Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 17 augusti 2013

Skåneresan del 1

Av Lambergsfrua - 17 augusti 2013 15:00

I veckan kom vi tillbaka från en liten tripp söderöver i vårt avlånga land. Vi har hälsat på släkt och vänner, besökt några museer och skrattat gott åt ett par farser.

DAG 1 KARLSTAD - LJUNG - VARBERG

Vi bjöds på lunch hos goda vänner i Ljung, innan vi fortsatte till Varberg. Ljung var vår hemort i 20 år och vi bodde i trakten sammanlagt 30 år. Självklart har vi många vänner och bekanta där, men tyvärr finns ingen möjlighet att besöka alla. Tur att det finns blogg och FB.   


Okéns Bed & Breakfast ligger centralt vid Järnvägsparken i Varberg. Huset byggdes 1905 som två privata herrskapslägenheter och på bottenplanet fanns ett café. Det är nu frukostmatsal. På 1940-talet byggdes fastigheten om till hotell, som köptes av paret Gert och Diba Okén 2002. De hade då drivit hotell i Key West i Florida. Spännande tyckte förstås vi, som varit där ett flertal gånger.


Det fanns en liten gård, där man kunde servera sig själv en kopp kaffe eller te med kaka till. Bara att ta för sig från termosar och kakburk vid receptionen. Egen medhavd dryck kunde man förstås också njuta av där, om man kände för det - och det gjorde man...  

Alla rum var olika stora och möblerade i olika stilar. Vi fick ett av de två rummen med balkong.


På badrumshyllan låg två förpackningar öronproppar, om ljudet från gatan skulle bli störande. Det blev det inte, i alla fall inte för oss, som har hörapparater för att höra. Bara att plocka ur dem...  


Vi tog en promenad fram till Kallbadhuset och hamnen. Det här badhuset från 1903 är det tredje som byggts. De två tidigare har förstörts av hösstorma Det första invigdes redan 1866.

Stenafärjan till Grenå lastades för avgång och en tysk seglare var på ingång till gästhamnen.

Vi tog ett glas vin vid det vackra Societetshuset från 1866. Fick inget bra foto därifrån, men bjuder i stället på lite onödigt vetande: huset tillverkades på fabrik i Borås och trasnporterades på tåg till Varberg. Det är alltså Varbergs första prefabricerade byggnad.

Huset ligger inbäddat i Societetsparkens grönska. Dåtidens gäster ville absolut inte bli solbrända, men kustlandskapets växtlighet kunde inte erbjuda så mycket naturlig skydd mot solens strålar. Skuggande träd var ett måste - och så anlades parken.



Till middag åt vi räklåda. Vi trodde nog först, att det var någon rätt med räkor som ingrediens. Vi blev därför glatt överraskade, när lådan serverades. Det var verkligen en låda,  en trälåda med räkor - färska räkor. Rostat bröd och vitlöksröra därtill var helt perfekt. Jag får säga som de där TV-kockarna ibland så lyriskt klämmer fram - smakerna gifte sig helt perfekt i gommen.   


DAG 2 VARBERG - GRIMETON - UGGLARP - HELSINGBORG MED FREDRISKDALSTEATERN

Sedan vi ätit frukost och pratat Key West med vår värdinna fortsatte vi söderut.


 
Varje gång vi har sett de här höga radiomasterna i Grimeton från motorvägen, har vi pratat om att nån gång stanna till och undersöka dem lite närmare, men det har aldrig blivit av. Inte förrän nu då vi gjorde vi slag i saken.

De sex masterna är hela 127 meter höga. 1924 öppnades den direkta radioförbindelsen mellan Sverige och USA i samarbete med RCA. Ett nätverk av liknanden storradiostationer byggdes under 1920-talet på olika håll i världen, men bara Grimeton finns kvar i fungerande skick.


Det här är själva "hjärtat" i radioförbindelsen och den dundrade något alldeles förskräckligt, när den var igång. Hörselskador var vanligt förekommande hos dem som jobbade där. Guiden lät oss höra...


Många tror förresten att platsen döptes om till det engelsklingande namnet Grimeton för att passa i internationella kretsar, men det är helt fel. Platsen hette så från början - det är en lycklig slump att nament passar för engelskspråkiga.

Jag måste bara visa den lilla enkla stolen där i taket. I den hissades reparatören upp, när han skulle kontrollera eller laga något i masterna. Jag får ont i magen, bara jag tänker på att sitta i den där stolen på dessa höjder med benen dinglande i fria luften -  och samtidigt jobba.   

Svedinos Bil- och Flygmuseum ligger i Ugglarp en liten bit från motorvägen. Mer kan du läsa här.
Svedino var artistnamnet för Lennart Svedfelt. Han försörjde sig som illusionist ungefär som Joe Labero. Han samlade äldre bilar och senare flygplan. Nu finns ca 130 bilar och ett 40-tal flygplan i hans samlingar + diverse motorcyklar och mopeder.

 

Kung Gustav V:s paradbil. Och bredvid står nuvarnade kungens numera avlagda "finbil".

 

Lite kul reklam för flyget. Allt fler valde det snabbare flyget mot bilköerna på vägarna. Och bara 90 minuter till Stockholm - men jag vet inte varifrån. Ängelholm? Malmö? Göteborg?

 

Vi blev lite besvikna på det här museet, trots mångfalden - eller kanske därför. Alla fordon stod så tätt, så tätt och det fanns ingen naturlig "cirkulation" mellan de olika visningsområdena. Det var fullt av "återvändsgränder". Vi jämförde med Motala Motormuseum, som är så otroligt mycket intressantare. Där handlar det inte bara om kvantitet, det handlar också om kvalité och kringupplevelser.


I Helsingborg bodde vi på Marina Plaza alldeles vid hamnen. Vi hade fin utsikt över Scandlines färjor från vårt fönster. De går ju så ofta att vi hade ett ständigt pågående skådespel att titta på.


Vi hade köpt ett s.k teaterpaket - hotell, tvårätters middag och biljetter till farsen "Allo,allo" på Frediksdalsteatern. Vid middagen valde vi att sitta på restaurangens uteveranda.


Som synes satt vi alldels vid vattnet med fin utsikt mot centrum och hamnen.


 
En helläcker räkcoctail med avocado serverades och därtill vitt vin. 


Då öppnades himlens portar! Regnet fullkomligt öste ner och vinden piskade in blötan i de springor som fanns på uteverandas tak och väggar. På bilden kan man faktiskt se hur regnet piskar i vattnet. Vi uppmanades att flytta inomhus och där serverades det allra möraste kalvkött i sötsur dillsås med potatis och grönsaker. 

När vi skulle till teatern höll det upp, men vi var förstås rustade med regncaper - som faktiskt kom till användning i andra akten. Man fick inte fotografera under föreställningen, men du kan läsa om den här.

Sven Melander, Eva Rydberg med barn och alla de andra skådespelaran var mycket bra, men vi hade svårt att höra alla lustigheter.

FORTSÄTTNING FÖLJER DEN 18/8 KL. 10







 
 
Ditte

Ditte

17 augusti 2013 20:24

Men så kul! Varberg har jag tillbringat många somrar i...som så många andra från Borås :D Både i barndomen, för min pappa var inlagd på somrarna på kurbadhuset, och hyrde en liten lägenhet. Och i ungdomen, då man var nere och festade i parken. Jag har sett The Supremes där! Fast det mysiga hotellet har jag aldrig sett... Allo allo tycker jag är så himla kul när det går på teve! Jag kan tänka mig att pjäsen var kul, även om ni inte hörde allt...på teve är det ju textat ;) Kram!!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

18 augusti 2013 11:26

Ja du, Varberg och kustorterna där omkring är fortfranade boråsarnas sommarparadis - och inte bara boråsarnas förresten. Många i Ljung har sitt sommarboende i t.ex Apelviken eller på Getterön. Husvagn/villavagn i Börketorp Olofsbo eller Skrea var/är också ett populärt alternativ.

Om man gillade TV-serien Allo,allo gillade man garanterat den här teatern också. Eftersom vi inte hörde alla skämt var det tur att vi sett serien och visste vad det handlade om :)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Anita

Anita

17 augusti 2013 22:39

Nu har jag hamnat på precis rätt ställe ser jag och vad glad jag blir. Nu får jag innan läggdags följa er på Skåneresan. Å Varberg våran sommarstad på 1980-talet ... Jag blir så glad. Kallbadhuset, Socitetsparken och havet med Grenåfärjan ... Nu längtar jag dit igen. Vårt hus låg på Södra näs 100 meter från stranden.
Helsingborg är också en fin stad ... och här blev jag otroligt sugen på den läckra räkcoctailen ... ser otroligt god ut och var säkerligen det också. Jag har aldrig besökt Fredriksbergsteatern och har väldigt svårt att hinna höra när de pratar skånska. Är det åldern tror du?? annars så gillar jag de skådisarna men just skånskan är svår.
Jaa du ... nu ser jag att ni har haft en fantastiskt rolig tripp. De små "kortisarna" man kan göra inom landet på sensommaren när semesterfolket återgått till sina arbeten - de blir ofta lyckade ...
TACK !! för alla dina fina bilder och tack för all info du ger. Det är så intresant att läsa och beskåda dina resereportage.
Stor kram till dig goaste vännen !!!


http://resenarskan.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

18 augusti 2013 11:37

Visst är det fint i Varberg. Man har lyckats bevara gårdagens förnäma badortscharm med dagens krav. På Södra Näs tillbringade Ulfs bror och svägerska många somrar i en släktings hus. De njöt av att g¨de få metrarna ner till havet och ta sig ett dopp både morgon och kväll - och förstås flera gånger under dagen. Förstår att du saknar ert hus där.

Räkcoctailen var delikat. Kul att de gamla klassikerna kommer igen om än i något upphottad version.

Jag tror inte det har med åldern att göra, om man har svårt för en dialekt eller inte. Käre Mannen i Mitt Liv, har alltid tyckt att skånskan är en svår dialekt. Själv har jag inga problem med skånskan - pappa var ju skånepåg. Problemet här var att skådespelarna dessutom skulle bryta på någon slags franska, fast på svenska om du förstår hur jag menar.

Ja, vi är väldigt nöjda med vår resa. man behöver inte alltid resa så långt för att få fina upplevelser. Och jag är glad för att du följde med på resan via bloggen ;)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

20 augusti 2013 08:15

Intressant att se att palmer kan växa så långt norrut som i Varberg. Fast de kanske står i krukor? Sängen på ert hotellrum skulle jag gärna haft hemma hos mig ;) I övrigt finns det helt klart en hel massa intresseant att se i vårt land och som man sällan tänker på. Riktigt fint :) / Kramis

Lambergsfrua

20 augusti 2013 13:29

Jag tror att palmerna stor i stora krukor. Annars skulle de knappast klara höststormar och vinterkyla. Sängen var rolig, men jag tänte genast praktiskt - svårt att hälla de där tygsjoken rena och fräscha ;)
Stor kram,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards