Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 29 mars 2012

Besök på Utö

Av Lambergsfrua - 29 mars 2012 08:00

Att ta sig till Utö i Stockholms skärgård kan upplevas som lite småbökigt, när man ska använda sig av allmänna kommunikationer - men jag lovar, det är väl värt besväret.



Vi tog oss från hotellet med tunnelbana till Centralen och därifrån pendeltåg till Västerhaninge, som ligger ungefär halvvägs till Nynäshamn, där MiML är uppväxt, där vi två träffades och även bodde i början av vårt äktenskap.


Matarbussen körde oss snabbt och smidigt till Årsta brygga, där Waxholm II väntade på att ta oss och andra tillfälliga besökare, åretruntboende och fritidsboende ut till ön. Som alltid var det mycket bagage som skulle stuvas ombord - dock inte för de tillfälliga besökarna. Under vintersäsongen är ICA-butiken bara öppen vissa dagar, så det gäller att ha god planering för boende i skärgården...



Överfarten från fastlandet tar bara 50 minuter och Mysingen visade sig från sin vänliga sida.



Utö kvarn från 1700-talet är ett välkänt sjömärke. Ejdrar i förgrunden.


Vännen Arnold mötte vid Gruvbryggan och i huset väntade hustru Marianne och genomgo'a råttisen Itzi. Itzi hade varit hos veterinären och fått en skadad klo omskött. Inte alls kul med bandage, men kragen för att hindra henne från att försöka slicka bort bandaget var om möjligt ännu mindre kul.


Tålmodiga och snälla Itzi f-ö-r-s-ö-k-t-e verkligen låta bli sin tass - men det var svårt. Både MiML och jag hoppas att klon läker snabbt, så hon kan leva sitt härliga liv som vanligt igen. Ni märker kanske, att vi gillar henne otroligt mycket och bara vill henne väl. Godingen!



I parets ombyggda garage finns Arnolds mc-museum och Mariannes Ateljé Syskrinet. Här finns gott om utrymme för många mc-rariteter och välarbetat konsthantverk. Och det kostar inget att gå in och titta!


Arnold och MiML är kamrater sen tidig ungdom, Marianne och jag kom in lite senare i bilden, men vi fyra har vi alltid myclet att prata om. Så även denna gång.



Dags för tågresan hem - vi lämnade Stockholm i solnedgången.



"Som klippt i sotat papper står Södra bergens kontur" skrev Bo Bergman när han betraktade solnedgången över Söder från Strömmen. Nostalgi för mig med silhuetten Högalidskyrkans  tvillingtorn. Där blev jag invigd som scout, där konfirmerades jag och där vilar mina föräldrar i kyrkans kolumbarium.



Efter den nostalgitrippen känns det lite som ett stilbrott att prata om mat, men vi hade av misstag beställt vegetarisk middag på hemresan med tåget. När det inte gick att ändra den bokningen, beslutade vi oss för att gilla läget - och det var riktigt gott.


Menyn var komponerad av Leif Mannerström: rödbetssallad med äpple, paella med tofu och fruktsallad med kardemumma - och alltihop smakade mumma!


Nu önskar jag er alla en god natts sömn i sköna Loppelådan!

Soliga kramar,

Lambergsfrua   





      

 
 
Ingen bild

Sonen

29 mars 2012 12:44

Härliga bilder - som vanligt - och fina texter. Är det någon som bor i Utö Kvarn, eller är den öppen för allmänheten? Den ser iaf omhändertagen ut, vilket är glädjande.

När jag ser bilder på Södermälarstrand tänker jag alltid på två saker: 1) att du växte upp där, och 2) sången "Vi lossar sand, ibland, på Södermälarstrand. Vi lossar hela dagen .." som pappa sjöng för oss när vi var små. Det slår aldrig fel, visst är det märkligt? Vet förstås vad ett kolumbarium är, men slog ändå upp det på Wikipedia. Ett gravvalv med nischer för urnor. Namnet kommer från latinets columbarium, som betyder duvslag. Det visste jag däremot inte, gjorde du?

/ Solkram

Lambergsfrua

29 mars 2012 17:03

Nää Peter, jag visste inte att columbarium betyder duvslag! Det beror nog på att urnplatserna är staplade på varandra. Det är en lugn och fin plats alldeles bredvid kyrkan och jag förstår mamma och pappa som ville vila där.

"Vi lossa sand ibland..." denna evighetssång som ni älskade att lyssna på, när pappa framförde med stor bravur. Det var annat än mina "Här kommer kissekatten" och Lilla Gullefjun" =D
Kram,
Ma

 
Anita

Anita

29 mars 2012 13:54

Först måste jag kommentera "kolumbariumet" ... Inte visste jag att det finns sånt. Vad vackert det är ... Kollade på nätet för jag blev nyfiken på - som jag alltid blir när jag hör något nytt av värde. Man lever ju för att lära. TACK !!

Ja just det .... Utö känns som ett möjligt besöksmål för oss när vi åker till Stockholm fram på försommaren. Tack för att du satte fingret på det. Alltid bra med små tips.
Jasså du hade beställt fel och det gick inte att ändra - Äta vegetariskt på tåget och att det smakar bra?? Mannerström är ju en mysgubbe och mästare på mat, visst - så jag tror på dig att det var ätbart. Tack för den utflykten ... Du berättar så levande, vännen !!!
Stor kram från mig !!!

http://minplats.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

29 mars 2012 16:56

Vad glad jag blir att du gillade vår Utöresa!

Jag hade nog inte heller känt till det ordet kolumbarium, om inte mina föräldrar funnits där. Det var deras uttryckliga önskan och de hade köpt platser där långt innan de dog Ett egendomligt ord tycker jag, som får mig att tänka på herbarium. Där samlar man sina pressade blommor för att ha som minne. I kolumbariet ligger kära människor som man vill minnas - kanske det finns ett litet samband - eller är det lite långsökt kanske...

Om ni har tid och vädret är fint är Utö ett fint utflyktsmål vid ett Stockholmsbesök. Vill du ha fler tips hjälper jag gärna till.

Den vegetariska middagen var riktigt smaklig, jag lovar, men det är ju inget som vi beställer igen om man så säger=D

Soliga kramar,
Lambergsfrua

 
Anita

Anita

29 mars 2012 18:05

Tänkte väl det ... att ni inte beställer det en gång till. Nää, slipper man laga maten själv så varför inte slå på lite större än vegetariskt. Vad beträffar kolumbariet så tänkte jag också på herbarium och visst finns det väl någon liten likhet ... Det är något bevarat som ju askan är också.
Tar gärna tips längre fram när det blir aktuellt. TACK !!
Stor kram igen <3<3<3

http://minplats.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

29 mars 2012 22:58


Nä, är man inte vegetarian, känns det inte särskilt festligt med den maten, hur god och väl tillagad den är. Det är i alla fall vår uppfattning *förlåt alla ni som är vegetarianer*
Mina föräldrar bestämde tidigt att de ville kremeras och få sista vilan i Högalidskyrkans kolumbarium. Jag tror inte att det var ett så vanligt ställningstagande på 1940-talet. Jag tänker gärna på vackra blommor, när jag tänker på dem. Mamma älskade doftande fresia och pappa var glad för vilka blommor han än fick;)
Var och soliga kram till dig min vän,
Lambergsfrua

 
yvonne

yvonne

29 mars 2012 18:59

Min bror spelade i Västerhaningerevyn för några år sen! Ett besök där har det blivit bara...Till påsken åker vi till Stockholm några dagar, få se vad man kan hitta på, Fotografiska vill jag besöka, och Strindbergsmuseet. (vi ska för övrigt bo på hotell August Strindberg), Jag är väl inget stort fan av den karln, men visst kunde han skriva...fast han var nog rätt jobbig att umgås med ;) I morgon blir det ett fot-dopp bland firrarna! Iiiiih! Spännande! Ha det gott!!

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

29 mars 2012 22:49

Men vad kul, Yvonne! Både med firrarna och Stockholmsbesöket! Stockholm har så mycket att erbjuda en besökare. Man behöver inte alls söka sig utanför tullarna. Strindberg har jag inte heller mycket till övers för men han är onekligen en intressant person. En sån människa skulle jag inte stå ut med många minuter och hans kvinnosyn är skrämmande. Var förresten i närheten av ditt jobb idag, men hade tidspress, annars hade jag titta in till dig. Det får bli en annan gång - men vi måste försöka få till en ny träff så småningom.
Varm kram.
Lambergsfrua

 
Ruth

Ruth

30 mars 2012 09:10

Så fina foton från resan, ni hittar alltid på trevliga saker. Återkommer för att klicka på länkarna du henvisar till, datorn är så seg så bokstäverna fastnar nästan inte i skrivrutan.
Tack för dina alltid så trevliga och utförliga reseskildringar.
Kram vännen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

30 mars 2012 10:51

Tack snälla du för allt beröm! :)
Seg uppkoppling kan verkligen fresta på tålamodet till det yttersta. Hoppas att ni har en solig fin dag däruppe.
Varma kramar!
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards