Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg den 23 januari 2014

Av Lambergsfrua - 23 januari 2014 17:15

Hos bloggaren och författaren Bosse Lidén läste jag, att Morgongåva är det vackraste svenska ortsnamn han vet Och visst är det vackert! Det för tankarna till en romantisk kärleksförklaring.   

Annat var det förr. På bröllopsdagen gav svärföräldrarna en morgongåva till sonens hustru - om de hade ekonomiska möjligheter vill säga. Ofta var det ett torp med lite mark för husbehovsodling. Det skulle trygga hustruns underhåll, om mannen dog före henne. På den tiden ärvde hustrun inte sin man, så det var helt enkelt ett praktiskt arrangemang. Inte mycket romantik där inte.


Men anledning av Bosses inlägg, började jag själv att fundera på vilka ortsnamn, som jag tycker är vackra och visst finns det en hel del.


 

Sunne till exempel, som ligger så vackert vid Fryken får mig att tänka på sol, skog och ibland snö därtill.


Haväng på Österlens kust är ett annat namn som väcker positiva känslor. Där har vännen M. och jag övernattat på vandrarhemmet sommaren 1958,  då vi cyklade runt i Skåne oh på Bornholm.

Högalid i Stockholm är ingen ort utan en stadsdel - man jag tycker det är ett fint ord.
Fagersanna i Skaraborg klingar också vackert i mina öron.

Mindre vackra, ja rentav riktigt fula ortsnamn finns det också.

 
Min lista toppas av Snålkuk. Ja förlåt alla, men berget i Lappland här vid vägen till Kvikkjokk heter faktiskt så. Första gången vi passerade det trodde jag, att jag läste fel på kartan - eller att eventuellt var ett feltryck.   

 
Mensträsk  nära Norsjö i Västerbotten låter inte direkt fräscht, tycker jag, men det är en turistattraktion. Dit från Örträsk går nämligen Sveriges längsta linbana för persontransport, ursprungligen byggd för att transportera malm till Boliden.

Fittja väster om Stockholm föranledde en hel del generade fniss och lätt blossande kinder, när jag växte upp.    

 

Trosa tyckte jag mest var ett larvigt namn att döpa en plats till, men nu reagerar jag inte alls på den lilla idyllens namn. Fotot har några år på nacken och de två fotona är sammanfogade på ett ganska oproffsigt sätt, men det får ni stå ut med   

 

Grovare norr om Ulricehamn är väl inte så knepigt i sig, men förr visade skylten avståndet från Ulricehamnsvägen till orten. Det stod Grovare 6. Skylten stals upprepade gånger tills Vägverket tröttnade och kortade av sträckan till Grovare 5 i stället.

Här i Värmland finns Liksåsen mellan Karlstad och Kristinehamn. Riktigt osmakligt namn om ni frågar mig. Likenäs norröver är lite mer acceptabelt. Värmländska Stöllet låter inte särskilt - hm - smart.

Sexdrega och Köttkulla platsar även på min "fula ortsnamn"-lista. Båda vägskyltarna kan man se på vägen mellan Ulricehamn och Jönköping.

i början av 1960-talet praktiserade jag en vecka i den lilla B-skolan i Snopptorp utanför Eskilstuna. Det hade mina klasskamrater väldigt roligt åt, men där var det ingen som tyckte att namnet var särskilt märkvärdigt. Man vänjer sig tydligen vid det mesta - även konstiga och fula ortsnamn.

Önskar er en skön kväll.


Varm kram,

Lambergsfrua   

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards