Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 19 augusti 2013

Skåneresan del 3

Av Lambergsfrua - 19 augusti 2013 10:00

Dag 4 Laholm - Falkenberg och Vallarnas Friluftsteater

Det var inte så lång
körning upp till Falkenberg, där vi hade biljetter till säsongens sista föreställning av farsen Livat i Parken - en matinéföreställning, vilket passar oss perfekt.


Vi hade bokat rum på Grand Hotel, som ligger vid Ätran och på nära gångavstånd till teatern. Vårt rum var städat och klart, så vi fick checka in fast vi kom flera timmar före ordinarie incheckningstid. Den här gången fick vi inte någon balkong, men man kan ju inte ha tur jämt.


      Vi hade gott om tid att utforska den gamla stadsdelen Gamla Stan. Falkenberg har anor från Medeltiden och växte upp längs Ätrans västra strand. Den låga trähusbebyggelsen från 1800-talet har långsida mot gatan medan trädgårdar med uthus och verkstäder byggdes på baksidan.


Den ursprungliga Laurentiikyrkan byggdes här på 1300-talet. Runt den växte staden upp. Den förlängdes men brändes under Nordiska sjuårskriget, som tog slut 1570. 1586 tilläts församlingsborna använda kronans tull och accis till uppbyggnad av kyrkan. Tornet byggdes dock inte förrän 1787 - men klockor fick man först 1935. Mer om Laurentiikyrkan kan du läsa här.


Interiören är ovanligt ljus.
Färgsättningen påminner lite om kyrkor i norra delen av vårt land.

Här alldeles vid Grand Hotel har vi Tullbron vars inkomster bekostade uppbyggnaden av Laurentiikyrkan. Den byggdes av knektar från Elfsborgs regemente och stod klar 1761. Den är en av Sveriges bäst bevarade stenbroar.

Att gå över bron kostade 1 öre år 1825, medan postdidgenser, fångtransporter och soldater fick gå över gratis. 1914 upphörde kravet att betala tull.


För att komma till Vallarnas Friluftsteater följde vi en gångväg längs Ätran. Mitt ute i vattnet stod förhoppningsfulla fiskare. Undrar om de fick något på kroken. 


Redan vid entrén hälsades vi välkomna av "'b'evbä'an Dag-Otto" .


Vilken skillnad mot Fredriksdaksteatern! Här är publiken placerad i sofjädersform på en sluttning ner mot scenen och Ätran. Men det förstås, Fredriksdalsteatern har anor från 1927, medan Vallarna byggdes så sent som 1996.


Och så drog tokerierna igång i farsen Livat i Parken. Vi såg bra, satt bra och hörde bra. Inte heller här fick man fotografera under föreställningen, men jag knäppte ett foto lite diskret, när skådespelarna tackade för den här säsongen. I september forstätter farsen på Lisebergsteatern och jag tror nog att den kommer att visas på TV någon gång vid jul/nyårshelgen.


Vi tog en annan väg tillbaks till hotellet och den visade sig vara mycket närmare.


DAG 5 FALKENBERG - MORUP - GÖTEBORG - KARLSTAD.

I stäöllet för att bara kära motorvägen raka spårer upp til Göteborg tog vi en liten sväng på "Kustvägen" ut till Morup.

Morup är ett fiskeläge i norra delen av Falkenbergs kommun. Här finns bl.a Falkenbergs laxrökeri.
Morups tånge är också vida känt i fågelskådarkretsar. Här finns också en fyr .

 
Det blåste friskt den här dagen i Morup - ja inte bara där utan faktiskt längs hela kusten.

 

Efter lunch tillsammans med Sonen i Göteborg drog vi vidare norrut - men oj, så mörka moln som hopades. Inne i Dasland såg vi blixtar och hörde muller, men regnet kom inte förrän norr om Säffle - och vilket regn!


Det regnade mer eller mindre hela resan hem och även fram till kvällen. Då, när solen var redo att dra sig tilbaka för dagen, lyckades den bryta igenom molnen och lysa upp vår tillvaro en stund.


Hemma igen efter några innehållsrika och mycket trevliga dagar.

Varm kram,

Lambergsfrua

 

 

 

 

 





 
 
Ingrid

Ingrid

19 augusti 2013 10:56

Nu har jag läst ikapp mig lite på er Skåneresa. Jag har ju haft lite mycket på gång några dagar, så det har inte blivit till så många bloggvandringar.
Så mycket ni hann och se på de här dagarna och så många fina foton du tagit. Tack för att du delar med dig!
Varm kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

19 augusti 2013 11:22

Jag vet att du har varit strängt upptagen och jag räknar inte med att få besökare och tar aldrig för givet att du eller andra besökare ska lämna en kommentar - även om jag självklart blir väldigt glad för dem jag får.
Vi är mycket nöjda med vår resa. Roligt att du ville följa med.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Suss

Suss

19 augusti 2013 22:50

Du får mig verkligen att längta efter en riktig Sverigeresa. Mycket fint och inspirerande har det varit här på bloggen, men nu arbetar jag för fullt igen, så det lär väl dröja till nästa år innan vi drar iväg med bil eller motorcykel längs vägarna. Det får nog bli en hotellweekend någonstans, när väggarna här hemma blir för tråkiga. Tack för vi fått följa med er på resan. KRAM!

http://leontina.blogg.se

Lambergsfrua

20 augusti 2013 13:24

Vi bor i ett fantastiskt land och här finns mycket att se. Det hindrar å andra sidan inte att man gärna söker sig till resmål längre bort också.
En hotellweekend piggar alltid upp, när höstmörkret börjar kännas tungt.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

20 augusti 2013 08:04

När jag kikar på bilderna inser jag att jag faktiskt inte varit inne i själva Falkenberg sedan 1989, vilken är en smula häpnadsväckande. Häftigt regntunga skyar du lyckats fånga också.

Lambergsfrua

20 augusti 2013 13:25

Oj, vad tiden slinker iväg! :) De där åskmolnen var nästan lite skrämmande, men vackra.
Kramar,
Ma

 
Ditte

Ditte

20 augusti 2013 20:26

Kul att få se lite av Falkenberg! Där har jag faktiskt inte varit så mycket...bara på nån tältplats ;)

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

20 augusti 2013 21:55

En mysig stad helt klart värde ett besök - med eller utan tält ;)
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Maria

26 augusti 2013 20:10

Tack för kul och intressant läsning :)
Kram

Lambergsfrua

27 augusti 2013 20:17

Kul att du ville följa med på resan.
Kramar,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards