vi lämnade bilen hemma i Karlstad och tog tåget. Åkte för första gången med det nya Reginatåget som var både snabbt och bekvämt. Lokförarhytten liknar nästan cocpit på ett flygplan.



Höstfärger i Dalsland. Som vanligt är mina bilder klickbara.


Sonen mötte oss i Göteborg och ledsagade oss till Scandic Hotel Europa i Nordstan - fast vi hittar mycket bra dit själva. Där överraskade han oss med en flaska välkomstbubbel!


Vännen M är på ett drygt veckolångt besök i Sverige från hemmet i USA och ville gärna bjuda oss på middag. Det är mycket sällan MiML och jag går ut och äter om vi inte är på resande fot, så restaurangbesök känns lyxigt för oss. Självklart ville vi gärna träffa vännen M. och äta middag, så vi gav oss ut i fredagsvimlet.


 
Det var vi inte ensamma om. Fredag kväll i en lönehelg betyder liv och rörelse på stan.
I väntan på spårvagnen roade jag mig med att titta på folk. Hm - man skulle kanske förnya sig lite, dra på sig sommarshortsen igen och ändra hårfärg...


 
Vi hade stämt träff med vännen M vid mysiga restaurang Sjöbaren i Haga. MiML stannde till för fotot och just då kom hon alldeles bakom oss. Vältajmat minsann!    Vi fick ett bra bord - och sedan beslutsångest inför menyn. Allt lät ju så gott!


 
Vi damer valde "Havets wallenbergare med jordärtskockscréme och gräddiga murklor därtill, vitvinsmörsås, savoykål och kross på Amandinpotatis". Jag vet inte vad Amandinpotatis är, men visst låter det elegant - och smakade alldeles utmärkt.   


 
Gubbsen föredrog "Sjöbarens fiskgratäng med torskfiskfilé, räkor och champinjoner samt vitvinssås". Den fiskgratängen var fjärran från Findus fjupfrysta, kan man lugnt säga. Inte för att vi brukar köpa den, men vi har ju testat någon gång.



 
När servitören
frågade om vi ville ha dessert också, kvittrade M. snabbt "Ja!" och sträckte ivrigt fram handen efter Dessertmenyn - och vi hamnade än en gång i beslutrångest.


 
M föll för "Variation på björnbär", men det tyckte jag lät lite tråkigt. Jag såg för mig en tallrik med björnbär och en glass- eller gräddklick till. Tänk så fel jag hade! Här finns en kock med fantasi.



Den åsikten förstärktes ytterligare när mina "Romflamberade höstäpplen med smörkolasås, rostade nötter och mandelglass" kom in på bordet. Det där på toppen är en spröd och knaprig äppelskiva.


Mitt utlåtande: En elegant kombination av mjukt och knaprigt. Äpplenas syra gifte sig på ett utsökt sätt med smörkolasåsens sötma - ha ha ha, man har väl läst DN:s matpatrull, som rescencerar olika restaurangers mat i väl valda ordalag!   


Gubbsen föredrog något lite rustikare - och drickbart.


Under trivsamt småprat rann tiden iväg och när vi skildes åt tog MiML och jag en skön kvällspromenad genom stan tillbaks till hotellet medan ungdomarna inte riktigt ville avsluta kvällen ännu utan slank in på en pub.


 

LÖRDAG

BOKMÄSSAN

Bok & Biblioteksmässan
i Göteborg är en mångårig tradition, som lär vara Sveriges populäraste mässa. Under de fyra dagarna besöktes den av ca 97 000 personer (enligt NWT). Det kändes som att alla var där samtidigt som vi...


När vi kom dit vid halv 12-tiden ringlade sig kön till Huvudentrén långt förbi Korsvägen till Scandinavium!   Jag vågar inte ens gissa hur lång tid vi skulle ha fått köa för att komma in, men


Sonen tipsade oss om att det finns flera ingångar - något som jag tycker de ansvariga borde ha informerat de köande om. Vi följde Örgrytevägen fram till Entré 1. Även vid Entré 2 var köerna korta. Det tog bara ca en kvart, innan vi hade passerat nålsögat!


Låt mig direkt slå fast - detta är ett fantastiskt evenamang! Ett unikt tillfälle för förlagen att visa upp sig och sina författare och sälja deras verk, för författarna att knyta kontakter, för bokälskare att se och lyssna på sina favoritförfattare, delta i olika semninarier och föreläsningar och inte minst köpa böcker till rabatterade priser.


Överallt kunde man se ringlande köer med folk som kramade in nyinköpt bok i famnen, i väntan på att komma fram till bordet, där författaren var ivirgt sysselsatt med att signera sina alster.


Halva priset, 3 böcker för priset av två, Köp en Kalle Anka-bok till halva priset! Visst är det lockande och lite av Kiviks Marknad över det hela - men nog är väl 200 kronor ändå mycket pengar för en Kalle-bok - eller?


Det vimlade av kändisar förstås. Problemet är bara att vi inte känner igen alla kändisar  
Jo, Jonas Gardell, Lasse Berghagen, Martina Haag, Jan Guillou och Margot Wallström, förstås. Men alla de andra, som bevisligen var där? Å andra sidan var vi inte där för att kolla på kändisar.


 
Över hela lokalen fanns uppbyggda scener där författare intervjuades. Här berättade Susanne Brögger om sin senaste bok: "Brev till prinsen av Mogadonien".


Det fanns en stor avdelning som vände sig till barn och ungdomar. Bäst där var nog den lilla avspärrade oasen med kuddar och nya barnböcker, som hade skapats för läshungriga unga besökare. Där kunde man bl.a se en pappa uthälld bland kuddarna läsande för sin lilla intresserade dotter. Runt omkring den här mysplatsen stod skyltar "STÖR EJ LÄSANDE BARN!"


Även om man är utrustad med en stor portion tålamod,vassa armbågar och fotvänliga skodon, blir man till slut trött i både huvud och fötter. En sammanfattning av Bokmässan för vår del:  TRÅNGT, VARMT, RÖRIGT, HÖGLJUTT  - OCH ÄNDÅ FANTASTISKT!


Vi åt sedan middag med Sonen på en Kinarestaurang.


SÖNDAG
HEM TILL KARLSTAD IGEN


En sådan här helg är det fullbokat på alla hotell och så även vårt hotells 455 rum. Det innebar att man öppnade den extra matsalen för att kunna ta emot alla hungriga frukostgäster. Trots mängden gäster flöt allt på förvånansvärt smidigt. Alla kom förstås inte samtidigt, men halv nio är tydligen populär tid för frukost. Men ingenting tog slut och det fanns plats för alla.


Vi åkte hem igen med samma Reginatåg och hade samma platser.


 
Vid Slottbron pågick en båtupptaging och det har glesat ut rejält vid båtbryggorna - hösten är definitvt här.


Tillbaka i Karlstad mötte Dottern och Barnbarnet för att skjutsa oss hem.
Vi är mycket nöjda med vår trevliga helg!


Varm kram,

Lambergsfrua   







 














 
 
Ingrid

Ingrid

1 oktober 2012 16:35

Vilken härlig helg ni verkar ha haft!

Fina bilder från den är det som vanligt. De där maträtterna såg förföriskt härliga ut. Sjöbaren i Haga måste vara ett väldigt bra ställe med duktiga kockar.

Bokmässan låter som en ganska jobbig tillställning, men jag förstår att det också måste ha varit väldigt intressant och kanske speciellt för er som har en son som är författare.

Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

2 oktober 2012 11:27

Tack Ingrid! Helgen var hellyckad. Sjöbaren är en riktigt mysig restaurang, som satsar på råvaror av hög kvalité. De har fått 4 fyrar av 5 möjliga av GP:s testpatrull och jag kan bara hålla med.

Bokmässan gav blandade känslor. Det är hur som helst ett intressant fenomen.

Regn och rusk här idag - men solen finns där uppe nånstans;)
Varm kram,.
Lambergsfrua

 
yvonne

yvonne

1 oktober 2012 18:47

Jag trodde det var du där, med grönt hår ;) Kul med en helg i Götet, men bokmässan har jag undvikit hittills...för mycket folk för min del tror jag. Maten såg ju otroligt läcker ut! Mmmm...fast dessert orkar jag aldrig med! :P tyvärr...

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

2 oktober 2012 11:32

He he, näe. Jag blir så fascinerad av dagens ungdomar, som vågar sticka ut i mängden. Det vågade jag aldrig i den åldern och vet inte om jag skulle våga/vilja idag heller.

Maten var helt fantastisk och normalt sett äter vi inte dessert. Det kändes inte proppat ändå, för vi satt ju kvar ganska länge.

Ha det gott!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

2 oktober 2012 02:56

Din beskrivning av mässan är klockren. Det var lite mindre folk på söndagen som sagt, men det var ändå rätt tätt. Dessutom är ytan större än man tror, man går förmodligen bra mycket längre än man anar så det är inte konstigt att man känner sig utpumpad efteråt. Att stå i montern är lättare, men då blir man å andra sidan rätt mosig i kolan efter några timmar. Hur som helst, ett helt unikt evenemang är det ju helt klart. Såg förresten Tommy Körberg på söndagen också, visste inte att han skrivit något. Eller så utnyttjade han bara Bonniers balkong för att vila fötterna, han såg lite matt ut. / Kramis

Lambergsfrua

2 oktober 2012 11:37

Tack! Jag tror inte det var trängseln så mycket som värmen och ljudnivån som tröttade. Visst är det stort! Bara att gå till toaletterna kändes som ett motionspass =D
Jag tror nog att Körberg var rätt trött i fötterna om han varit på Mässan några timmar. Han behövde nog pusta ut;)
Stor kram,
Ma

 
Loka

Loka

3 oktober 2012 06:51

Vilken härlig helg ni haft! Trevlig samvaro samt bokmässa, inte illa =) Hade gärna velat kika på bokmässan men då skulle jag antagligen varit svår att få med hem, synd att de är så långt borta.
Önskar dig en underbar onsdag

Kramen

http://mellantidochrum.blogspot.se

Lambergsfrua

3 oktober 2012 15:50

Ja, vi njöt av helgen framför allt att få umgås med Sonen och vännen M. Vi hade nog stannat längre tid på Bokmässan om det inte varit så trångt och varmt, men det var en upplevelse ändå.
Önskar dig också en fin dag.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
resenärskan

resenärskan

3 oktober 2012 12:24

Igår kom jag inte in på bloggen. Ingen bloggplatsen.se var tillgänglig men nu så är det fritt fram igen. Du är en baddare på att få med mig i alla svängar och jag tror jag her ett hum om hur stort det är och hur bullrigt det kan vara med så mycket folk i omlopp. Men det är ju så det ska vara eller hur ??? Författarna skall komma tillbaka till verkligheten igen efter att de suttit i sin skrivarvrå och fått tänka och prata med sig själva, helt ostörda ... (som jag tror de gör)...
Maten ser, som alla andra också skriver, mycket god och lockande ut men jag avstår helt efterrätter. Äter ALDRIG något sånt hur vackra ocde än ser ut.

http://resenarskan.bloggplatsen.se

 
resenärskan

resenärskan

3 oktober 2012 12:30

Igår kom jag inte in på bloggen. Ingen bloggplatsen.se var tillgänglig men nu så är det fritt fram igen. Du är en baddare på att få med mig i alla svängar och jag tror jag her ett hum om hur stort det är och hur bullrigt det kan vara med så mycket folk i omlopp. Men det är ju så det ska vara eller hur ??? Författarna skall komma tillbaka till verkligheten igen efter att de suttit i sin skrivarvrå och fått tänka och prata med sig själva, helt ostörda ... (som jag tror de gör)...
Maten ser, som alla andra också skriver, mycket god och lockande ut men jag avstår helt efterrätter. Äter ALDRIG något sånt hur vackra och goda de än ser ut. Men för efterrättsentusiasterna är detta säkert en fullträff.
Tack snälla Lambergsfrua för att jag fick följa med dig på bokmässan detta året. Jag skulle dit för 6 år sen då jag satt på biblioteket här i byn men blev sjuk och fick stanna hemma ... Detta gav du mig som plåster på såret ... TACK igen!!
KRam till dig och Uffe !!!

http://resenarskan.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

3 oktober 2012 15:59

Kära Resenärskan!
Jag ser att du har skrivit en halv kommentar innan det funkade med den här, så jag besvara bara den sista;) Jag har peppar, peppar inte haft några problem med bloggplatsen.se på ett bra tag - men de kommer är det oerhört frustrerande.

Det är säkert så, att Bokmässan är lite av ett uppvaknande till verkligheten för författarna som varit helt inneslutna i sin skrivarbubbla under en längre tid. Och så får de mingla runt med kollegor.

Efterrätter brukar vi inte äta, men jag har svårt att motstå när de bjuds. Det här var ju också ett mycket speciellt tillfälle.

Det var bara roligt att du ville följa med på resan och ta en sväng på Bokmässan dessutom. Du kanske åker ner dit nästa år i stället. Bäst är det att gå dit på eftermiddagen, då det har lugnat ner sig lite.

Vi skickar en kram till både dig och Livskamraten!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards