Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 9 januari 2013

Remiss av HSB-kod

Av Lambergsfrua - 9 januari 2013 12:45

För en tid sedan damp det ner ett brev i brevlådan. Ett riktigt brev alltså nedstoppat i brevlådan av en livs levande brevbärare. Han brukar bara ha med sig fönsterkuvert i vanliga fall.


Där berättades det om upprättandet av en HSB-Kod, som ska tjäna som riktlinje för landets bostadsrättföreningars styrelsearbete.

 

Förslag till HSB-koden har utarbetats av en arbetsgrupp i förbundsstyrelsen. Det förslaget har nu skickats ut till distrikten på remiss. Distrikten i sin tur har tillsatt en liten arbetsgrupp med representanter för olika bostadsrättsföreningar för att gå igenom remissen och föreslå evetuella ändringar.


Här ombads jag att ingå i  arbetsgruppen för HSB Värmland! Jag blev självklart glad - lite smickrad också måste jag erkänna, men kände mig osäker. Glad för att jag tydligen anses ha något att tillföra, trots att jag passerat 60+++++ *he he* Osäker därför att jag inte riktigt visste, vad som krävdes av mig. Men efter lite funderande accepterade jag uppdraget. Varför inte? En trevlig utmaning om inte annat.


Nu har vår lilla grupp  träffats en gång och under ledning av HSB Värmlands soliga och charmiga A.  Jag måste tillstå att det var en enbart positiv upplevelse, både roligt, intressant och stimulerande.


Vi började faktiskt arbetet med att diskuterade ordvalet KOD. Vad är egentligern en kod? Vi har EAN-koder, portkoder och kodad text. Vi vet också att det är ett modeord, att alla företag med självaktining ska ha en kod för sitt arbete. Men varför använda ett ord, som väcker frågor och osäkerhet? Kanske man skulle kunna använda sig av ordet riktlinjer i stället? Det är enkelt och lättbegripligt. Ja ja, vi i Värmland lär väl inte kunna ändra på den saken, men tycka kan vi.    

 

Hälften av remissen har vi gått igenom och visst har vi haft en del förslag till förtydligande och gjort en del strykningar. Efter lunch idag ska vi träffas igen för att slutföra arbetet och det känns lite tråkigt , att uppdtaget snart är över.



Foto från i höstas 


Vi har grått och dimmigt här idag. Inget väder som lockar till uteaktiviteter. När jag kommer hem igen från remissarbetet, ska jag fortsätta rensa i datorn och bränna in foton på DVD. Det känns som ett evighetsjobb - vådan av att fotografera så mycket.


Önskar er alla en bra dags oavsett väder och vind, där ni befinner er.
Varm kram,
Lambergsfrua   

 
 
Anita

Anita

9 januari 2013 14:23

Det låter onekligen väldigt givande och roligt med riktlinjearbetet. Kod är ett kort ord och går fortare att säga men allt behöver ju inte kallas kod bara för att det är ett "inneord" och lätt att säga. Kör ni på riktlinjer.
Hoppas ni har det bra uppe i Karlstad .... här är snöfritt och lite regnigt men vi går mot en härlig vår.
Stor kram till dig min vän !!!

http://resenarskan.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

9 januari 2013 16:59

Ja, nu är det jobbat avlutat för vår del. Synd för vi har haft så trevligt. Vi var bara tre + vår "ledare" A. Vi har skratta och diskuterat - och fikat. Det kommer att heta HSB-KOD, men vi har föreslagit underrubriken "riktlinjer". Få se vad det kan bli av detta;)
Vi har det bara bra. Visst ligger det snö kvar och ett tunt lager kom tidigare idag, men det är plusgrader. Våren ser vi fram mot - även om vi får vänta lite till på dess ankomst;)
Ha det gott båda två!
Varm kram från oss,
Lambergsfrua

 
Ingrid

Ingrid

9 januari 2013 15:53

Vad duktig du är som ställer upp på sånt här. Det är ju knepiga saker som kommer att få stor inverkan för många människor, men jag är övertygad om att ditt inflytande på arbetet med den här remissen kommer att göra att den blir vettig.

Grått och trist väder är det här också idag.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

9 januari 2013 17:03

Tack Ingrid, men jag kände mig inte speciellt duktig, bara trivsamt motiverad. Det sitter ju sådana här små grupper runt om i distrikten nu, går igenom remissen och lämnar förslag till eventuella ändringar. DEt är ju sånt som kallas demokrati. Sen är det ändå upp till riksförbundets arbetsgrupp att avgöra den slutgiltiga utformningen. Det ska bli spännande att se slutresultatet.
Önskar dig en skön kväll.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
yvonne

yvonne

9 januari 2013 17:46

Det låter ju som ett lagom kul jobb. Alltså lagom jobb och kul ;) Foton, ja...det har man ett mycket stort antal, ändå har jag rensat och rensat..

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

9 januari 2013 23:00

Det var kul Yvonne, för vi har samma typ av humor alla fyra. Vi tre i referensgruppen känd inte varandra tidigare, har bara mötts på möten och hejat. Vi fann varandra direkt - och vår ledare var en härligt samlande kraft;)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
wiper

wiper

10 januari 2013 09:43

Det låter ju jättekul och vet du inte att vi som är 60+ är dom nya 40 åringarna ;) eftersom vi är ungdomligare, piggare och aktivare numera. Jag har ju förstått att du varit aktiv länge i föreningen och jätteduktig så jag blev inte förvånad. Go for it

I dag har vår Londondimma försvunnit och vi har fått lite snö på marken

Ha en skön torsdag

kramar

http://wiper.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

10 januari 2013 13:45

OK Wiper, då tillhör jag de nya 50-åringarna då;) Jag skojade till det lite när jag skrev 60+++. Men visst är det så, att vi har mycoet att ge oavsett vila siffror som stå i prästbetyget. Engagemang och intresse är ite åldersbundet, so tur är.
Vi har också fått lite vitt på marken och just nu bryter solen igen de mörka molnen. Jag hoppas att den orkar hålla ut i eftermiddag.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

10 januari 2013 12:06

Kod är per definition något som är hemligt, avsedd för ett fåtal, och helst inte möjlig att förstå för obehöriga. Vad som menas med tex Postkodlotteriet kan man ju undra (vi har inga postkoder i Sverige och det är bra, för då skulle inte brevbärarna hitta adressaterna) men en säkerhetskod förstår man ju vad det är. Engelskans "dress code" används för att endast de invigda/inbjudna ska veta vad som gäller och det är väl okej. Men att använda ordet kod när man talar om riktlinjer är enbart löjligt och tyder på okunskap. Det kan ni gott tala om för HSB tycker jag.

Så det så. / Kramis

Lambergsfrua

10 januari 2013 13:57

Ha ha ha! Jag kan se brevbärarna irra omkring utan att hitta rätt bland postkoderna - som alltså inte finns:) Det har jag inte ens tänkt på. Det heter ju faktiskt postnummer. Postnummerlotteriet låter inget vidare - kod är kanske lite mer spännande.
Ha det gott.
Stora kramen från oss båda,
Ma

Nu är det så att ordet kod har blivit inneordet för företag, när de skriftligen sammanställer sina riktlinjer och HSB Riks har hakat på. Vi här borta i Värmland kan nog inte påverka detta, för man har redan gett ut ett häfte med sammanställning av koder för distriktens arbete. Nu ska vi ner på bostadsrättsföreningarnas styrelsearbete och då fortsätter man att använda ordet kod. Då blir det i alla fall enhetligt;)

 
Ingen bild

Sonen

11 januari 2013 11:26

Ja göta petter. Jag blir kanske tvungen att skriva en insändare i Metro igen, ha ha.

Lambergsfrua

11 januari 2013 11:28

He he - till vilken nytta det nu hava kan ;)
Aldrig fel att få vädra sina åsikter, men i det här fallet verkar läget låst. Man har bestämt sig, så är det bara.
Stora kramen,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards