Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 18 november 2014

Turkiet - Kappadokien del 2

Av Lambergsfrua - 18 november 2014 13:00

Som vanligt är alla mina foton klickbara till större format.

KAPPADOKIEN
Kappadokien är ett månlandskap
med egendomliga pyramider av vulkanisk tuffsten, som har vittrat sönder under årstusenden. Det började skapas av vulkanutbrott från berget Hasan för miljoner år sedan. Askan komprimerades till mjuk tuffsten. Basaltlava spreds över tuffstenen vid andra utbrott och erosionen har skapat de märkligaste klippformationer. Här finns enskilda bostäder, underjordiska byar och städer i de urholkade klipporna.

DAG 2 TILL KAPPADOKIEN OCH OTEL KRAL I ÜRGÜP (Inte felstavat, det heter Otel på turkiska)

Vi stod redo utanför hotellet i god tid före kl. 07.15, då vi skulle ge oss iväg med bussen.  Vi hade en lång dagsetapp framför oss - ca 55 mil upp över Taurusbergen. Inget hände. Guiden Ali såg bekymrad ut och stod med mobilen tätt intill örat. Andra bussar körde fram, lastade folk och bagage och körde. Till slut kom vår vänlige chaufför med bussen och bad tusen gånger om ursäkt. Han hade försovit sig, men lovade att bjuda på Raki, som plåster på såren. Vi skrattade lite och ingen brydde sig nämnvärt om, att vi var ca en timme försenade. 

 
När vi slingrade oss upp i Taurusbergen stannade bussen och guiden Ali skuttade ut för att köpa Johannesbröd vid ett fruktstånd vid vägkanten.

 
På marken låg drivor med granatäpplen, som man pressar en väldigt populär juice ur.

Aki skickade runt fruktskidan och berättade att alla frön väger exakt lika mycket och därför används som måttenhet vid vägning av guld och ädla stenar. En carat är 0,2 gram, som inte ska förväxlas med renhetsmåttet karat, stavat med k.

Ali uppmuntrade oss också att bryta en bit av fruktskidan och tugga på den för att känna sötman i skalväggen. Nää, det gjorde inte vi. Det kändes alldeles för stor utmaning av ödet.

 
Vid passet på 1825 meters höjd över havet. Det var svalt däruppe och chauffören ställde sig bakom bussen, där motorn gav värme. 


Miniatyr av traditionell kärra använd i jordbruket
Vid varje fika/te- och toastopp
har det vuxit upp en liten marknad, där man kan köpa godis, souvenirer och något gott tilltugg. Överallt var toorna rena och det fanns både traditionella ståtoor och vanliga "klosetter". Och överallt satt det en liten tant och ville ha en slant för stt släppa in oss.

 
Jag fick sällskap av en riktigt glad gubbe vid vårt lunchstopp.

 
Eftersom vi satt precis bakom bakdörren med litet bord fick MiML fick i uppdrag att servera chaufförens "förlåt-mig-Raki" till alla som ville ha - och det var nästan alla.

Där fanns förresten också den stora kylboxen med mineralvatten. Vi betalade 5 Euro till chauffören vid resans början, sen fick vi ta så mycket vatten vi behövde. Mycket praktiskt och uppskattat.

 
När vi vid ett tillfälle stannade vid rött ljus, fick jag syn på den här långtradarens hemtrevligt inredda förarhytt - röda gardiner med bollfransar. Chauffören gillade att jag tog ett foto och flinade glatt tillbaka.

   
Vulkanen Erciyes Dagi med högsta toppen 3.916 m.ö.h

 
I skymningen kom vi fram till Saratli Underground City och vår guide Ali visade och berättade innan vi klev ner i underjorden.

 
Smala trånga gångar med ojämnt golv mynnade ut i olika rum, där låga öppningar ledde vidare in i grottsystemet.


Helt fantastisk att folk har levt och bott här - men det var lätt att få en klaustrofobisk känsla därinne, även om man inte har anlag för sånt. Och golven som såg så släta ut, var sneda och vinda som en mindre puckelpist.


Ute i friska luften igen - det kändes befriande.


Vid utgången satt och stod kvinnor som ville sälja små enkla handgjorda dockor och alla ropade de: " Madame! One Euro, madame! Madame!" Det var många i gruppen som köpte som presenter till barnbarnen.


Och så gick fullmånen upp över Kappadokien, som vi ännu inte hade sett så mycket av.


Det var mörkt, när vi kom fram till vårt hotel Otel Kral i Ürgüp - men jag lägger in ett dagsfoto här i stället.

 
Ett familjeägt hotell i traditionell stil inspirerat av Kappadokiens grottbostäder. Vi bjöds in i baren/sällskapsrummet på ett glas vin eller nypressad granatäppeljuice medan nycklarna delades ut.

 
Rummen var små och saknade krokar för upphängning av jackor men rena och fräscha - och sängarna var toppensköna.


Direkt ner till matsalen för buffémiddag. Varmrätten serverades av denne stiligt klädde servitör.
Sen lovar jag att vi somnade som stockar.

FORTSÄTTNING FÖLJER 


 
 
Ingrid

Ingrid

18 november 2014 15:31

Det låter som ännu en trevlig dag, även om det kanske mest var en transportsträcka.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

18 november 2014 16:46

Ja, resan upp till Kappadol´kien och den tillbaks igen var långa dagsetapper, men eftersom allt är nytt utanför fönstren, känns det överkomligt.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

18 november 2014 18:55

Fascinerande med de där grottbostäderna. Trångt och snett förstås, men förmodligen också rökigt när folk eldade där inne - vilket jag antar att de gjorde? Men som sagt, MRB övernattade ju i en sådan där grottbostad och hon var måttligt imponerad. Det var nog tur att ni bara var där på en liten visit :)

Kramis

Lambergsfrua

18 november 2014 22:20

Lustigt men när du nämner det, såg jag inte tillstymmelse till sot någonstans därinne. Men naturligtvis måste de ha eldat för matlagning. Temperaturmässigt var det ingen fara. DEtköndes skönt därinne.
Vi skulle aldrig drömma om att övernatta i en grotta, men vi såg faktiskt flera grotthotell och de verkade vara av hög standard, trots att rummen var utgrävda i berget. För oss röckte det så bra med den stund vi var nere i den första trånga grottan.
Kramen,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se