Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 11 december 2010

Igår, idag, imorgon, ostknyten och Dunderglögg

Av Lambergsfrua - 11 december 2010 15:32

Igår

Igår var kära Barnbarnet här och vi hade en riktigt trevlig kväll. Vi tittade inte på Idol, eftersom kära Barnbarnet inte var intresserad. Däremot övertalade vi honom att sitta med sina gamla morföräldrar en kvart för att se dagens avsnitt av Hotell Gyllene (Kn)Orren. MiML och jag är nämligen tillräckligt barnsliga för att följa årets adventskalender i TV. Där finns en humor som tilltalar oss - och kära Barnbarnet drog faktiskt på munnen flera gånger. Ett gott tecken.   

 

Eftersom vi fortfarande hade ishavskyla (i alla fall för våra breddgrader), valde vi, att inte värma upp balkongen utan satt och myste vid bordet framför vardagsrumsfönstret efter middagen. Där ser man ut över alla ljusen i huset bredvid, över den is- och snötäckta Tjärnen och skogen långt bort i fjärran bakom husen på Norrstrand.


Kära Barnbarnet hade med sig skalade lyxräkor och stark sås, som vi avnjöt senare. Skalet var kvar längst ut på räkstjärten, så man hade något att hålla i vid dippandet i såsen. Och så pratade vi om allt mellan himmel och jord. Så roligt att han fortfarande vill komma och vara med oss - här kan vi verkligen tala om guldkant på tillvaron. Nix, inget vin. MiML skulle ju skjutsa hem kära Barnbarnet till egna sängen lite senare.

 

Idag

I morgon går föreningens traditionella glöggträff av stapeln. MiML och jag har åtagit oss att handla det som behövs, glögg, pepparkakor, korvbröd, ketshup, senap och annat ett antal grillkorvar ´"av kioskvalité". Sen har vi varit upp vid grillplatsen och skottat rent. Det var bestämt, att vi i styrelsen skulle roa oss med det i morgon, men eftersom det bara var ca minus tre nu efter lunch och ska bli betydligt kallare i morgon, passade MiML och jag på att skotta rent det mesta redan idag. Alltså helt självförvållad motion.   


I morgon

I morgon ska vi alltså ha gröggträff för medlemmarna. Förutom värmande glögg serveras korv direkt från grillen. SMHI spår klart väder och mellan minus 12 och 15. Det blir långkallingar på - än en gång denna tidiga vinter.


Så här såg det ut för ett par år sedan. Det var riktigt kallt men ingen snö som synes. Själva grillen är på andra sidan uteplatsen och där samlas en hel del också - värmen från grillen lockar och så är det nära till korvarna.


Ostknyten

Häromdagen berättade jag om besöket hos Dottern med familj, då vi fick provsmaka årets upplaga av Dunderglöggen. Till det serverades jättegoda mördegsknyten med ost i. Jag trodde det var västerbottenost, men det var helt fel. När jag bad om receptet berättade Svärsonen, att han köpt en påse i frysen hos "Bagare von Lidl" och sen in i ugnen med knytena strax innan vi kom  - och osten var vanlig fetaost.   

Enkelt, smidigt och gott!


För säkerhets skull visar jag både knytena och en nästan urdrucken kopp med Dunderglögg ännu en gång   



Dunderglöggen

Eftersom flera har visat intresse för Dunderglöggen, har jag bett Dottern om receptet och här kommer det:


Marias & Pelles Dunderglögg 
1 helflaska rödvin
1 helflaska Taverna (sött starkvin)
1 helflaska ”brännvin” (dvs vodka eller ngt annat billigt o bra)
300 g socker
1 ½ dl vatten
25 g hel kanel
12 g kardemummakärnor
12 g hel kryddnejlika


1. Häll kryddorna i brännvinet (OBS! använd alltså hela kryddor annars blir det oerhört jobbigt att sila)


2. Låt dra i tre dagar, skaka någon gång då och då, öppna och lukta –mmmmm


3. Sila bort kryddorna med hjälp av kaffefilter


4. Tillsätt rödvin och Taverna


5. Gör en sockerlag av sockret och vattnet och häll i


Vi skippar sockerlagen o ersätter den med 2-3 dl sötningsmedel. Det kan ev. vara mer. Vi häller i, rör runt, gör en liten provkopp och smakar oss fram tills vi är nöjda.
Viktigt är att välja sötningsmedel som tål uppvärmning, annars blir det hur beskt som helst.


6. Häll över i flaskor.


OBS! På förekommen anledning ber vi att få påpeka att det här är så långt från BOBs saftglögg man kan komma!   


Lycka till!

Maria & Pelle


Och jag önskar er alla en riktigt fin tredje adventshelg!

Varma kramar!


Lambergsfrua


 
 
Ingen bild

Maria

11 december 2010 16:42

von Lidl är oerhört pålitlig - och i kombination med Dunderglögg når han nya höjder :)
Kram Maroa

Lambergsfrua

11 december 2010 17:22

ABSOLUT Maroa ;)

 
Ailas

Ailas

11 december 2010 19:59

Visst är det underbart att kunna umgås med både barn och barnbarn! En stor gåva... Nu är mitt barnbarn fortfarande litet, men vi har börjar mysa en del.

Den där grillplasen ser ut att vara lite i kallaste laget för mitt vidkommande. Å andra sidan ska jag inte heller dit. :) Men jag hoppas, och är övertyad om, att ni får det mycket trevligt.

Har också varit och borstat bort snöslask för en stund sedan. Nu ska det visst frysa på igen och bli ganska kallt i natt.

Hoppas att du har en trevlig kväll!

Kram

http://ailas.svenskablogg.se

Lambergsfrua

11 december 2010 22:04

Tack go'a Ailas!
Barnbarn är en stor gåva oavsett ålder.
Grillplatsen kommer att bli kylslagen, men vi får stå för värmen själva ;)
Slask har vi inte här, men snön har varit lätt idag. och inte så jobbig att ta bort. För en seniorkropp frestar det i alla fall ;)
Varma kramar!
Lambergsfrua

 
wiper

wiper

12 december 2010 09:52

Vad glad jag blir att din dotter vill dela med sig receptet på glöggen. Min man är ju diabetiker. Han blir alldeles röd i ansiktet när han dricker vanlig glögg. Tacka din dotter så mycket ;)

Vilka fantastiska lyxräkor barnbarnet hade med sig mums! Vad kul med glöggträff och även att ni har korv och annat.

Ha en jättefin tredje advent
varm kram

http://wiper.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

12 december 2010 11:54

Vad roligt, om ni gör Dunderglögg och din man kan dricka den. Jag kan ju tipsa om, att man utan problem kan minska mängden vodka (eller vad man nu tar). Smaken finns där ändå.
Mmm, räkor är ju bara så gott. Gillar skaldjur - utom ostron.
Ska bli trevligt med glöggträffen i eftermiddag.
Önskar en skön adventssöndag tillsammans med din man!
Varma kramar!

 
kristinakicki@yahoo.se

kristinakicki@yahoo.se

12 december 2010 12:07

Vilken livsnjutare du är!
Räkorna såg bara mums ut! Vad du underlättade för mig med bagare Lidl.
jag håller med dig om barnbarnen,dom förhöjer mitt liv!
En riktigt trevlig söndag önskar jag dig!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se/kristi

Lambergsfrua

12 december 2010 16:58

Barnbarn är livets efterrätt, som man kan njuta av obegränsat ;) Visst är väl både bagare Lidl och slaktare Lidl en tillgång för dagens husmor ;)
Varm kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards