Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under oktober 2013

Av Lambergsfrua - 5 oktober 2013 17:30

Dag 3
Borgholm - Borgholms slott med Fårets Dag och Renässansmarknad


Efter natts sömn
och god frukost var vi redo för ännu ett besök på Öland, denna gång den mellersta delen.


Dagens första besök var i Borgholm, som blev stad 1816, Ölands enda. Det blev ett rejält uppsving för handel och sjöfart och när bron över Kalmarsund byggdes 1972 ökade arbetspendligen till Kalmar. Här bor idag drygt 3.000 personer.


 
Rondellen vid avtagsvägen ner till Borgholm var dekorerad med halmbalar och pumpor. Sådana dekorationer fanns på många ställen både på privata och allmänna platser. Det kändes festligt.


BORGHOLM
 
Nere i hamnen låg några båtar kvar i vattnet och som synes blåste det friskt - men det gör det väl för jämnan på ön.



På gågatan vimlade det av marknadserbjudande både inne i affärerna och på deras ställningar utanför.

 

Höstmarknaden på torget var mer inriktad mot grönsaker, rotfrukter och frukt. Och pumpor förstå.


Öland är ju känt för sina kroppkakor, något jag är mycket förtjust i. Tyvärr var jag inte det minsta hungrig efter hotellfrukosten. DEt här med kroppkakor är en hel vetenskap har jag förstått.

Öländska kroppkakor görs av en potatisdeg med rå potatis, som fylls med stekt fläsk och lök. De blir lite gråa i färgen efter kokningen.

Småländska kroppkakor har mycket mer kokt potatis i degen och gotländska kroppkakor görs nästan helt på kokt potatis och blir därför vitare.  


BORGHOLMS SLOTT

Näst på schemat stod närbelägna Borgholms slott med Fårets dag och Renässansmarknad. Vid avtagsvägen hade man byggt en kopia av slottet - av halmbalar.



Borgholms slott uppfördes i slutet av 1200-talet. Det förstördes i början av 1500-talet i krigen mellan Danmark coh Sverige. Johan III lät rusta upp det igen. Efter diverse försök till återuppbyggnad, som avbröts av olika anledningar, brann slottet 1806 och byggdes aldrig upp igen.


En stiligt klädd vakt släppte in oss, sen vi fått en stämpel på handen - ett bevis på att vi hade betalat entrén.


Medlemmar ut Calmar Renässansgille fanns på hela området i sina vackra och färggranna kläder. Den lilla killen i jordgubbsmössa såg lite häpen ut inför ståten - eller vat det kanske penisfodralet som förvånar. På den här tiden var det högsta mode att poängtera manlighetet med ett väl synligt penisfodral. Det ser faktiskt lite fånigt ut, tycker jag.   


Vid östra bastionen visade medlemmar i Svenska vallhundsklubben med sina border collies sina färfigheter. Det var en lätt match för dessa fantastiska hundar att samla ihop en vimsande fårskock och mota in den i fållan. Underbara hundar både som arbets- och sällskapsdjur.


Inne på Stora Borggården kunde man få se, hur färklippning går till. Kolla på det nyskalade fåret längst fram, som så intresserat betraktade hur kompisen blev av med fällen. Undrar vad de andra tänkte - om nu får tänker... 

Här fanns mycket fint att köpa, bland annat fårskinn - inom synhåll för fåren borta vid klippfållan...

Ett 70-tal utställare visade upp och sålde sina produkter. Här fanns allt från hantverk, mat och kläder till inredning och leksaker.

Gamla Borggården var dagen till ära förvandlat till Mattorg. Där kunde man få en måltid baserad på lamm. Här grillades ett - men utom synhåll för fåren på Stora borggården...


Vi valde grillad lammkorv - saftigt och gott. Inte ett spår av "gammal ullkofta" i smaken. 


"Tre små gummor skulle gå en gång" - men nej, det här ju inte Nora. Det var tre damer från Calmar Renässansgille, som tog en lunchpaus. Och jo, jag fick lov att fotografera.



 
Höbalar kan användas till mycket, även till sittplatser. Även enkla sittplatser måste pyntas med pumpor.


Renässansmarknaden utanför slottet skulle likna ett läger från 1500-talet. Här fanns bland annat historiska blåsinstrument, smycken, träskedmakare, brända mandlar, glaserade äpplen och växtfärgat garn.

En bandvävstol verkade vara svår att hantera, men lätt att bära med sig.



Medeltida nyhetsförmedling - runor ristades. Det verkade vara ett slitig jobb.


Plötsligt hördes trummors dunk och en liten grupp spelemän rörde sig sakta över området. Den som vill kunde också pröva på, hur det kändes att sitta i skamstock. Där fick man sitta eller ligga och skämmas offentligt för något dumt/olagligt, som man hade gjort. Skamstraffet avskaffade 1865.

Jag fick inte riktigt klart för mig, vad de här kvinnorna egentligen sysslade med, men de var mycket upptagna med sitt. Det såg ut som något ät- eller drickbart, kanske både ock. Jag kom mig aldrig för att fråga...

 
Det såg ut som bruna bönor, men det var mandlar som kokade i sockerlag för att säljas som brända mandlar.


Sked-Anders täljde vackra träskedar. 


Dags för lite fäktövningar, som naturligtvis lockade åskådare. 


Den här unga familjen ville också titta. Mamma blev lite upptagen en stund av ett sms - och pappans penisfodral går inte av för hackor. Sicka skrytmånsar de var på den tiden!   


fortsättning följer




  





 


 


Av Lambergsfrua - 3 oktober 2013 15:45

Öland är en vacker ö väl värd ett besök. Vi hade bara varit där på sommartid, men lockades att följa med på värmländska företaget Gruppresors tur till Öland och Sveriges största skördefest nu den sista helgen i september.

Lite (onödigt) vetande om Öland:

Den är vår näst största ö och samtidigt vårt minsta landskap

Berggrunden består till största delen av kalksten, som ger en mycket rik flora med bland annat orkidéer.


Öland var kunglig jaktpark under åren 1569 till 1801 - både villebråd och all skog tillhörde kungen.
Ölänningarna själva fick inte ta ved eller hugga ner trän, inte jaga, inte heller äga vapen eller fyrbenta hundar. Trebenta hundar var däremot tillåtet...

Ottenby kungsgård i söder är det område i världen, som längst fungerat som kunglig jaktmark.

Fisket var en viktig inkomstkälla, men större fiskefartyg från andra länder har orsakat utfiskning.

Sill som fångas i norra Kalmarsund och norröver kallas strömming och är ju dessutom mindre än storebror sillen.

Förr odlades mycket sockerbetor på ön. Numera handlar det om jordgubbar, potatis, gurkor - och landets hela behov av bruna bönor!

Största delen av svensk gullök odlas här.

Öland är Sveriges mjölktätaste område. Om man med det menar antalet liter producerad mjölk eller antalet kor på en viss yta, vet jag faktiskt inte.



DAG 1
Karlstad - Kristinehamn - Sjötorp - Jönköping/Huskvarna - Kalmar
Efter en kylig morgon, då vi gav oss iväg, blev det en strålande vacker höstdag.

 

OBS! Som vanligt är alla bilder klickabara för större storlek


I Sjötorp
var det dags för en bensträckare och "busskaffe". Det var lugnt och stilla både i och kring Göta Kanal. Bilden är tagen genom bussfönstret, så det blev en del speglingar.


Lunchstopp
vid Brunstorps Wärdshus i Huskvarna vackert beäget vid Vättern. Här fick vi en fin försmak av höstens vackra färger på bergssidan. 


Vårt hotell Kalmarsund låg (och ligger fortfarande)  i den gamla stadsdelen Kvarholmen alldeles nedanför det 65 meter höga "Gamla Vattentornet", som stod klart 1900. På 1970-talet hade det tjänat ut och ett tiotal år senare byggdes det om till 11 lägenheter på de 15 våningarna. Utsikten måste vara fantastisk - men de har i alla fall ingen balkong att sitta på och njuta av den... 


I hotellrummen hängde olika förstorade fotografier från 1900-talets Kalmar. Det här är bilkön till Ölandsfärjan år 1954. Så här köade jag och mina föräldrar också, när vi hälsade på min morbror med familj i Kalmar. Ett besök hos dem innebar alltid en resa till Öland.

Fast jag kan ju inte minnas att bilarna var så gamla... Husvagnen där framme med delad bakruta fascinerar mig. Jag kan tänka mig att ägarna var otroligt stolta över den och över att slippa ligga i tält på semestern. 


DAG 2 
Södra Öland: Eriksöre by - Ölands södra udde - Eketorps forntidsby - Triberga - Capellagården - Färjestaden - Paradisverkstaden - Gråborgs fornborg

Så var det då dags
för skördefesten! Under tre dagar slår hela Ölands näringsliv upp portarna och hälsar gästerna välkomna att titta, köpa, äta och njuta av alla evenemang som bjuds på: utställningar pumpagubbar, konsthantverk, fyrverkerier, eldskulpturer, dockparad, matlagningstävlingar, Fårets Dag och konstnätter bland mycket annat. Det finns garanterat något för alla.


Ölandsbron är 6.072 meter
lång och invigdes 1972. Bron har inneburit ett uppsving för hela Öland, befolkningen har ökat och många arbetspendlar till Kalmar. Det fantastiska ljuset (jämförbart med Skagens) på ön har lockat en hel del konstnärer att flytta dit.


   
Kartan visar dagens resrutt.



Eriksöre by har en ca 200 meter lång bygata, där de boende går man ut huse för att duka upp läckerheter och hantverk till försäljning: Obeservera de generösa öppettiderna framför allt på fredagen.


En nostalgisk installation hälsade oss välkomna.


Tänk vad man kan använda gamla kängor till mycket roligt utom att ha dem på fötterna.


Öland har många konsthantverkare och här i byn bor flera av dem. 


Det är populärt att gjuta i betong, så varför inte en stövel av det stabilare slaget.


Här inne var allt till salu - utom Göte.   


Hm - ja - hur hårt ska vi pumpa det? 


Vi har nog aldrig sett så många pumpor som den här helgen på Öland - matpumpor, prydnadspumpor och foderpumpor. Ett fält med mogna pumpor är en fröjd för ögat, men jag lyckades inte fotografera något från bussen.


Vilken fiffig idé! Pumpor kan vara tunga att kånka iväg till bilen. Då kan man anlita en pumpa-taxi. 


Rund och go' pumpanalle med sin honungsburk satt utanför caféet. Hinken bredvid är för fimpar.


Här tiggde man till och med om att få fimpen. 

Har man en överbliven sågbock, kan man dekorera den så här fint.


En gammal BP-station fanns i byn för festen med tidsenligt klädd ägare. Bilen skulle behöva komma in på verkstad...


Gammalt möter nytt - antik barnvagn till vänster och ett modernt exemplar till höger.


Prydnadskål som färgats så att de mest liknade rosor.

 
Naturligtvis fanns det mängder med fantasifullt skapade höstkransar.


På parkeringsplatsen (det fanns flera) stod rader av husbilar - och en enda bil husvagn.


Väderkvarnen har blivit som en symbol för Öland - solens och vindarnas ö. Idag finns drygt 300 kvar av 1800-talets ca 2.000 Mer om öns väderkvarnar kan du läsa här


På strandängarna på Ölands södra udde betade mängder av fåglar, mest kanadagäss. På Ottenby fågelstation har man räknat och ringmärkt flyttfåglar sedan 1946. 2007 ringmärktes den miljonte fågeln - en rödhake.



Fyren Långe Jan på Ölands södra udde är med sina 41,6 meter Sveriges högsta. Den invigdes 1785 och automatiserades 1948.



Eketorps borg ligger på det stäppartade och trädlösa Stora Alvaret. Här fanns en borg runt år 300 e.Kr Mellan 1964-1974 grävdes den ut i sin helhet, Dagens borg har byggts upp på den efter de fynd som arkeologerna gjorde..

Borgen antas ursprungligen ha varit  en religiös samlingsplats men tjänade även som skydd för folk i gårdarna runt omkring i orostider. Husen låg utmed den ca 5 meter höga muren.


När tiderna blev oroligare byggdes borgen ut och folk flyttade dit för att vara i säkerhet. Runt 700-talet övergavs borgen, men orsaken har man inte lyckats komma fram till.


På 1000-talet byggdes borgen upp igen, fick en andra lägre ringmur och blev en befäst garnison.
Nära borgens brunn låg "cenralköket", där soldaternas mat tillagades över en enorm eldstad.


Borgen övergavs för gott år 1240, då Erikarna hade segrat i striderna om den svenska kronon. Försvarsrollen övertogs av de modernare Kalmar slott och Borgholms slott.


MiML och vännen R vid den återuppbyggda Eketorp II. 


En grupp barn och ungdomar visade vilka lekar man roade sig med på den tiden. Kuddkrig är alltså en mycket gammal lek.   


Så bar det iväg norrut till Triberg för ett besök på Ateljé Oldergården. 

 
Även här var det generösa öppettider - på fredagen ända fram till kl. 03 på lördag morgon...


I trädgården stod en man och snidade fram figurer ur en trästock - med motorsåg. Han var skogsarbetare, som hade detta som hobby. Inget av hans alster var till salu. Han hade dem som gåvor till vänner och bekanta på olika högtidsdagar. I stället för en flaska vin och en bukett blommor kanske.


Inne i ateljén fanns mycket vackert konstglas att beskåda. Den här färgen gillade jag. 


Ute på gården fanns ett antal färgglada "kuddar" av betong. Det var ingen som satt på dem - verkade både för låga och för hårda. Men färgen är fin!

I Vickleby besökte vi Capellagården, som Carl Malmsten grundade 1960 för att utbilda bl.a textilkonstnärer och möbelsnickare. Idag har man utbildning även för keramik och ekologisk trädgårdsodling.


Det här är nog ett resultat av skolans utbildning. Figuren har skira vackra vingar, men armarna ser riktigt skrynkliga ut. Kanske har hon vistats för länge i den starka öländska solen   



MiML var mer intresserad av en sällskapssjuk katt än av änglar med skrynkliga armar.


I trädgården fanns många vackra blommor, men jag fastnade för den här rabatten med tidlösa. 


Vi åkte till "Skansen" i Färjestanden för middag då solen gick ner bakom Ölandsbron. 


Mätta och belåtna fortsatte vi till Paradisverkstaden strax söder om Ölandsbrons fäste.


Där har Eva och Olof Paradis skapat ett centrum för keramik.  Och jag som trodde att namnet hade med Paradiset att göra...


Sista punkt på dagordningen var ett besök i Borgs by med fornborgen Gråborg, som är Ölands största. Nu var det rejält mörkt och vägen fram till borgen och själva borgen var upplyst med hundratals marschaller. 

Inne i byns lador sålde konsthantverkare sina verk och man kunde köpa en kasse äpplen och få dem mustade direkt.


De här hönstavlorna var så charmiga och inte så dyra heller. Tyvärr har vi inga väggar att hänga fler talor på. Men visst är det så - höns är också konst!  


Här syns Gråborg på avstånd. Äldsta delen är från 500-talet och har byggts ut allt eftersom. Idag är den 210 x 160 meter i en elliptisk form. Man har inte hittat några rester av bostäder där. Troligen har det varit en samlings- eller handelsplats.


Vi gick inte närmare för det var så svårt att se, var man satte fötterna i mörkret.



Vi stannade och vände vid ruinen av St. Knuts kapell, som byggdes på 1100-talet. Marschallerna gav inte så starkt ljussken - men väl trolska skuggor över de gamla stenväggarna.

Vid det här laget var vi alla ganska slaka och såg fram mot att tillbaks till hotellet. Utflykten började kl. 9.30 och avslutades strax efter kl. 21. En fantasiskt innehållsrik dag full av upplevelser - men låt mig säga, att vi somnade ovaggade den kvällen.   


FORTSÄTTNING FÖLJER



 


 



     








  

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards