Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under oktober 2012

Av Lambergsfrua - 13 oktober 2012 12:15

I går morse vaknade vi till en frostvit värld.Nu börjar det bli hög tid för båtägaren att dra upp "leksak" för vinterförvaring. Hela båten med kapell och allt var vackert frostad.På kvällen kom den här kanoten glidande längs stranden. Kanske är det så att båtägare av alla de slag försöker tänja på säsongen så långt det går. Bara isen är gräns... 


Som jag tidigare berättat har vi för tillfället toapapper med kloka ord på. Jag har nu insett att det inte är exakta samma texter på de olika rullarna.


"Om dina svårigheter kan övervinnas, varför bekymra dig? Om de inte kan övervinnas, varför bekymra dig?" Klokt eller inte är upp till var och en att avgöra. Lite roligt är det i alla fall   


Höstfärgerna i år är inte lika sprakande som de brukar vara. Framför allt saknas de riktigt glödande röda färgerna på paletten. Fast helt borta är de inte.


I dagen NWT fick jag förklaringen:
"En kall och blöt sommar som följs av en mild och fuktig höst ger mest gulbruna och bruna nyanser på löven". Nog har det varit blött och fuktigt så det förslår, men visst finns det en skönhet även i de gula skiftningarna.


Önskar er alla en riktigt skön och trivsam lördag.

Varm kram,
Lambergsfrua   Av Lambergsfrua - 11 oktober 2012 15:30

Vi har en helt underbar höstdag med sol och +8. Några änder krossade vattenspegeln i morse på sin stilla färd efter frukostmat.Det fortsätter att glöda i vår park - vyn förändras dag för dag.Efter några frostnätter med blixthalka på sina ställen fann vi för gott att byta till vinterdäck, som vi har förvarade på Vianors Däckhotell. Eftersom vi inte hade ringt i förväg tog det en liten stund, innan killarna hittade våra, som stod ganska högt upp. Inte ens MiML som är ganska lång nådde dit upp.Det var ingen kö alls, så ägaren "Biffen" hjälpte killarna att plocka av sommarskorna och klä på Silverpilens vinterskor. Mannen i Mitt Liv assisterade med navkapslarna.


Nu är det snart dags för ännu ett litet stavtrav i solskenet.
Önskar er alla en fin fortsättning på dagen.

Varm kram,

Lambergsfrua   


  

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2012 16:00

I lördags morse ringde telefonen strax efter kl. 8 och i morse kvittrade telefonen några minuter över kl. 8 ! Även om vi var (halv)vakna, vill vi inte bli störda mitt i frukost och tidningasläsning då.


På den tiden vi fortfarande besvärade arbetsmarknaden var det helt OK med tidiga telefonsamtal, som då oftast gällde jobbet. Men inte annars. Aldrig annars!


Myten om morgonpigga silvergrå pantrar, som är uppe och väcker tuppen, lever och frodas tydligen, men är en kraftig överdrift. Visserligen är många silvergrå pantrar morgonpigga, men absolut inte alla. Ofta tar förresten de morgonpigga sedan en liten tupplur efter lunchen - för att återställa jämvikten av sömnbehovet så att säga.


I min värld hör det till vanlig hyfs att inte ringa någon före kl. 9 på morgonen och inte heller efter 9 på kvällen. Om det inte är något livsviktigt förstås - men det var inte något av de här samtalen.


 

Men nu är det historia och vi har kunnat glädjas åt en solig men kylig dag efter en frostbiten natt.


Jag avslutar dagens inlägg med en kommentar från TV-programmet Ung och bortskämd. En av deltagarna uttalade sig om en annan - "Han har utvecklats lite nu. Han vet hur man kokar vatten och så".


Solig kram,

Lambergsfrua

Av Lambergsfrua - 9 oktober 2012 11:09

Nu är det 10-kronorsvecka hos ICA-Gustav på Kvantum i Välsviken strax öster om stan. Eftersom vi var i närheten i andra ärenden, tog vi en sväng dit igår. Det som lockade mest var 6 rullar Lambi toapappar för bara en liten guldpeng.

Max två förpackningar per hushåll och vi köpte förtås vår ranson. Inget märkvärdigt med det, men när vi kom hem och öppnade första rullen fick vi ett gott skratt. Man har tryckt roliga texter på pappret - och sedan jag blev sittande och snurrade fram fler lustigheter. Några exempel:

Skillnaden mellan det ordinära och det extraordinära är det lilla extra.

Det man dytter inn foran, kommer gjerne ut der bak.


När enden är god, er allting godt.

Smil til verdenog den smiler til dig

Varför textet är på danska vet jag inte, men det gör ju det hela lite mer - kontinentalt.

Önskar alla en fin dag - med eller utan roligt toapappar!

Varm kram,

Lambergsfrua   


Av Lambergsfrua - 7 oktober 2012 13:00

Igår var det en sån där härligt fin höstdag, som man önskar att alla höstdagar skulle vara - solig med hög och klar luft och nästan vindstilla.Det har glesat ut rejält mellan båtar vid bryggorna - ett hösttecken så säkert som något.Vi kände att vi bara måste ut och se oss omkring. Vi gav oss iväg samtidigt som den här båten skulle ut på sjön.
 
Vi tog en liten biltur ut till Hammarö (den stora ön söder om Karlstad) för att njuta av höstfärgerna. Längst ut på udden ligger Skagene Fyr, ett poplärt utflyktsdmål även på vintern. Vägen dit är både smal och krokig, så man hinner se sig om ordentligt.


Som  vanligt är mina bilder klickbara till större format.


Ingen bilväg går ut på udden. Från parkeringen leder en fin gångväg  genom skogen fram till en bred spång över våtmark. Därfrån ser man tydligt de tio vindkraftverken på Gässlingegrundet.


Härute ligger också Hammarö fågelstation, där man ringmärker fåglar både vår och höst.


Det var inte bara vi människor som njöt av det fina vädret.


Skagene fyr har funnits på platsen sedan 1872, men är släckt sedan länge. Jag har för mig att byggnaden används av någon förening, men hittar inga fakta om det.


Till vår förvåning blåste det kraftigt härute. Vinden piskade Vänerhavet ordentligt, men det satt folk på klipporna och åt sin matsäck eller bara njöt av skådespelet.


  Solglittrande vatten är alltid lika betagande - antingen det blåser eller inte.


 

Det ser inte ut att vara mycket till vågor, men jag lovar att det BLÅSTE!  Kvällning vid Lambergstjärn.Återkomst till lugna hemmahamnen efter en förmodat blåsig dag till sjöss.


Även idag skiner solen, så någon utomhusaktivitet får vi nog hitta på.
Önskar er alla en fin dag.


Varm kram,

Lambergsfrua    

Av Lambergsfrua - 5 oktober 2012 13:20

I morse när vi vaknade var vår värld inlindad i en ullig filt - riktig novemberdimma i oktober.


Kanske man ska säga en våt ullig filt. Den där cykelturen ser inte skön ut.Till vår förvåning fick vi se en båt glida ut mot Vänern - kanske en fiskeentusiast.Bara några timmar senare hade dimman lättat och solen bröt fram - klart lämpligare väder för en båttur.


Det är redan fredag och jag önskae er alla en skön helg förhoppningsvis med sol - eller åtminstone utan regn.


Varm kram,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 4 oktober 2012 11:15

Nu tror ni kanske att jag ska ut på galej igen, men så är det inte. Jag hade bara lite svårt att komma på någon bra rubrik.


Det regnar inte och solen lyckades just  kämpa sig igenom de mörka molnen. Det kan bli en fin dag.


 
Viktigaste
programpunkten för mig idag är att jag ska klippa mig. Mycket välbehövligt, eftersom jag inte varit hos frissan sedan före midsommar.   


Hur duktig min frissa än är, gillar jag inte att klippa mig. Jag har alltid beslutsångest, innan jag greppar luren och ringer henne. Å andra sidan gillar jag inte att vara långhårig heller, så till slut finns ingen återvändo. Så dagens spännande inslag handlar alltså om, hur resultatet blir   


Jag önskar er alla en fin dag!

Varm kram,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 1 oktober 2012 15:45

FREDAG
MÖTE MED VÄNNEN M. OCH MIDDAG


Vi kom hem
igår eftermiddag efter en helg i Göteborg. Huvudanledningen var att träffa Sonen och vännen M, en barndomsvän till våra barn - men samtidigt passa på att besöka Bokmässan.


 
Vi lämnade bilen hemma i Karlstad och tog tåget. Åkte för första gången med det nya Reginatåget som var både snabbt och bekvämt. Lokförarhytten liknar nästan cocpit på ett flygplan.Höstfärger i Dalsland. Som vanligt är mina bilder klickbara.


Sonen mötte oss i Göteborg och ledsagade oss till Scandic Hotel Europa i Nordstan - fast vi hittar mycket bra dit själva. Där överraskade han oss med en flaska välkomstbubbel!


Vännen M är på ett drygt veckolångt besök i Sverige från hemmet i USA och ville gärna bjuda oss på middag. Det är mycket sällan MiML och jag går ut och äter om vi inte är på resande fot, så restaurangbesök känns lyxigt för oss. Självklart ville vi gärna träffa vännen M. och äta middag, så vi gav oss ut i fredagsvimlet.


 
Det var vi inte ensamma om. Fredag kväll i en lönehelg betyder liv och rörelse på stan.
I väntan på spårvagnen roade jag mig med att titta på folk. Hm - man skulle kanske förnya sig lite, dra på sig sommarshortsen igen och ändra hårfärg...


 
Vi hade stämt träff med vännen M vid mysiga restaurang Sjöbaren i Haga. MiML stannde till för fotot och just då kom hon alldeles bakom oss. Vältajmat minsann!    Vi fick ett bra bord - och sedan beslutsångest inför menyn. Allt lät ju så gott!


 
Vi damer valde "Havets wallenbergare med jordärtskockscréme och gräddiga murklor därtill, vitvinsmörsås, savoykål och kross på Amandinpotatis". Jag vet inte vad Amandinpotatis är, men visst låter det elegant - och smakade alldeles utmärkt.   


 
Gubbsen föredrog "Sjöbarens fiskgratäng med torskfiskfilé, räkor och champinjoner samt vitvinssås". Den fiskgratängen var fjärran från Findus fjupfrysta, kan man lugnt säga. Inte för att vi brukar köpa den, men vi har ju testat någon gång. 
När servitören
frågade om vi ville ha dessert också, kvittrade M. snabbt "Ja!" och sträckte ivrigt fram handen efter Dessertmenyn - och vi hamnade än en gång i beslutrångest.


 
M föll för "Variation på björnbär", men det tyckte jag lät lite tråkigt. Jag såg för mig en tallrik med björnbär och en glass- eller gräddklick till. Tänk så fel jag hade! Här finns en kock med fantasi.Den åsikten förstärktes ytterligare när mina "Romflamberade höstäpplen med smörkolasås, rostade nötter och mandelglass" kom in på bordet. Det där på toppen är en spröd och knaprig äppelskiva.


Mitt utlåtande: En elegant kombination av mjukt och knaprigt. Äpplenas syra gifte sig på ett utsökt sätt med smörkolasåsens sötma - ha ha ha, man har väl läst DN:s matpatrull, som rescencerar olika restaurangers mat i väl valda ordalag!   


Gubbsen föredrog något lite rustikare - och drickbart.


Under trivsamt småprat rann tiden iväg och när vi skildes åt tog MiML och jag en skön kvällspromenad genom stan tillbaks till hotellet medan ungdomarna inte riktigt ville avsluta kvällen ännu utan slank in på en pub.


 

LÖRDAG

BOKMÄSSAN

Bok & Biblioteksmässan
i Göteborg är en mångårig tradition, som lär vara Sveriges populäraste mässa. Under de fyra dagarna besöktes den av ca 97 000 personer (enligt NWT). Det kändes som att alla var där samtidigt som vi...


När vi kom dit vid halv 12-tiden ringlade sig kön till Huvudentrén långt förbi Korsvägen till Scandinavium!   Jag vågar inte ens gissa hur lång tid vi skulle ha fått köa för att komma in, men


Sonen tipsade oss om att det finns flera ingångar - något som jag tycker de ansvariga borde ha informerat de köande om. Vi följde Örgrytevägen fram till Entré 1. Även vid Entré 2 var köerna korta. Det tog bara ca en kvart, innan vi hade passerat nålsögat!


Låt mig direkt slå fast - detta är ett fantastiskt evenamang! Ett unikt tillfälle för förlagen att visa upp sig och sina författare och sälja deras verk, för författarna att knyta kontakter, för bokälskare att se och lyssna på sina favoritförfattare, delta i olika semninarier och föreläsningar och inte minst köpa böcker till rabatterade priser.


Överallt kunde man se ringlande köer med folk som kramade in nyinköpt bok i famnen, i väntan på att komma fram till bordet, där författaren var ivirgt sysselsatt med att signera sina alster.


Halva priset, 3 böcker för priset av två, Köp en Kalle Anka-bok till halva priset! Visst är det lockande och lite av Kiviks Marknad över det hela - men nog är väl 200 kronor ändå mycket pengar för en Kalle-bok - eller?


Det vimlade av kändisar förstås. Problemet är bara att vi inte känner igen alla kändisar  
Jo, Jonas Gardell, Lasse Berghagen, Martina Haag, Jan Guillou och Margot Wallström, förstås. Men alla de andra, som bevisligen var där? Å andra sidan var vi inte där för att kolla på kändisar.


 
Över hela lokalen fanns uppbyggda scener där författare intervjuades. Här berättade Susanne Brögger om sin senaste bok: "Brev till prinsen av Mogadonien".


Det fanns en stor avdelning som vände sig till barn och ungdomar. Bäst där var nog den lilla avspärrade oasen med kuddar och nya barnböcker, som hade skapats för läshungriga unga besökare. Där kunde man bl.a se en pappa uthälld bland kuddarna läsande för sin lilla intresserade dotter. Runt omkring den här mysplatsen stod skyltar "STÖR EJ LÄSANDE BARN!"


Även om man är utrustad med en stor portion tålamod,vassa armbågar och fotvänliga skodon, blir man till slut trött i både huvud och fötter. En sammanfattning av Bokmässan för vår del:  TRÅNGT, VARMT, RÖRIGT, HÖGLJUTT  - OCH ÄNDÅ FANTASTISKT!


Vi åt sedan middag med Sonen på en Kinarestaurang.


SÖNDAG
HEM TILL KARLSTAD IGEN


En sådan här helg är det fullbokat på alla hotell och så även vårt hotells 455 rum. Det innebar att man öppnade den extra matsalen för att kunna ta emot alla hungriga frukostgäster. Trots mängden gäster flöt allt på förvånansvärt smidigt. Alla kom förstås inte samtidigt, men halv nio är tydligen populär tid för frukost. Men ingenting tog slut och det fanns plats för alla.


Vi åkte hem igen med samma Reginatåg och hade samma platser.


 
Vid Slottbron pågick en båtupptaging och det har glesat ut rejält vid båtbryggorna - hösten är definitvt här.


Tillbaka i Karlstad mötte Dottern och Barnbarnet för att skjutsa oss hem.
Vi är mycket nöjda med vår trevliga helg!


Varm kram,

Lambergsfrua    


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se