Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg den 19 augusti 2013

Av Lambergsfrua - 19 augusti 2013 10:00

Dag 4 Laholm - Falkenberg och Vallarnas Friluftsteater

Det var inte så lång
körning upp till Falkenberg, där vi hade biljetter till säsongens sista föreställning av farsen Livat i Parken - en matinéföreställning, vilket passar oss perfekt.


Vi hade bokat rum på Grand Hotel, som ligger vid Ätran och på nära gångavstånd till teatern. Vårt rum var städat och klart, så vi fick checka in fast vi kom flera timmar före ordinarie incheckningstid. Den här gången fick vi inte någon balkong, men man kan ju inte ha tur jämt.


      Vi hade gott om tid att utforska den gamla stadsdelen Gamla Stan. Falkenberg har anor från Medeltiden och växte upp längs Ätrans västra strand. Den låga trähusbebyggelsen från 1800-talet har långsida mot gatan medan trädgårdar med uthus och verkstäder byggdes på baksidan.


Den ursprungliga Laurentiikyrkan byggdes här på 1300-talet. Runt den växte staden upp. Den förlängdes men brändes under Nordiska sjuårskriget, som tog slut 1570. 1586 tilläts församlingsborna använda kronans tull och accis till uppbyggnad av kyrkan. Tornet byggdes dock inte förrän 1787 - men klockor fick man först 1935. Mer om Laurentiikyrkan kan du läsa här.


Interiören är ovanligt ljus.
Färgsättningen påminner lite om kyrkor i norra delen av vårt land.

Här alldeles vid Grand Hotel har vi Tullbron vars inkomster bekostade uppbyggnaden av Laurentiikyrkan. Den byggdes av knektar från Elfsborgs regemente och stod klar 1761. Den är en av Sveriges bäst bevarade stenbroar.

Att gå över bron kostade 1 öre år 1825, medan postdidgenser, fångtransporter och soldater fick gå över gratis. 1914 upphörde kravet att betala tull.


För att komma till Vallarnas Friluftsteater följde vi en gångväg längs Ätran. Mitt ute i vattnet stod förhoppningsfulla fiskare. Undrar om de fick något på kroken. 


Redan vid entrén hälsades vi välkomna av "'b'evbä'an Dag-Otto" .


Vilken skillnad mot Fredriksdaksteatern! Här är publiken placerad i sofjädersform på en sluttning ner mot scenen och Ätran. Men det förstås, Fredriksdalsteatern har anor från 1927, medan Vallarna byggdes så sent som 1996.


Och så drog tokerierna igång i farsen Livat i Parken. Vi såg bra, satt bra och hörde bra. Inte heller här fick man fotografera under föreställningen, men jag knäppte ett foto lite diskret, när skådespelarna tackade för den här säsongen. I september forstätter farsen på Lisebergsteatern och jag tror nog att den kommer att visas på TV någon gång vid jul/nyårshelgen.


Vi tog en annan väg tillbaks till hotellet och den visade sig vara mycket närmare.


DAG 5 FALKENBERG - MORUP - GÖTEBORG - KARLSTAD.

I stäöllet för att bara kära motorvägen raka spårer upp til Göteborg tog vi en liten sväng på "Kustvägen" ut till Morup.

Morup är ett fiskeläge i norra delen av Falkenbergs kommun. Här finns bl.a Falkenbergs laxrökeri.
Morups tånge är också vida känt i fågelskådarkretsar. Här finns också en fyr .

 
Det blåste friskt den här dagen i Morup - ja inte bara där utan faktiskt längs hela kusten.

 

Efter lunch tillsammans med Sonen i Göteborg drog vi vidare norrut - men oj, så mörka moln som hopades. Inne i Dasland såg vi blixtar och hörde muller, men regnet kom inte förrän norr om Säffle - och vilket regn!


Det regnade mer eller mindre hela resan hem och även fram till kvällen. Då, när solen var redo att dra sig tilbaka för dagen, lyckades den bryta igenom molnen och lysa upp vår tillvaro en stund.


Hemma igen efter några innehållsrika och mycket trevliga dagar.

Varm kram,

Lambergsfrua

 

 

 

 

 





Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards