Lambergsfruas  blogg

Senaste inläggen

Av Lambergsfrua - 9 oktober 2017 11:30

Trots närheten till turisttäta och hektiska Rhodos har lilla Tilos med sina 63 kvadtatkilometer lyckats behålla sitt lugn och sin charm med vänliga, gästfria  människor och vacker natur. Ca 500 personer bor här i byarna Livadia och Megalo Chorio.  Megalo Chorio är öns administrativa centrum - men hamnen ligger i Livadia och där hamnar de flesta turisterna.

 
Där ligger också det pampiga polishuset i italiensk stil. Hamnpolisen håller också till där liksom öns kvinnliga borgmästare. Jag tror att hamnpolisen har betydligt mer att göra än den vanliga polisen. Brottsligheten är låg.

 
Uppe i bergen ovanför Livadia ligger ödebyn Micro Chorio. Den byggdes för att undgå anfall från turkar och pirater. För ca 60 år sedan övergavs den helt på grund av vattenbrist och den ekonomiska krisen.

 
Det finns en buss
och en taxibil på ön. Bussen har sin ändhållplats nere i hamnen och varje dag tvättar och städar chauffören sin buss. Jag tror nog att han även slinker in en sväng på hamncaféet för en kopp kaffe.

 
En förmiddag tog vi bussen från Torget över ön till Eristos Beach via Megalo Horio. En lagom lång tur på ca en halvtimme. Tidtabellen finns uppsatt på anskagstavlan vid torget.

Bussen blev snabbt fullsatt
 med turister, som ville vandra eller uppsöka sandstranden Eristos Beach. Många fick nöja sig med ståplatser. Dottern var kvickt på bussen och ordnade sittplats åt sina silvergrå panterföräldrar (coh sig själv), medan Svärsonen fällde ihop Rulle och stod bredvid den.

 
Eristos Beach är mycket populär sommartid både för dagsbesökare och campare. Då kan här finnas upp till 300 tält bland träden!


Både Rulle och föraren klarade off road-körningen utan större problem  Det handlade mycket om vilja och rätt inställning - både för Rulle och MiML


Överallt på stranden växte vita väldoftande sandliljor. Jag har faktiskt aldrig sett sådana förr och blev helt fascinerad av hur vackra de var och att sådan skönhet kunde växa direkt i torra sanden.

 
Här på stranden finns två "kantinor" och vi gick till Kantina Stelios, som är den mest berömda. Berömd för sin lite hippiaktiga stil och goda hamburgare. Sommarhalvåret säljer Stelios iskalla drycker (självplock i isboxen framför disken), hamburgare och lite annan smått och gott. Vintertid jobbar han på en av öns fiskebåtarna.


Stilen är avslappad och Stelios själv tillbringar gärna stunderna mellan kunderna i sin hängmatta med en mugg kaffe och mobilen inom bekvämt räckhåll. En mycket vänlig och trevlig man om än lite udda.

 
MiML satte sig försiktig i en av de låga kaptensstolarna, som längsamt sjönk ner i sanden och tippada bakåt så MiML hamnade platt på rygg. Stelios höll på att få hjärtsnörp (se bilden!). MiML slog sig inte och skrattde gott om än någpt förvånat.  Vi fick upp honom på rätt köl igen och Stelios skyndade att säkra stolen med ett par stadiga träkubbar/pallar. Sedan hade vi en trevlig stund där i skuggan av det stora trädet..

 
Jag skrev att Stelios hade kaffe och mobil inom bekvämt räckhåll. Vi får inte glömma hans bibliotek där i grenklykan. Han läste mycket.

 
Vi gick ett par trehundra meter för att komma till Restaurant Tropicana, där vi har varit förr och njutit av deras trditionella grekiska mat bland annat oemotståndligt frasiga kikärtsplättar. Vi beställde alltid in lite olika rätter för att dela på, så alla fick smaka - och kikärtsplättarna var precis lika goda som tidigare.

 
Vid vägen växte ricin (Ricinus communis). Fröna innehåller 50% tarmretande ricinolja, något som många av oss som växte upp på 40- och 50-talen nog har fått pröva på vid tillfälle, dä magen krånglat.

Lite skrämmande är det att fröna är starkt giftiga och sägs ha använts av nazisterna under Andra Världskriget. Det räcker med ett enda söndertuggat frö för att döda en person...

 
På tillbakaresan gjorde bussen en kvarts paus i Megalo Chorio. Där hade man just sågat ner stora grenar av bougainvilla - med motorsåg! Det kändes nästan grymt, men Dottern och jag tog chansen att plocka varsin stor bukett. 


 
Landsvägen i Megalo Horio. Det intressantaste här nog det lilla Elefantmuseet.

 
 För si så där 6.000 år sedan trippade det omkring små dvärgelefanter här på ön (och en del andra öar i Medelhavet). Det låter kanske som en saga, men faktum är att 1971 upptäckte arkeologer benknotor från en dvärgelefant i Harkaidosgrottan nästan mitt på ön.

Museiguiden Vicky är otroligt entusiastisk och visar mer än gärna runt bland samlingarna och det är helt gratis. Mötet med Vicky är en upplevelse och nästan intressantare än benknotorna...


   
Bussen fortsatte ner till det lilla fiskeläget Agios Antonios innan den vände åter till Livadia.

 
Ett glas vin på vår terass före middagen.

FORTSÄTTNING FÖLJER!


ANNONS
Av Lambergsfrua - 8 oktober 2017 12:30

Vi hade lägenhet med frukost inkluderad. Mycket bekvämt - och gott! När som helst mellan 8 och 10 kunde vi trippa (nåja) ner till matsalen och ta för oss av den läckra buffén, där allt var hemlagat, hembakat  eller närproducerat - utom cornflakesen förstås. Drycken serverades vid bordet av värdinnan Katrina och hennes dotter Rafaela.

 
Rafaela skötte dessutom
den dagliga städningen av lägenheter och terasser/balkonger - och hon var mycket noggrann. Det sopades, fejades och våttorkades, putsades och gneds varje dag, handdukar byttes dagligen (kanske lite onödigt ur miljösynpunkt, men de ville ha det så) och sängkläerna var tredje. Hela anläggningen såg ny och helfräsch ut,trots att den faktiskt var åtta år.

 
Utsikten från vårt frukostbord. Fönstret var dubbelt så brett, men gardinen var fördragen för vi inte skulle få den skarpa morgonsolen rakt i ansiktet.

 
Katrinas hemlagade ost- och skinkpaj var en smaklig ersättning för äggröra och bacon. Tilosdruvorna var söta och kärnfria. Lite len grekisk yoghurt med en gnutta trögflytande Tiloshonung därtill blev en nästan lyxig start på dagen.


 
Vi såg bort till Hamnen och Dotterns och Svärsonens balkong med bougainvilla på Blue Sky.
 De började sin dag med att besöka flyktingcentret och överlämna alla gåvor de haft med sig. Glädjen och tacksamheten var stor hos de ansvariga, som inte riktigt kunde fatta, att de dessutom fick kontanter till inköp av ett efterlängtat kylskåp.

 
Av olika anledningar var terassens solsängar aldrig aktuella för oss att använda, så dem föste vi långt åt sidan.


Vi gav oss ut på Strandpromenaden och träffade på tre katter, som myste på en mur. Det finns många katter här, men de månas om. På frivillig väg samlas pengar in som bekostar mat till dem och sterilisering av honkatterna. Det hade naturligtvis varit mycket enklare och snabbare att kastrera hankatterna, men det har aldrig varit aktuellt i den här machokulturen...

    
Efter operationen "märks" honkatterna med ett litet klipp i örat, vilket syns tydligt här på örat närmast min fot.

   
Strandpromenadens träd ger en viss skugga på stranden men ingen på Strandpromenaden. Det blev varmt för oss silvergrå pantrar.


Vad är då bättre än att söka skugga på en liten strandbar/restaurang och svalka sig med en kall öl!


Tillbaka på vår terass efter lunch drog vi in bordet i skuggan av det flätade taket. En "turkbåt" på ingång. Turkiet ligger nära och vi skymtade kustbergen i soldiset.


Från balkongen på Blue Sky har man ypperlig koll på båtlivet i hamnen och på redden. Svärsonen stortrivs här!

 
Vi hade sms-kontakt med varandra flera gånger om dagen. "Segelbåt har problem att fickparkera i gästhamnen", "lillfärjan på ingång", "var ska vi äta ikväll?" eller "välkomna på drink före middagen!"
Här var det just ett glas vin respektive retsina som avnjöts på vår terass i kvällningen.


Middag på MiML:s och min favoritrestaurang Omonia. Vi fick bordet längst bort till vänster, dels för att där fanns en bra bänk för MiML att sitta på och dels för att det fanns gott om plats för Rulle.

FORTSÄTTNING FÖLJER!

 

ANNONS
Av Lambergsfrua - 7 oktober 2017 19:30

Under årens lopp har käre Mannen i mitt Liv och jag rest kors och tvärs över vårt klot. Många vackra platser har vi sett, många trevliga människor har vi mött och mycket spännande och roligt har vi upplevt. Ändå är det bara ett fåtal platser, som vi har återvänt till flera gånger. Vi har alltid drivits av en önskan att se och upptäcka nya platser.

Vi har förstås fått några favoriter, som vi gärna återvänder till. En av dem är den lilla grekiska ön Tilos. som ligger ungefär halvvägs mellan Rhodos och Kos. Det är också en av Dotterns och Svärsonens absoluta favoriter, där de har fått många vänner under sina tiotal besök.


  Redan i februari föreslog de, att vi skulle följa med på deras höstresa till Tilos - och vi nappade förstås, trots att Mannen i Mitt Liv numera mest tar sig fram här i livet med rollator - "Rulle" kallad. Tack vare all hjälp från Dottern och Svärsonen och posivit bemötande överallt - och då menar jag överallt -  blev det en härlig upplevelse.


Tilos har bara några hundra invånare och nästan alla är hårt engagerade för att hjälpa de flyktingar, som har kommit till ön och försöker hjälpa dem på alla sätt, bl.a genom att låta dem arbeta på hotell eller i någon av de få affärerna. 

När de frågade föreståndaren på "Tilos Hospitality Centre for Vulnerable Refugee Families" vad som behövdes mest just nu, var det bland annat skolmateral såsom ryggsäckar, pennor och skrivblock var stort men även sanitetsartiklarartiklar och dessutom husgeråd till ett par nyanlända flyktingfamiljer.

Dottern och Svärsonen gjorde ett upprop på FB och fick på kort tid in fantastiska nästan 12.000 kronor från vänner och bekanta, som litade på dem. Dessutom hade de bestämt sig för att ge Dotterns bonus på 8.000:- till centret.  5.000 gav de direkt till läkar- och tandläkarhjälp i somras men 3.000 fanns kvar att handla för. Så totala budgeten var 15.000

 
De köpte 

25 ryggsäckar i olika färger, former och format
20 ytterligt välfyllda pennskrin (linjal, tuschpennor, pennor mm)
20 anteckningsböcker
50 stora förpackningar babyservetter
3 kompletta förpackningar gitarrsträngar (!) En musiker med (trasig) gitarr fanns bland flyktingarna!

Och mycket annat smått och gott.
Viktbegränsningar gjorde att det blev en del pengar över att användas för vidare inköp på Rhodos.

 
Det innebar mycket bagage på resan. Första etappen var Skavsta-Rhodos, där vi övernattade inför båtresan till Tilos.


 
På Rhodos fylldes två IKEA-kassar och lite till med blöjor och husgeråd. Bildvinkeln ljuger lite, vagnen är jättestor och det var de stora IKEA-kassarna som gällde.


Båten gick på eftermiddagen så vi hade gott om tid att svalka oss både vid och i poolen. Omställningen från +7 på avresemorgonen till över +30 på Rhodos var lite häftig, i alla fall för oss seniorer.


I väntan på våra två taxibilarna svalkade vi oss även inombords.
 
    

Ja det behövdes faktiskt två taxibilar för att ta allt bagage och oss själva till båten. De körde i "kolonn" med Svärsonen och Mannen i Mitt Liv först.

 
Så kastade vi loss!

När vi skulle ombord på båten och när besättningen fick syn på Rulle tilldelades vi raskt två män från personalen, stiligt klädda i svarta långbyxor, skjortor och gul- och vitrandiga västar. En gick före Mannen i Mitt LIv med Rulle, sedan kom vi tre i processionen bakom honom och sist gick den andre "Västmannen". Hissen öppnades med ett passerkort och så gled vi direkt upp till (den luftkonditionrade) aktersalongen. Där försvann "Västmännen" snabbt och diskret till sina ordinarie sysslor - men återvände, när vi skulle av.

 
Båten gick via Symi, (se kartan i början) där Dottern och jag gick ut en sväng på däck för att titta på alla vackra hus och folklivet på bryggan.

 
Vi kom fram till Levadia på Tilos framåt kvällen efter cirka 3 timmars båtresa. 


Dottern och Svärsonen hade bokat lägenhet på Blue Sky alldeles vid hamnen - huset rakt fram med de blåa balkongerna. Där har vi också bott tidigare, men sovrum på andra våningen var inte optimalt för Mannen i Mitt Liv. så vi fick tänka om.

 
Istället valde vi med Svärsonens hjälp det fräscha lägenhetshotellet ElliBay (den vita gaveln på bilden) ett stenkast från hamnen.

 
Mycket Rulle-vänligt med stenlagda gångar. Det gula är egentligen inte trappor utan sittplatser, om man skulle känna för att vila skånkarna med utsikt över bukten.

 
Fast åsynen av den här trappan utan räcken upp till vår stora terass och lägenhet blev nästan för mycket för MiML - men han klarade det också med lite assistans - och mycket god vilja.

 

 
Från terassen såg vi vår båt fortsätta sin resa - till Aten tror jag.


Vi fyra strålade sedan samman vid torget och Georgios bar för en välkomstdrink.


Det blev ett kärt återseende med Georgio och hans nyblivna fru - och så blev det ouzo och vin förstås. 

 
Middagen åt vi på Oasis vid Strandpromenaden, där vi blev hjärtligt välkomnade av familjen.

 
På alla Tilosrestauranger brer man ut likadana skyddande papperdukar med Tiloskartan över de vanliga.

 
Vi åt Oasis supergoda specialpizza med extra mycket av allt.

 
Sedan somnade vi ovaggade i våra sköna sängar bakom skyddande myggnät.

FORTSÄTTNING FÖLJER!  


Av Lambergsfrua - 21 augusti 2017 12:45

Jag gillar augusti! Visserligen är det tråkigt att det är den sista sommarmånaden - i alla fall i min värld. Visst kan september vara skön, men sommar är det inte ändå.

    
Kanske gillar jag augusti allra mest, för att jag fyller år då. Ja, faktiskt just idag.  

 
Min pappa fyllde år bara ett par dagar efter mig och någon av lördagarna närmast våra födelsedagar, var det kräftkalas hemma hos oss på sommarstället. Det var fest! Självklart regnade det aldrig. Bordet dukades fint och kulörta papperslyktor hängdes upp på en lina spänd mellan två träd. Tur att det var en grusgång under, för det hände ibland att en eller annan lykta tog eld och föll ner på marken, när stearinljuset kom för nära pappret...

 
Idag ska jag inte
fira med varken kräftor eller andra skaldjur. Däremot blir det lite annat gott att äta ikväll tillsammans med familjen och en god vän.

Önskar alla en riktigt bra dag!
Kram,
Lambergsfrua
  

Av Lambergsfrua - 25 juni 2017 14:51

Försommaren försvann i en blink, vi har redan passerat sommarsolståndet och snart även midsommarhelgen. Det är egentligen nu sommaren börjar, känns det som. 

 
Jag måste bara få visa stans coolaste vespa. Den ser lite kaxig ut där på p-rutan bredvid bilen. Jag är övertygad om att även ägaren är en cool och kaxig person. Jag skulle gissa att ägaren är en ung kvinna, men alldeles säker kan man inte vara.

 
Midsommardagen
 firades tillsammans kära Dottern och bäste Svärsonen som hade med sig en jättebukett egenplockade vilda sommarblommor till Mannen i Mitt Liv och mig. Visst blir man glad!

Varm kram,
Lambergsfrua  
  

Av Lambergsfrua - 30 maj 2017 22:30

I vår familj har vi egentligen inte firat varken Mors eller Fars Dag sedan barnen blev vuxna. Inga presnter, men gärna ett besök, ett telefonsamtal eller en hälsning på annat sätt.  

I år var det bara käre Mannen i Mitt Liv och jag ensamma här hemma. Sonen och Barnbarnet  var kvar i Göteborg och Dottern var på jobbkonferens på Västkusten. Dagen blev riktigt bra ändå tack vare telefon- och Facebook-kontakter. 


Mannen i Mitt Liv och jag firade lite exra med en läcker och pinfärsk smörgåstårta från vår favoritlunch-restaurang Grön, som ligger mycket nära oss. Den har vanligtvos stängt på helgerna men beställda smörgåstårtor kunde hämtas idag mellan 11.30 och 12.00. 

Av Lambergsfrua - 24 maj 2017 14:15

Enligt SMHI har vi inte sommar riktigt ännu, eftersom dygnstemperaturen inte överstiger +10, bara nästan. Man kan i alla fall påstå, att vi har försommar. Naturen är slösande generös med blommor och grönska, så det är bara att njuta - och kanske klia sig i ögonen och nysa lite grann...

 
Kastanjen utanför vårt sovrumsfönster "har tänt sina vita ljus". Så lyriskt uttryckte sig min konfirmationspräst just den här dag för många många år sedan.

 
Idag besökte vi
Lillängshamnen i vår grannkommun Hammarö för att stavtrava vid Vänern i solskenet en stund. Där har man byggt en fin spång på klipporna, så man kan komma riktigt nära.


På flera platser har man dessutom byggt  små "verandor" med bänkar, där man kan sitta och se ut över  skärgården i vårt stora innanhav. 

 
Mannen i Mitt Liv kände för att slå sig ner en stund.

I Fiskrökeriet
köpte vi med oss varsin laxpita att ha till lunch. Det är ju faktiskt helgdagsafton idag.
Önskar alla en riktigt trevlig helg!
Varm kram,
Lambergsfrua
  


Av Lambergsfrua - 18 april 2017 15:35

Så är då påsken över för den här gången, Den har varit trevlig, trots det mycket ombytliga vädret - men så ska det ju vara i april. Det blev inte så mycket utaktiviteter som vi kanske hade hoppats. Å andra sidan behövde man inte ha så dåligt samvete för att stanna inomhus...

 
Skärtorsdagens eftermiddag tillbringade Dottern och jag på stan, shoppade lite och fikade sedan på mysiga Mollys Café, som fortfarande har bordsservering i stilfull miljö. Cappuuccino med fransk chokladkaka och vispgrädde för Dottern och Latte med ljummen äppelpaj och vanlijkräm för mig.

Kvällen var lite kylslagen. Eftersom jag hade glömt att polera kvasten, avstod jag från färden till Blåkulla i år. Tur var väl det, för under natten snöade det! Det hade nog blivit i kallaste laget där på Blåkulla trots en värmande påskeld.

 
På långfredagen vaknade vi till ett riktig vinterlandskap med minusgrader. De fyra båtarna därborta vid bryggorna syntes knappast i snöyran. Snön låg kvar hela dagen, så snöröjarna fick en hel del att göra för att göra gator och vägar farbara. Trots deras jobb var det inte alls lockande att ge sig ut i trafiken.

 
Vår vän R.
skulle ha åkt till Göteborg över helgen men insåg snabbt, att det var bäst att stanna hemma. Han hade inte förberett för något påskfirandet hemma, så vi bjöd in honom att dela vår påsklunch tillsammans med våra små möss. Det var ju helt oplanerat och blev mycket lyckat.
  
Käre Barnbarnet kom på påskaftonslunch och vi hade en riktigt trivsam eftermiddag tillsammans med prat om ditten och datten, innan han återvände till föräldrahemmet.


På påskdagen töade det mesta av snön bort och vårblommorna i gräsmattan såg ut att ha klarat sig riktigt bra från snöchocken. Dottern och Svärsonen kom på besök för att överlämna en doggie bag eller snarare en goodie bag med godsaker, som blev kvar efter deras brunch.

Annandag påsk var snön borta igen - utom på vissa skugga platser mot norr, men dit valde vi att inte titta - ha ha. Vi tänkte ta en prommis, men vände faktiskt hem igen efter en kort stund. Det blåste en bitande kall nordan och var klart oskönt.

Ha det gott!
Varm kram,
Lambergsfrua
  Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2019
>>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se