Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 4 oktober 2014

Höstmarknad

Av Lambergsfrua - 4 oktober 2014 17:15

Helgerna i slutet av september och början av oktober är höstmarknadernas tid. Idag fick vi MiML och jag följa med Dottern och Svärsonen till höstmarknad på Flatviksgården. Den ligger vi sjön Gapern ca 3 mil nordost om Karlstad


KORT HISTORIK
Flatviksgården är bygdegård
 för området. Huset byggdes som missionshus i slutet av 1800-talet. Folk i bygden skänkte bland annat en timmerstock per hushåll till bygget. Huset har sedan använts både som skola och lärarbostad och senare Kyrkans ungdomsverksamhet.


1983 skänktes gården med tomtmark till Föreningen Flatviksgården som samlingslokal för folket i bygden mot att hus och tomt hålls i gott skick. 1993 blev det bygdegård och ingår i Bygdegårdarnas Riksförbund.

 
Mannen i Mitt Liv kunde inte följa med förra året, då han var förkyld. Nu var han lite nyfiken på vad som lockade oss då. Borta på gräsmattan stektes kolbullar på löpande band.


Kolbullar är vetemjöl och vatten som blandas. Smeten hälls över fläsktärningar i pannan och steks, helst över öppen eld. Serveras gärna med lingonsylt.

Förr var det rejäl och mättande mat för skogsarbetare och kolmilare. Idag är det rejäl och mättande mat, som anses det vara något av en delikatess för nostalgitrippare här uppe i skogslänet. Gärna serverad med lingonsylt. Det hade nog inte skogsarbetarna och kolmilarna kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi.

  Kolbullarna serveras i två storlekar - stora och små. Visserlöigen är det Kanelbullens Dag idag, men det förträngde vi så gärna till förmån för kolbiullarna. Våra gubbs ville ha stora, medan Dottern och jag nöjde oss med små. Men de var också stora.  

 
Så bytte Dottern och jag plats bakom kameran. Sedan gick vi in i hembygdsgården för att botanisera bland stånden. Det är inte stort därinne, men stämningen är varm och vänlig och trivselfaktorn hög.
Det var roligt att prata med dem som sålde sina alster och man kände absolut inget köptvång. 

Där fanns bland annat hantverk, bakverk, mat och örtsalvor - allt hermgjort förstås och till mycket rimliga priser. Desutom prova-på-massage och ekoodlade grönsaker. Vi kom hem med både mat- och efterrättpajer, liksom äppelmos - och ett halsband.

Nu önskar jag alla en skön lördagskväll.

Varm kram,

Lambergsfrua   

 
 

 

 
 
Ingen bild

Maria

4 oktober 2014 17:47

Riktigt mysig liten höstmarknad - och väldigt goda kolbullar :)

Lambergsfrua

4 oktober 2014 22:45

Visst var det! Och pappa är mer än nöjd. Han tyckte det var rakt igenom trevligt. Vi har redan njutit av äppelpajen ;)
Kram,
Ma

 
Ingen bild

Anita

4 oktober 2014 17:54

Kolbullar gjorde mamma när jag var liten för pappa tyckte om det sen han var ung pojke och var med och gjorde kolmilor. Jag kan inte tycka att det är något man stoppar i munnen och betalar pengar för *skrattar hjärtligt* men jag vet att bygdeföreningar säljer och folk köper gladeligen så föreningarna gör sig en god slant på det. *fniss*

Att gå bland hemslöjd gillar jag däremot. Då är jag inte snål för det är alltid roligt med sånt som är handgjort. Något som någon suttit och knåpat ihop. Där hade jag velat vara med faktiskt.

Som vanligt så har ni haft en skönt dag i fantastisk miljö (frånsett kolbullarna)... De där örtsalvorna hade jag gärna köpt med mig. Gjorde du det??

Ha en fortsatt god helg mina vänner och ta vara på de här varma fina dagarna vi har ... Det är ju oktober och då kan det bli riktigt kallt om man har otur.
Stor kram och tack för din berättelse men jättefina bilder. Du har verkligen roat mig en stund nu.
//Anita

Lambergsfrua

4 oktober 2014 22:51

Ärligt talat hade jag aldrig ätit kolbullar förrän vi flyttade hit till Värmland. I scouterna grillade vi pinnbröd, som vi tyckte smaskade himmelskt - men det gör ju det mesta som tillagas över en lägereld i goda vänners lag. En och annan scoutsång förhöjde stämningen kan jag lova :)

Nej jag köpte ingen örtsalva, men jag vet var jag kan hitta tillverkaren, så jag kan ångra mig. Jag kommer att köpa en del från Österlenkryddor, där vi var i somras, men det ena förtar ju inte det andra.

Jag hoppas att det varma sköna vädret håller i sig ett tag till, men som sagt vi är inne i oktober och då kan vad som helst hända vädermässigt.

Varma kramen,
Lambergsfrua :)

 
Ingrid

Ingrid

4 oktober 2014 18:15

Det är trevligt med såna där genuina marknader som är befriade från krimskrams och jag förstår att ni valde bort kanelbullarna och valde kolbullar i stället.
Ha en skön kväll!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

4 oktober 2014 22:53

Ja du Ingrid, det är den typen av marknader som känns så befriande äkta. Allt i liten skala, men så trivsamt.
Varm kram,
Lambergsfrua :)

 
Ingen bild

Bosse Lidén

5 oktober 2014 07:56

Där fick jag lära mig något nytt. Kolbullar. Jag tycker också det är mysigt att besöka höstmarknader. Det var väl bra att mannen i ditt liv var frisk denna gången. Prövade du inte på massagen? Söndagskramar Bosse

Lambergsfrua

5 oktober 2014 17:08

Jag tror nog att kolbullar är ett ganska okänt begrepp söderöver, där man antafligeninte har haft behov av den typen av mat. Desto mer känt och uppskattat norröver i de s.k skogslänen dit bland annat Värmland hör.
Nej massagen testade jag inte, men förra året gjorde Dottern det och var mycket nöjd. Jag kan få massage hemma om det behövs - Mannen i Mitt Liv lärde sig grunderna i en badmästarutbildning för många år sen.
Soliga kramar till dig och de dina :)

 
Ingen bild

Sonen

5 oktober 2014 16:05

Där kan man verkligen snacka om svensk husmanskost i alla fall, dessutom förvånansvärt god sådan. Sedan gör omgivningarna och miljön mycket till förstås, men det ser hur som helst himla trevligt ut :)

Lambergsfrua

5 oktober 2014 17:11

Vet du, jag tror att miljön är 60% av upplevelsen i det här sammanhanghet. De där stadiga "pannkakorna" skulle aldrig kunna smaka lika gott om de serverades inomhus på en restaurang.
Det var både gott och trevligt.
Kramen,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards