Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 19 januari 2014

Något att samla på

Av Lambergsfrua - 19 januari 2014 13:45

Alla barn har väl någon gång under sin uppväxt samlat på något speciellt och många fortsätter av bara farten ända upp i vuxen ålder. Jag samlade på bokmärken ganska länge.

 
Inte de tråkiga rektangulära märkena, utan vackra märken med ett överflöd av blommor, söta djur  och mysande tomtar.Jag hade också många änglar. Ljuva änglar som tankfullt vilade på ett moln eller svävade i skyn med vackra blomstergirlanger - eller lekande små barnänglar.


Märken med relieftryck och glitter var mina absoluta favoriter, men de var inte så vanliga  Pappa hjälpte mig att klistra in dem fint i ett stort brunmelerat spiralalbum. Många flickor delade min hobby, men ingen hade sina bokmärken lika fint arrangerade, som jag. Tyckte jag i alla fall. Jag var mycket stolt över mitt bokmärksalbum och njöt av att bläddra i det. 

 
En riktig favorit i bokmärkesalbumet var den här stolta påsktuppen. Pappa fullbordade elegansen genom att klistra fast en fjäder. Jättefint, tyckte jag.
 

När jag hade vuxit ifrån bokmärkena började jag och några vänner samla apelsinpapper i stället. Förr hade varje fruktodlare sitt eget varumärke, som trycktes upp på tunt silkespapper, för att svepas kring ett flertal av deras apelsiner. Det var riktiga små konstverk med fantasieggande bilder i guld och klara färger. Jag klistrade aldrig in mina papper i något album, som en del andra gjorde utan sparade dem i en ask. När jag flyttade hemifrån, hade jag redan tappat intresset för dem och jag slängde allihop…


Någon annan samlarvurm har jag inte haft. Nu i mogen (övermogen rentav!) ålder har Mannen i Mitt Liv och jag samlat lite på sjöfåglar, gärna änder. Vi har några stycken vid det här laget och vill inte ha fler - och kallar dem alla för ankor!


Vid närmare eftertanke hade det nog varit smartare och mer ekonomiskt givande att samla på självaste Herr Ankas tidigaste tidningar...

Önskar er alla en skön söndag.
Varm kram,

Lambergsfrua   


 
ANNONS
 
Ingrid

Ingrid

19 januari 2014 16:05

Vilka småtöser har inte samlat på bokmärken och sen gjorde man ju en sån där vikbok där man la in såna som man ville byta bort.

Sen samlade jag och mina systrar på filmstjärnefoton och klistrade upp dem på väggarna i vårt rum. Vi låg i samma rum alla tre och där behövdes väl förmodligen renoveras, för mamma lät oss täcka hela väggarna med filmstjärnor. Tänk om man sparat på dem! Nu säljs såna filmisar på Tradera för "grova pengar".
Ha en skön söndagskväll!
Kram

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

19 januari 2014 21:28

Vikböcker var roligt, men bara om det var någon som inte bara la sina "sämsta" bokmärken där. Det måste alltid finnas några riktigt fina med också. Det var lätt att känna sig lurad annars.

Filmisar sparade jag aldrig på, men jag hade förstås några ändå, som jag kunde byta med.
Filmisar säljs dyrt numera liksom de tidigaste exemplaren av Kalle Anka & Co.
Varm kram,
lambergsfrua

 
katsura

katsura

19 januari 2014 16:28

Ja, vem har inte samlat på bokmärken? Jag samlade även på kapsyler (numera slängda) och tändsticksaskar. De har jag kvar i lådor på vinden och vet inte riktigt vad jag ska göra med dem, men slänga dem vill jag inte... Ha det bra! //Katsura

http://katsura.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

19 januari 2014 21:32

Kul att du tittade in hos mig igen Katsura. Hoppas allt är väl med dig och de dina.
Kapsyler sparade jag aldrig på, inte heller tändsticksaskar. Däremot spreds ett rykte att man skulle samla stanniolpappret som omgav chokladkakorna för att sen lämna till chokladfabriken och få bra betalt för dem. Det var väl ett tidigt försök till återvinning, fast det begrep jag aldrig då.
Jag minns att jag sparade mina som en liten boll - men jag slängde alltihop sen.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Lena

Lena

19 januari 2014 16:46

Hemma hos mig är det någon som samlar på saker och stoppar in i mina skåp... Nästa att-göra-punkt!

Lena

http://lillahonshuset.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

19 januari 2014 21:34

Aj då! Det låter lite skumt. Du får lägga dig i bakhåll och ta den rackar'n på bar gärning ;)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
marina

marina

21 januari 2014 11:11

Jo men visst har det samlats på diverse saker genom åren, bokmärken, filmstjärnor, frimärken, ölkapsyler, stenar... Ser på kommentarerna att det kanske är dags att leta reda på filmisarna, jag kanske sitter på en förmögenhet - vem vet!!

http://www.marinasbay.blogspot.com

Lambergsfrua

21 januari 2014 13:12

Ja filmisar lär ge bra betalt, om det är rätt person på dem förstås. Sen vet jag ju att de allra första exemplaren av kalle Anka & Co är riktigt åtråvärda och därmed betalas bra. Som allt i samlarkretsar handlar det om tillgång och efterfrågan. Mina "ankor" lär inte göra mig rik ;)
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

23 januari 2014 17:59

Filmstjärnor och frimärken var det som bekant för min del. Frimärkena har jag kvar men tyvärr inte filmisarna. För övrigt har jag din barndoms Kalle Ankatidningar i tryggt förvar i ett av skåpen i min bokhylla i vardagsrummet. De måste ju ligga plant och mörk så att de inte veckas eller bleks. Vissa säger att man ska vacuumförpacka dem, men så långt har jag alltså inte gått - än ;)

Kram!

Lambergsfrua

23 januari 2014 22:19

Ja just det, du sparade både på filmisar men framför allt på frimärken. Du skulle kanske kolla om du har någon dyrgrip där :)
Jag hade faktiskt glömt att du har min barndoms Kalle Anka-tidningar, men jag anar att ingen av dem är särskilt värdefull - så du behöver nog inte vakuumförpacka dem ;)
Varma kramen,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Måndag 25 maj 15:02

När temperaturerna pendlar mellan 12 och 20 grader får man väl ändå säga, att sommaren har kommit - eller försommaren i alla fall. Det är midsommar om mindre än en månad. Mitten på sommaren alltså... I dessa märkliga Corona-tider håller vi oss hemmav...

Av Lambergsfrua - Onsdag 22 april 13:00

Ja nu råder det ingen tvekan, våren är här och de senste dagarna har det faktiskt varit försommar med sol och många sköna plusgrader. Då gäller det att tanka D-vitamin för att orka med den isolering som Coronaviruset fört med sig.   Vi håller oss he...

Av Lambergsfrua - Söndag 9 feb 12:45

  I år tycks vi inte få någon vinter här vid Vänerns nordkust varken vad gäller temperaturer eller snö. Visserligen har vi haft några dagar (och nätter) med minusgrader och ett tunt snötäcke, men inte så mycket att det kan kallas vinter. Tjärnen har...

Av Lambergsfrua - 30 december 2019 12:34


Så är då 2019 snart till ända och ett nytt år står och stampar i farstun. Vad det kommer att föra med sig vet vi inget om, men som alltid hoppas vi förstås, att det ska lyckosamt på alla sätt och vis. Jag önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!Kram,Lam...

Av Lambergsfrua - 28 september 2019 16:08

Så har sommaren långsamt glidit över till höst. Luften är svalare, träden skiftar färg och trädgårdens fruktträdens grenar dignar av frukter innan de plockas eller blir fallfrukt.Jag önskar alla en riktigt skön fortsättning på hösten!Lev väl!Lambergs...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se