Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 1 februari 2015

Februari - Göje månad

Av Lambergsfrua - 1 februari 2015 15:00

Ja så är vi då inne i februari månad. Februari betyder rening och i Rom firade man med stora reningsfester och fackeltåg.

Göj å andra sidan kommer från isländskan och kan betyda tunn snö eller spårsnö - alltså snömånad. Och snö har vi fått de senaste dygnen. Det har snöat i över ett dygn nu och det har inte slutat än...

 
I morse såg några av våra fönster ut som om de vore täckta av en skir spetsduk. Som sprejade med snö på burk.

 
Det är en hel del öppet vatten i Tjärnen trots ett par minusgrader. Det ser faktiskt lite ofräscht ut i iskanterna. De vita prickarna är inte vågor utan snöflingor, som dansar utanför fönstret. 

 
Mannen i Mitt Liv har skottat fram bilen. Vi ska visserligen inte köra någonstans idag, men han gjorde det i förebyggande syfte. Vi har nämligen motorvärmare + kupévärmare ställda på kl.10.30 varje dag. Då ska bilen vara "körklar" om vi vill ut i trafiken. Motorvärmaren känner själv av, när den ska gå igång för att motorn ska vara klar till den valda tiden. Är det mildare än +10 går den inte igång, är det -20 kan den starta max 3 timmar innan avfärd. 

Det fungerar alldeles utmärkt, men det betyder också att snön på rutorna smälter. Problemet uppstår, när det snöar och är minusgrader som idag. Då fryser den smälta snön till is - och vi får ett tufft jobb att skrapa rutorna, när vi ska använda bilen. 


Jag måste bara få visa hur vackert ett ljus kan brinna ner. I slutskedet har stearinet bildat en rejäl "fot" och lika vackert mönster. som vi har fått på fönstren. 

Skön avslutning på helgen önskar jag alla.
Varm kram,

Lambergsfrua 


 
 
Ingen bild

Maria

1 februari 2015 17:41

Göje månad?! Se där fick jag lära mig något nytt :)
Så häftigt att se att ljuset var vackert in i det sista.

Lambergsfrua

3 februari 2015 17:42

Ljuset var vackert hela tiden, men blev riktigt fint när det nästan var utbrunnet. Det vita var nästan lite silverfärgat.
Kramen Ma :)

 
TantGlad

TantGlad

1 februari 2015 18:55

Halloj...
Nyfiken som jag är halkade jag in här i din blogg genom en annan blogg. Ja så kan det gå.

Snöat i tre dagar har det gjort hos mig med. Har du nån STOPP knapp att trycka på.
Tack för lite mer vetande åxo. Det visste jag inte.

Ha d gott.
Hejsvejs!

http://tantglad.bloggo.nu

Lambergsfrua

3 februari 2015 17:43

Roligt att du tittade in Tant Glad! Om du hittar dn där STOPP-knappen får du berätta för mig var den finns ;)
ha det gott du också :)

 
Ditte

Ditte

2 februari 2015 18:56

Det kanske är uträknat så att ljuset ska bli sådär ;) Må så gott, jag kikar in här då och då!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

3 februari 2015 17:45

Jag vet faktiskt inte, Ditte men det är inte helt omöjligt. vackert var det i alla fall.
Jag skriver inte så ofta här numera, men är förstås glad över att du kikar in hos mig ibland.
Må så gott du också :)
Varm kram

 
Ingen bild

Sonen

3 februari 2015 11:48

Vilka härliga vinterbilder. Denna årstid gör sig för övrigt nästan alltid bäst på bild. På tal om Göja var hon/han/det på många håll också ett mytologiskt väsen som gömde sig i höstgrödan. Därför sparade man lite av den, vilken man sedan offrade till Göja i Göjemånaden, förmodligen för att försäkra sig om att hon kom tillbaka till våren. Någon sorts växtlighetsgud med andra ord. Exakt hur man ansåg att hon skulle komma tillbaka genom att man eldade upp henne har jag inte lyckats ta reda på.

Kramis!

Lambergsfrua

3 februari 2015 17:49

Tack! Ja hela vintern gör sig bäst på bild eller betraktad inifrån ett fönster. Det är min bestämda uppfattning numera. Som barn tyclte jag att vintern var helt OK och då var jag aldrig rädd att halka. Numera rör jag nmig som en smörklick på het potatis när jag rör mig i vinterlandskapet.
Intressant info om Göja. Hon kanske var lite som gtrisen Särimner - återuppstod pigg och kry varje morgon efter att ha bivit uppäten kvällen innan ;)
Kramen! :)

 
Ingen bild

Sonen

7 februari 2015 22:32

Jag glömde nämna att ankljuset verkligen är tjusigt :)

Lambergsfrua

8 februari 2015 16:30

Tack vännen!
Visst är det fint eller rättare sagt var for nu är det finito.
kramen
Ma :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards