Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 13 juni 2012

Del 7 Skopje - Kolacin

Av Lambergsfrua - 13 juni 2012 21:30

MAKEDONIEN - kOSOVO - MONTENEGRO


 Det visade sig att en av våra medresenärer fyllde år. Guiden Veronica hade dekorerat hans plats med banderoll och ballonger. Han fick en fånig liten partyhatt på huvudet och en fin chokladask. Vi sjöng och hurrade för honom. Mycket uppskattat.   Vi slingrade oss norrut på bergsvägar - mot Kosovo.


Kosovo är en republik med ca 1, 7 miljoner invånare. Den 17 februari 2008 förklarade Kosovos parlament Kosovo som självständigt från Serbien, något som majoriteten i Serbiens parlament inte godkänner. De anseratt Kosovo är en autonom provins i Serbien. Bara 90 av FN:s 192 länder har godkänta Kosovo som ett självständigt land.Dagens första stopp blev vid droppstensgrottorna i Gademe - Marmorgrottan kallad. Vi blev iakttagna av nyfiket intresserade bybor.En åsna trippade förbi med ett stor lass grenar på kärran. Biljettkiosken till höger och souvenirkiosken till vänster. Det fanns också en servering - och toaletter...Grottan upptäcktes 1969, när en familj skulle lägga grunden till sitt hus. Grottsystemet är stort men besökare guidas runt i bara ca 800 meter av dem.Ca 90 % är muslimer och ca 10 katoliker.Huvudstaden Pristina körde vi aldrig körde in i - kaotisk trafik enligt vår guide. Stora nybyggda områden.
Staden har fått sitt namn efter en flod, som betyder magsår eller tumör...Motortvägar runt stan och många byggen på gång. Landsbygd med många nybyggda hus. Landet är ett av de fattigaste i Europa. Ca hälften av invånarna är arbetslösa. Man har stora problem med korrumption och brottslighet.Man har rika fyndigheter av bly, zink, nickel och kol. Vttenkraften är inte utbyggd så kol används till uppvärmning med allt vad det innebär av miljöförstörelse


Det finns stora områden med bördiga jordar, men inga pengar till att bruka den rationellt, så avkastningen är låg.Skifferbrott. Vi såg många sönderbombade byggnader längs vägen.Lunchstopp i staden Pec. MiML vid den enkla lilla marknaden på stans huvudgata.Trakten är känd att ha många duktiga grillkockar. Vi valde en liten gatuservering, där kocken fixade färsbuíffar och små korvar åt oss.


Vvi Det smakrika lokala ölet Peja fick skölja ner måltiden. När vi satt där hördes plötsligt ett förskräckligt tutande på gatan - ett bröllopsfölje passerade! Från passagerarplatsen i brudparets bil  vajade en stor Kosovoflagga. Bilarna i följet hade vita lappar i vindrutan och alla tutade som besatta. Hoppas det hela var lyckobringande.

Här besökte jag resans första stå-toa. Det kräver ett vist mått avakrobatiska övningar för att klara av den utmaningen... På väg mot gränsen till Makedonien passertade vi åtskilliga krigsminnen.Men också nybyggen.I Ingenmansland mellan Kosovo och Montenegros tullstationer, där inga lagar eller regler gäller, avslöjade guiden Veronica att även hon hade födelsedag! Hon fyllde 25 år och det ville hon fira. Två flaskor bubbel skickades runt i bussen och två påsar med kosovokakor. Den andra jubilaren skickade då runt sin presentask med choklad och sen satt vi där i bussen och smaskade i oss. Vår skicklige chaufför nöjde sig med kakor och choklad.Uppe i passet mellan de två länderna tog vi en fotopaus. Här står jag vid vår fina lilla buss.Som synes av snön var vi på höga höjder där.


Tullstationen vid gränsen in till Motenegro var enkel anordning. Jag vågade aldrig ha kameran framme, när vi väl var på plats. Det är strängt förbjudet och jag vill inte ens tänka på vad som kan hända, om man trotsar det förbudet.


Bergigt och mycket vackert landskap.Vi färdades längs floden Tara, som har bildat Europas djupaste kanjon, näst djupast i världen - fast jag tycker inte det var något alls i jämföresle med Grand Canyon...


ä
Vid reparartionsarbeten efter ett vägras blev det plötsligt totalstopp i trafiken. En personbil med släp var lite för framfusig och tvingades backa - en kunskap föraren inte behärskade om vi uttrycker det milt. Kolla i backspegeln den resignerade minen på vår chaufför.På sena eftermiddgen kom vi fram till  den lilla bergsbyn Kolasin, som ligger mitt i ett populärt skid- och vandringsområde. Chauffören hade lite svårt att hitta det och frågade ortsbefolkningen, som visade n hit än dit. Det visade sig finnas två hotell med samma namn i byn...


 
Ett riktg mysigt alphotell med en härlig blandning av både rustik och modern inredning.Utanför entrén stod en stor tavla över skidområdet. Sportlov i Montenegro någon?Efter en lyxg buffémiddag kom kocken in md en stor tårta till födelsedagsbarnen. Tillsammans fyllde de 93 år men det var tydligen enklare att skriva 90. Gott var det i vilket fall som helst.


Nästa del på resan tar oss åter till Dubrovnik. Få se när jag hinner lägga ut det. Det kommer lite studentfirande emellan...


Önskar er alla en skön kväll!

Soliga kramar,

Lambergfrua    

   

   
 
 

 
ANNONS
 
yvonne

yvonne

13 juni 2012 22:06

Tur du inte hade kameran framme vid gränskontrollen, för då kanske den blivit konfiskerad :O Och vilken väg där det var lite kaos..uuuu....inget för mig, jag blundade och läste ;) Men jag förstår att det hela var en upplevelse! Nu ser jag fram emot Dubrovnik!

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

13 juni 2012 22:17

Nä, det gäller att vara försiktig. Jag hade innerligt gärna fotograferat den där gränsvakten med k-pisten hängande över axeln, men det hade varit att utmana ödet.
Dubrovnik har jag redan berättat om i del 1. Du får gå tillbaks dit och kolla lite;)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Herrhags-TK

13 juni 2012 23:34

Vilka fantastiska bilder! Underbart att se & läsa om!

Ha en fin studentdag!
Hälsningar från andra sidan Hammaröleden
TK

P.S Jag såg att svanparet har fått tillökning i er(t) tjärn! (Jag räddade mig något genom att skriva så. Vet att det heter "tjärnen" i bestämd form men jag har alltid sagt ett tjärn och "tjärnet" och även om jag vet vad som är rätt tar det emot att skriva det. En liten egenhet...)

Lambergsfrua

14 juni 2012 11:00

Tack snälla Herrhags-TK för berömmet du ger:)
Och jag är säker på att det blir en minnesrik dag för barnbarnet och alla oss andra inblandade.

Vad gäller tjärnet eller tjärnen, vet jag att det heter tjärnet här i Värmland och det respekterar jag självklart, även om det i mina öron låter helt fel. Själv säger jag helst Lambergstjärn utan ändelse, så slinker jag förbi det problemet;) Mne viss är det en fin liten svanfamilj vi har här.
Soliga hälsningar!
Lambergsfrua

 
Ingrid

Ingrid

14 juni 2012 17:15

Hejsan!
Man ser på dina bilder att det här är det fattigt och underutvecklat land, men jättefina bilder har du tagit, som vanligt. Vilken underlig byggnad, ert hotell i Kolasin!

Jag önskar er en riktigt härlig studentfest och skickar med ett varmt Grattis till studenten!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

15 juni 2012 14:03

Tack Ingrid! Visst är det fattigt. Det finns en stor potential med bördiga marker och naturfyndigheter, men det saknas pengar. Väldigt många av fotona är tagna i farten genom bussfönstet, så skärpan är inte så bra som jag hade önskat, men man får ändå ett hum om naturen.
Tusen tack för lyckönskningarn till studenten! Han var så nöjd och glad, 22,5 poäng av 22,5 möjliga i slutbetyg och tre olika stipendier. Vi fick nästan ståpäls, när han berättade det.
Önskar dig en fin helg!
Solig kram,
Lambergsfrua

 
wiper

wiper

15 juni 2012 09:19

Man blir glad och upprymd när man läser dina reseskildringar och ser alla fina bilder. Kul när det händer nåt extra som han som fyllde år, då blir det ännu mer glädje på bussresan. Vad mycket roligt ni fått uppleva i både matväg och historia mm. Jag måste be min man gå in på din blogg för han älskar historia och man får sig mycket till livs när du beskriver vart ni varit. Vi har hört sånt tutande här för vi har folk som kommer från Kosovo i samhället. Gillar dina reseskildringar. Vilket häftigt alphotell

Ha en fin fredag

Kramar från oss i Småland

http://wiper.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

15 juni 2012 13:58

Vad glad jag blir för att du gillar min reseskildring! Vi tycker ju om att uppleva nya saker på våra resor. De handlar aldrig om sol och bad eftersom MiML har oprerats gför malognt melanom flera gånger och därmed ska undvika solen.
Alphotellet ser konstigt ut, men var väldigt fint inuti.
Önskar dig och mannen en skön helg!
Solig kram,
Lambergsfrua

 
Ruth

Ruth

16 juni 2012 12:20

En förtrollande och magisk resa genom fina lanskap där lyx och glamor inte har uppfunnits och tagit över. Det är svårt att föreställa sig vilken intressant resa ni har varit ute på, men dessa bilder med dina väl valda ord ger en stor inblick som belyser många sidor av länder där ni har åkt och upplevt. Som vanligt tackar jag dig för allt detta.

Här väntas åska under dagen och det är mulet som attans ute, inget optimalt sommarväder, trotts vädret så önskar jag er en fin dag och helg.
Kramen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

16 juni 2012 18:49

Nej du Ruth, lyx och glamour är inget som "vanligt folk" ens kan drömma om att komma i närheten av. Det störde oss lite, när vi övernattade så lyxigt där på hotellet i Tirana. Jag är bara glad om mina kommentarer kan ge en liten vink om, hur folk i de här länderna har det. Lite svårt för oss att greppa faktiskt. Vi är ju "åskådare" och kan sen åka hem till vår bekväma tillvaro i Sverige. Fördelen med sådana här resor är, att det får oss att (än en gång) inse, hur otroligt bra vi har det här hemma. Vi har inget att gnälla över egentligen - inget.

Vi hade regn på morgonen och i förmiddags, sen kom solen. KOlsvarta moln har tornat upp sig i väster och norr, men vi har inte drabbats. Jag är säker på att åskan har dundrat på i andra områden nära oss.
Önskar dig en skön kväll!
Lambergsfrua

 
Inger Rozén

Inger Rozén

16 juni 2012 16:20

Hej Lambergsfrua!
Jag tittar in.Och ursäkta mig att jag gör det,för jag har blivit kallad tjatig.
Men du har så vacker banner alltid och ubnderbart vackra bilder från resan.Måste ha varit en upplevelse.
Kram från Inger i Örebro

http://chintoh.blogspot.se

Lambergsfrua

16 juni 2012 18:43

Va? Vadå tjatig? Det är bara trevligt att du tittar in då och då och dessutom tar dig tid att skriva en kommentar. Uppskattat, ska du veta.
Tack för strödda rosor! Resan var en fantastisk upplevelse, som vi nog inte riktigt har hunnit smälta ännu.
Solig kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

17 juni 2012 11:21

He he, jag tror jag går ned och drar upp några firrar ur Magsåret. Man behöver lite lugn och ro efter att ha byggt upp Tumören. Hade ingen aning om att Prstina hade en så oattraktiv betydelse, trodde de hade något med ordet "pristine" att göra, dvs orörd, jungfruelig mark, typ. Ja ja, det är lärorikt med resor ;)

Lambergsfrua

17 juni 2012 13:07

Ja men visst är det ett märkligt namn på en stad och flod! Det tyder på ett visst mått av bristande fantasi Jag tycker din tolkning är klart trevligare;)
Varm kram,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Måndag 25 maj 15:02

När temperaturerna pendlar mellan 12 och 20 grader får man väl ändå säga, att sommaren har kommit - eller försommaren i alla fall. Det är midsommar om mindre än en månad. Mitten på sommaren alltså... I dessa märkliga Corona-tider håller vi oss hemmav...

Av Lambergsfrua - Onsdag 22 april 13:00

Ja nu råder det ingen tvekan, våren är här och de senste dagarna har det faktiskt varit försommar med sol och många sköna plusgrader. Då gäller det att tanka D-vitamin för att orka med den isolering som Coronaviruset fört med sig.   Vi håller oss he...

Av Lambergsfrua - Söndag 9 feb 12:45

  I år tycks vi inte få någon vinter här vid Vänerns nordkust varken vad gäller temperaturer eller snö. Visserligen har vi haft några dagar (och nätter) med minusgrader och ett tunt snötäcke, men inte så mycket att det kan kallas vinter. Tjärnen har...

Av Lambergsfrua - 30 december 2019 12:34


Så är då 2019 snart till ända och ett nytt år står och stampar i farstun. Vad det kommer att föra med sig vet vi inget om, men som alltid hoppas vi förstås, att det ska lyckosamt på alla sätt och vis. Jag önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!Kram,Lam...

Av Lambergsfrua - 28 september 2019 16:08

Så har sommaren långsamt glidit över till höst. Luften är svalare, träden skiftar färg och trädgårdens fruktträdens grenar dignar av frukter innan de plockas eller blir fallfrukt.Jag önskar alla en riktigt skön fortsättning på hösten!Lev väl!Lambergs...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26 27 28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se