Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 29 april 2015

Blommor, dunbollar och kökshanddukar

Av Lambergsfrua - 29 april 2015 16:24

I måndags var det årsstämma i vår förening och för första gången sen vi flyttade hit 2001 var vi inte där. Vi var bjudna till Dottern och Svärsonen som hade bröllopsdag och vi valde att prioritera familjen.

 
Nu på vårkanten blommar många av de här gula växterna, som jag gärna skulle vilja veta vad de heter. Jag tycker inte att de är särskilt vackra, men de lyser gula och det är en förmildrande omständighet.


Tulpanerna är på gång och vid den här värmande och läande söderväggen blommade de redan rikligt. Det är vackert med så många och i olika färger.

 
Här vid bron över till Herrhagen vid grillkiosken fanns det nästan dubbelt så många påskliljor till i söndags. Då kom en mamma med sina två barn i 6-7-årsåldern (tror jag). Barnen plockade och sprang sedan upp på bron och slängde blommorna i vattnet. Barn gör så i rent oförstånd, men jag tycker det hade varit lämpligt att mamman hade talat om för barnen, att påskliljor inte är vilda blommor som kan plockas hur som helst. Men hon tog också en blomma och var fullt upptagen med att röka sin cigarett...

 
Utanför vår port lyste de första maskrosorna så vacker gula för någon vecka sedan. Nu har de förvandlats till luftigt skira dunbollar redo att spridas för vinden.

 
En annan dunboll stötte jag på av en tillfällighet, när jag försökte få lite ordning på mina dagböcker sedan tidiga 80-talet. Då föll den här pressade ängsullen ut ur en dagbok! Ängsull är en riktig favorit (jodå, jag har flera favoriter), där de växer i drivor i lite fuktiga områden. Den här var troligen plockad vid ett besök i Idre Fjäll - och kommer att bevaras.

Jag avslutar med hur en tidning beskrev senaste programmet i serien Ernst i Toscana: "Ernst ställer till med en picknick bland Toscanas vinfält. Till picknicken syr han en filt av kökshanddukar"... Jag såg inte programmet och inget ont om Ernst, men nog hade det varit enklare att behålla kökshanddukarna till disktorkning och bara ta med sig en vanlig filt dit ut på vinfälten - fast det låter kanske inte lika mysigt och "Ernstigt".   

Ha en skön kväll!
Varm kram,

Lambergsfrua   


 
 
Ingen bild

Ditte

29 april 2015 17:34

Vilken fin gammal blomma! Jag gillar verkligen ängsull. Allt gult är härligt på våren, vet dock inte vad blomman heter, kram!

Lambergsfrua

2 maj 2015 18:58

Jag har fått veta att den heter sibirisk nunnneört. Det var min vän sen länge nere i Falsterbo som kände till den.
Ängsull tycker haf är helt fantastastiskt fin med sitt Mjuka dun.
Varm kram från oss båda!

 
Ingen bild

Anita

30 april 2015 17:49

Nu har jag läst många avsnitt i din blogg. Vet inte varför jag missat så mycket men nu fick jag en stor högtidsstund så inget ont som inte har något gott med sig, tack och lov.

Underbara bilder på vårens utstyrsel ... Ja våren kan verkligen visa sig från den allra bösta sidan. Sprakande färger som ruskar om i en efter den kalla vinterperioden. Jag njuter och det vet jag att du gör också.

Ängsullen som du visade är en växt jag tycker om också men jag har också fått berättat hur kvinnorna på myrarna gick böjda och plockade dem åt kuddtillverkare. En kvinna (hon dog för några veckor sen) var så förstörd i ryggen av den arbetsställningen dag ut och dag in under Ängsullsperioden. Det är klart att det går åt många blommor till fyllning i en kudde. Idag är det ett minne blott. Ingen utnyttjar människor till sånt jobb och tur är ju det.
Tack vännen för allsköns bilder och dina berättande ord därtill.
Stor kram från mig.

Lambergsfrua

2 maj 2015 19:05

Kära Anita!
Ibland blir det så att man inte är så aktiv på bloggvandringarna och det är helt OK. Det tar ju faktiskt lite tid, om man ska sitta där och läsa igenom allt som skrivs. Jag är glad att du har kollat lite nu på det jag har skrivit.
Jag vet att ängsull förr anvädes til kuddstoppning och kan bara inte förstå, hur mycket jobb som krävdes för att fylla en enda kudde. Jag blundar och lider med plockerskorna över hur mycket ryggbesvär det jobbet måste ha orsakat. Jag nöjer mig med att köpa kuddar på IKEA och njuta av ängsullen p plats eller kanske i en vas.
Varma kramen,
Lambergsfrua :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards