Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 13 juni 2013

Hamling av våra träd

Av Lambergsfrua - 13 juni 2013 16:30

I vår förening växer parklindar utefter gatan. De har en enastående växtkraft och behöver hamlas med jämna mellanrum för att inte bli för stora. Nu var det fem år sedan sist.


 
Två arborister har tagit sig an uppgiften. Den ena klänger upp i trädet utrustad med liten vass handsåg i slida och motorsåg fäst vid en lina. Med hjälp av specialskor och säkerhetslina klänger han upp i trädet och sågar av grenarna.

 
Trädet utanför vår balkong med nästan alla grenarna i behåll. Bara de allra nedersta har sågats bort.


 

Den andre släpar bort grenarna till flistuggen, matar in dem och sopar sen rent på marken. 


 
Så var det klart! "Vårt" träd är renrakat och arboristen klättrar ner. Toppgrenen ligger redo vid flistuggen. Dags för killarna att ta sig an nästa träd.


Det har regnat till och från mest hela dagen, men killarna har jobbat på ändå. De tog bara ett kortare upphåll mitt på dagen, då regnet vräkte ner. Just i skrivande stund lättar det och vi kan nog till och med få en eller annan solglimt här framåt kvällen.


Önskar er en skön fortsättning på dagen.

Varm kram,

Lambergsfrua    

 
ANNONS
 
Anita

Anita

13 juni 2013 18:27

Detta ser både mysigt och effektivt ut. Duktiga killar. Bra att de tar hand om avfallet samtidigt och inte låter det ligga till sen. Flistuggarna stimmar väldigt men å andra sidan så var det väl inte så länge de höll på.
Nu kan ni säkert sitta på er balkong och ta ett glas vin. Skönt med sommarkvällar ... Den bästa tid vi har.
Tack för fint avverkningsreportage och tack för att du finns vännen.
Stor kram på kvällkvisten!!

http://resenarskan.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

14 juni 2013 12:10

Åh, tack go'a du för allt beröm.
Båda killarna var duktiga och jobbade lugnt och effektivt. Företaget heter fyndigt nog Trädverket ;) Den där flistuggen lät rejält, men den gick å andra sidan inte hela tiden.

När vi satt på balkongen i går kväll reagerade vi på, att det faktiskt var mycket ljusare. Tänk då vilken skillnad det måste vara för dem som bor längre ner i huset.

Men naturligtvis fanns det klagomål också, men träden måste vårdas för att inte bli helt förvuxna.

Ha en fin dag du och Livskamraten!
Stora kramen,
Lambergsfrua

 
Stinalill

Stinalill

13 juni 2013 19:15

Men fy vad dom har "misshandlat" trädet!! Det ser ju alldeles naket ut.... Hur blir trädet, om det får växa som det vill?? Kram

http://bloggplatsen.se

Lambergsfrua

14 juni 2013 12:19

Ja du Stinalill, just nu vinner de träden inget skönhetspris. Träd som en gång börjat hamlas (och det skedde långt innan vi flyttade hit) bör de hamlas igen ungefär vart tredje år för att inte helt ska "förvildas" och växa mot himlen.

I vårt fall är det fem år sedan sist. Det handlar om parklindar, som har hamlats många gånger förr. De har enorm livskraft och innan hösten lär det har vuxit ut halvmeterlånga grenar. Likadant behandlar man t.ex pilar i en pilallé.

Förr hamlades många lövträd varje sensommar för att ge foder till djuren - men det behovet har ju inte vi. Flisen går till värmekraftverket, så inget går till spillo.

Jag återkommer med foto till hösten.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Yvonne

Yvonne

13 juni 2013 20:36

Oj! Snaggade man hela trädet! Men det är imponerande vad de kan! Nu har jag bloggat en hel del om Västergötland! Kanske du känner igen dig i nånting :) Kram!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

14 juni 2013 12:21

Japp! Det är så hamling går till. Man ska bara lämna en lite "knopp" av grenarna intill stammen. Det ser inte klokt ut nu, men kommer att bli så bra.

Västergötland - "Västerblötland". NU ska jag in och läsa vad du har skrivit om mina gamla hemtrakter.

Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingrid

Ingrid

13 juni 2013 23:08

Det brukar bli fint när träden blir beskärda ordentligt. Här kom de från en firma och klappade några stora träd tidigt i våras. Två män med skylift och motorsågar kapade av gren för gren. Det såg lite burdust ut, men nu börjar träden redan knoppas igen.

Ha det så gott! Här väntar vi ännu på regnet, för 2 mm är vi inte nöjda med.

Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

14 juni 2013 12:29

Ja, det brukar bli väldigt bra resultat, även om det ser lite skalat ut direkt efteråt. Vi brukar anlita ett annat företag, men p.g.a sjukdom blev hamlingen försenad.

Det blev det lilla företaget Trädverket, som fick utföra arbetet. Arboristen har jobbat med träd sedan 2000 och med egna företaget sedan 2006. Han använder helst rep och sele vid beskärning och trädfällning, eftersom han anser det vara skonsammast för trädet, men använder även skylift vid behov.

Vi fick betydligt mer regn igår än 2 mm. Jag vet inte exakt hur mycket, men det vräkte ner, när det inta bara regnade. Gissa om de nybakade studenterna blev våta. Några töser tog helt sonika av sig skorna, när de sprang ut till väntande familj och vänner. Först i kvällningen tittade solen fram.

Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

15 juni 2013 13:20

Här kan man snacka om säsongsbetonat arbete. Förmodligen ganska intressant också. Jag hade en hamlare i lönnen framför balkongen första veckan jag bodde här. Trädet är högre än huset (jag bor på femte våningen) så det såg äventyrligt ut, minst sagt, när han var uppe bland de översta grenarna och kapade.

Lambergsfrua

15 juni 2013 13:44

Ja, när det gäller hamlingen är det ju så, men för övrigt kan ju träd faktiskt fällas hela året. De här killarna har nog mest att göra under vår, sommar och hösta skulle jag tro.
Skönt att din lönn hamlades så du fick lite vy ;)
Kramen,
Ma

 
Suss

Suss

20 juni 2013 09:26

Man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt. Nu vet jag vad hamling är också. TACK för det! Lindar är vackra och doftar gott, undrar om alla lindar är "parklindar"? Kram!

http://leontina.blogg.se

Lambergsfrua

20 juni 2013 10:36

Nej Suss, parklinden är inte den vanliga linden. Det är en holländsk lind, som du kan läsa mer om här https://sv.wikipedia.org/wiki/Parklind.
Vackra är de i alla fall och en otrolig växtkraft har de.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Bylin

22 september 2013 22:06

Vad smidigt med en flismaskin och inte särskilt stor heller så den borde inte göra särskild åverkan om den behöver köras över tomt. Vad tog företaget betalt för jobbet? Vi har en vildvuxen ek som behöver lite omtanke! :)

Lambergsfrua

22 september 2013 22:32

Hej Byhlin!
Jag vet faktiskt inte vad det kostade, för vår vicevärd har delegation på både beställning och godkännande av fakturan. Men varför inte kontakta företaget och be dem titta på er ek och ge ett kostnadsförslag.
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Lambergsfrua


http://www.tradverket.se/

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Torsdag 18 april 15:55


Jag bara tittar in här som hastigast och önskar alla en Glad Påsk och en riktigt härlig VÅR! Kram,Lambergsfrua  ...

Av Lambergsfrua - Söndag 10 feb 22:30

2019 har hittills bjudit på vinter med en hel del snö och åtföljande halka. Julen städades bort här strax efter Trettonhelgen, men självklart glömmer man någon liten julpryl någonstans. I år var det en röd julduk modell mindre, som manade mig till en...

Av Lambergsfrua - 30 december 2018 17:00

Årets sista månad har bjudit på både på både milda, gröna dagar och mindre varma och snöiga dagar.Här fick vi snö som låg kvar över jul.  Luciamorgonen bjöd på skönsång i TV-rutan och vi firade med varsin lussekatt till kaffet. Det här charmiga oc...

Av Lambergsfrua - 17 november 2018 13:15

OKTOBERHela månaden gick på sparlåga medan Käre Mannen i Mitt Liv och fajtades med bältrosen i ansiktet - ingen trevlig eller vacker "blomma" precis. Han slapp i alla fall den värsta så kallade "helvetessmärtan" men tröttheten var massiv och än har h...

Av Lambergsfrua - 19 oktober 2018 18:15

SeptemberFörsta höstmånaden bjöd på sommarkänsla.Vi åkte med en bussresa till Savalen i Norge och fick några härliga dagar i underbar fjällnatur.   Från vår balkong hade vi strålande utsikt över den ganska stora sjön Savalen.Vädret var lite växlande,...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se