Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 19 augusti 2013

Skåneresan del 3

Av Lambergsfrua - 19 augusti 2013 10:00

Dag 4 Laholm - Falkenberg och Vallarnas Friluftsteater

Det var inte så lång
körning upp till Falkenberg, där vi hade biljetter till säsongens sista föreställning av farsen Livat i Parken - en matinéföreställning, vilket passar oss perfekt.


Vi hade bokat rum på Grand Hotel, som ligger vid Ätran och på nära gångavstånd till teatern. Vårt rum var städat och klart, så vi fick checka in fast vi kom flera timmar före ordinarie incheckningstid. Den här gången fick vi inte någon balkong, men man kan ju inte ha tur jämt.


      Vi hade gott om tid att utforska den gamla stadsdelen Gamla Stan. Falkenberg har anor från Medeltiden och växte upp längs Ätrans västra strand. Den låga trähusbebyggelsen från 1800-talet har långsida mot gatan medan trädgårdar med uthus och verkstäder byggdes på baksidan.


Den ursprungliga Laurentiikyrkan byggdes här på 1300-talet. Runt den växte staden upp. Den förlängdes men brändes under Nordiska sjuårskriget, som tog slut 1570. 1586 tilläts församlingsborna använda kronans tull och accis till uppbyggnad av kyrkan. Tornet byggdes dock inte förrän 1787 - men klockor fick man först 1935. Mer om Laurentiikyrkan kan du läsa här.


Interiören är ovanligt ljus.
Färgsättningen påminner lite om kyrkor i norra delen av vårt land.

Här alldeles vid Grand Hotel har vi Tullbron vars inkomster bekostade uppbyggnaden av Laurentiikyrkan. Den byggdes av knektar från Elfsborgs regemente och stod klar 1761. Den är en av Sveriges bäst bevarade stenbroar.

Att gå över bron kostade 1 öre år 1825, medan postdidgenser, fångtransporter och soldater fick gå över gratis. 1914 upphörde kravet att betala tull.


För att komma till Vallarnas Friluftsteater följde vi en gångväg längs Ätran. Mitt ute i vattnet stod förhoppningsfulla fiskare. Undrar om de fick något på kroken. 


Redan vid entrén hälsades vi välkomna av "'b'evbä'an Dag-Otto" .


Vilken skillnad mot Fredriksdaksteatern! Här är publiken placerad i sofjädersform på en sluttning ner mot scenen och Ätran. Men det förstås, Fredriksdalsteatern har anor från 1927, medan Vallarna byggdes så sent som 1996.


Och så drog tokerierna igång i farsen Livat i Parken. Vi såg bra, satt bra och hörde bra. Inte heller här fick man fotografera under föreställningen, men jag knäppte ett foto lite diskret, när skådespelarna tackade för den här säsongen. I september forstätter farsen på Lisebergsteatern och jag tror nog att den kommer att visas på TV någon gång vid jul/nyårshelgen.


Vi tog en annan väg tillbaks till hotellet och den visade sig vara mycket närmare.


DAG 5 FALKENBERG - MORUP - GÖTEBORG - KARLSTAD.

I stäöllet för att bara kära motorvägen raka spårer upp til Göteborg tog vi en liten sväng på "Kustvägen" ut till Morup.

Morup är ett fiskeläge i norra delen av Falkenbergs kommun. Här finns bl.a Falkenbergs laxrökeri.
Morups tånge är också vida känt i fågelskådarkretsar. Här finns också en fyr .

 
Det blåste friskt den här dagen i Morup - ja inte bara där utan faktiskt längs hela kusten.

 

Efter lunch tillsammans med Sonen i Göteborg drog vi vidare norrut - men oj, så mörka moln som hopades. Inne i Dasland såg vi blixtar och hörde muller, men regnet kom inte förrän norr om Säffle - och vilket regn!


Det regnade mer eller mindre hela resan hem och även fram till kvällen. Då, när solen var redo att dra sig tilbaka för dagen, lyckades den bryta igenom molnen och lysa upp vår tillvaro en stund.


Hemma igen efter några innehållsrika och mycket trevliga dagar.

Varm kram,

Lambergsfrua

 

 

 

 

 

 
ANNONS
 
Ingrid

Ingrid

19 augusti 2013 10:56

Nu har jag läst ikapp mig lite på er Skåneresa. Jag har ju haft lite mycket på gång några dagar, så det har inte blivit till så många bloggvandringar.
Så mycket ni hann och se på de här dagarna och så många fina foton du tagit. Tack för att du delar med dig!
Varm kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

19 augusti 2013 11:22

Jag vet att du har varit strängt upptagen och jag räknar inte med att få besökare och tar aldrig för givet att du eller andra besökare ska lämna en kommentar - även om jag självklart blir väldigt glad för dem jag får.
Vi är mycket nöjda med vår resa. Roligt att du ville följa med.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Suss

Suss

19 augusti 2013 22:50

Du får mig verkligen att längta efter en riktig Sverigeresa. Mycket fint och inspirerande har det varit här på bloggen, men nu arbetar jag för fullt igen, så det lär väl dröja till nästa år innan vi drar iväg med bil eller motorcykel längs vägarna. Det får nog bli en hotellweekend någonstans, när väggarna här hemma blir för tråkiga. Tack för vi fått följa med er på resan. KRAM!

http://leontina.blogg.se

Lambergsfrua

20 augusti 2013 13:24

Vi bor i ett fantastiskt land och här finns mycket att se. Det hindrar å andra sidan inte att man gärna söker sig till resmål längre bort också.
En hotellweekend piggar alltid upp, när höstmörkret börjar kännas tungt.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

20 augusti 2013 08:04

När jag kikar på bilderna inser jag att jag faktiskt inte varit inne i själva Falkenberg sedan 1989, vilken är en smula häpnadsväckande. Häftigt regntunga skyar du lyckats fånga också.

Lambergsfrua

20 augusti 2013 13:25

Oj, vad tiden slinker iväg! :) De där åskmolnen var nästan lite skrämmande, men vackra.
Kramar,
Ma

 
Ditte

Ditte

20 augusti 2013 20:26

Kul att få se lite av Falkenberg! Där har jag faktiskt inte varit så mycket...bara på nån tältplats ;)

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

20 augusti 2013 21:55

En mysig stad helt klart värde ett besök - med eller utan tält ;)
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Maria

26 augusti 2013 20:10

Tack för kul och intressant läsning :)
Kram

Lambergsfrua

27 augusti 2013 20:17

Kul att du ville följa med på resan.
Kramar,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Söndag 25 mars 16:00

Mars månad går mot sitt slut, men innan dess ska vi fira påsk, som kommer tidigt i år. Några påskliljor i rabatterna har vi inte än för Fröken Vår är lite skrämd av Snöprinsen, som gör sina oväntade attacker då och då med kalla nätter. Vintergäck har...

Av Lambergsfrua - Torsdag 8 mars 11:15

Vi är redan inne i vårmånaden mars, men Fröken Vår med sin gröna blomsterkjol har inte vågat sig hit till oss än.    Februaris fyra veckor slank iväg snabbt som en skrämd katt. Kung Bore och Snöprinsen hade full sysselsättning i omgångar och än har d...

Av Lambergsfrua - Måndag 5 feb 15:15

Nu när vi har kommit in i februari är det dags för mig att göra en kort sammafattning av de viktigaste händelserna i mitt och MiML:s Liv under januari månad.   Januari innebar nystart för Mannen I Mitt Liv och mig på flera sätt. Vårt gamla gym stängd...

Av Lambergsfrua - Torsdag 11 jan 15:45

Så har vi då tagit steget in i ett nytt år och som alltid hoppas vi att det ska föra med sig lycka, glädje och framför allt god hälsa till våra nära och kära - och oss själva också förstås!   Mannen i Mitt Liv och jag tackade det gamla året och hälsa...

Av Lambergsfrua - 22 december 2017 13:54

Dan för dan före dopparedan är redan här och ljuset återvänder så sakteliga till våra breddgrader!   Vi har varit en sväng till Sonen i Göteborg, som jobbar i helgen. Vi hade förväntat oss att få njuta av den vackra granen inne i Nordstan, men blev b...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se