Lambergsfruas  blogg

Senaste inläggen

Av Lambergsfrua - 2 september 2016 16:45

 
 

Hotell Griffen i Rönne är ett spahotell vid havet med pool både utomhus och inomhus. Frukosten intogs på terassen längs bort i bild, om man inte föredrog att sitta inne i matsalen, förstås. 

RÖNNE - HASLE - TEGELKÅS - VANG - HAMMERSHUS - HAMMERSJÖ - SANDVIG - TEJN - GUDHJEM - ÖSTERLARS - KRAEMMERHUSET

Den här dagen utforskade vi öns norra del. Vår trevlige danske guide Jörgen hade mycket att berätta på en helt förståelig svenska om än med dansk brytning.
 

Första målet på dagens rundtur var Hasle rökeri, som har anor sedan 1916 - alltså 100 år gammalt. Det är det enda kvarvarande, som röker fisken i stor öppen ugn över natten.

Förr var fisket huvudnäring på ön och är fortfarande stort. Lite kuriosa: alla fiskburgare som säljs på Mac Donalds tillverkas på Rönne! 1990-talets fiskekvotering drabbade fiskenäringen hårt med en hel del konkurser som följd. Många fiskare hade stora båtar med lån, som de inte kunde betala, när kvoterna krymptes. Idag är turismen och jordbruket med svinuppfödning de stora inkomstkällorna.

Utanför rökeriet låg en stor hög med alträ och alspån, som används till rökningen.


På ställningar inne i rökeriet hängde den gyllengula alldeles nyrökta sillen (böcklingen) - och vi fick varsin att äta tillsammans med flingsalt. Man röker även lax och räkor här.


Vi fortsatte längs västkusten förbi små fiskelägen, där ibland de gamla sjöbodarna fått ge vika för lyxiga fritidshus i miljonklassen. Fritidshus kallas "flexhus".

Fram till 2015 fick permanenthus inte säljas som flexhus. Man ville förhindra att samhällena avfolkades vintertid. Nu finns större möjlighet till dispenser från den lagen.


Bornholm består till 2/3 av granit. För ca 150 år sedan började man bryta graniten. Strax söder om fiskeläget Vang låg stenbrottet Ringebakkerne, som i folkmun kallades "Klondyke". Det blev arbetsplats för många stenhuggare. Till en början forslades granitblocken ner till utskeppningshamnen i fiskeläget Vang på spårbundna vagnar dragna av hästar . Brytningen upphörde 1973 och på kajen finns exempel de modeller av granitblock, som skeppades ut härifrån.


Kusten stenig, men det fanns badbryggor lite här och var. Ett dopp i havet lockar tydligen alltid. 


Ön är skogrik och här är vi på väg genom bokskogen upp till Hammershus borgruin.


Borgen byggdes på 1100-talet och beboddes av Lunds ärkebiskopar, som då ägde ön.


Hammersjön är öns enda bergssjö och har ett djup på 11 meter. Alltså tillräckligt djup för ett och annat dyk... 

  ...som vi fick skåda!                                            Foto: Nysätersbuss
                                                  


                              
I Sandvig åt vi lunch på den originella restaurangen Café Vaerftet , som tidigare har varit en varvsbyggnad. Länken går till hemsidans bildgalleri.


Jag tror inte, att jag någonsin har sett så många prylar samlade på ett och samma ställe! Det var knappt att man kunde koncentrera sig på att äta. Någon i vår grupp hade fått veta, att restaurangen stänger en hel dag varannan månad för att damma alla saker...


Vi fick matiga och goda smörrebröd, den ena med fläskstek och rödkål och den andra med räkor och rökt lax. 


Gudhjem på ostkusten med drygt 700 invånare är en riktig liten idyll och turistmagnet av stora mått. Det var här man var först på ön med att röka sill och det finns flera rökerier, som erbjuder sina delikatesser. Populärt är "Sol över Gudjhem", som är rökt sill på grovt bröd med rödlök och en äggula.


Vi strosade runt lite i hamnen. Härifrån går båt över till Christiansö som ligger 2 mil nordost om Bornholm. Båtförbindelse har funnits ända sedan 1684, då en fästning byggdes därute.

   
Vi lämnade Gudhjem på öns enda serpentinväg (!) och åkte söderut till Östarlars och den största av öns fyra rundkyrkor. Den byggdes omkring 1150 dels som kyrka och dels som försvarsborg och skydd för befolkningen vid anfall av rövare och pirater - och de var väldigt aktiva på den tiden.

 
Kraemmerhuset ute på landet inte så längt från Rönne erbjuder konsthantverk i en vacker byggnad med ett förflutet som folkhögskola byggd 1886. Det ligger inbäddat i en fantastisk trädgård, där man kan strosa runt och njuta eller slå sig ner och bara filosofera - eller "fintänka", som vår danske guide sa. Företaget drivs av keramikern Anina Kofod med assistans av mamman.


Inne i butiken fanns så mycket vackert att titta på - och köpa om man kände för att ta med sig något hem.


För den som gillar att jobba med quiltning (lappteknik) fanns en uppsjö av mönstrade tyger i läckra färger.


Lite här och var i trädgården fanns keramik- och glasdekorationer.

 
Det var faktiskt ganska effektfullt i verkligheten.


Trädgården ligger i flera nivåer med bland annat en damm, där röda näckrosor flöt  (misslyckades tyvärr med det fotot). En vacker vit bro leder över bäcken.


Mannen i Mitt Liv blev trött i fötterna av traskandet och slog sig ner på en bänk, medan jag tog en extra titt in i butiken.   


Hotellmiddagen bjöd på fläskstek med potatis, sås och lättkokta haricots verts med flingsalt.Dagen avslutades med att njuta av solnedgången från balkongen.

FORTSÄTTNING FÖLJER!!

ANNONS
Av Lambergsfrua - 1 september 2016 18:45

Bornholm - Solens ö
Ja, man kan med fog
kalla den Solens ö, denna danska ö i Östersjön ca 4 mil sydost om Skåne och ca 17 mil från Köpenhamn. Här regnar det bara ca 350 mm/år. Den här soliga ön var faktiskt svensk mellan åren 1658 till 1660.


 
                                                  Foto från mitt besök 1958
LITE BAKGRUNDSFAKTA
Under Andra världskriget
ockuperades ön liksom övriga Danmark av tyskarna. Vid freden i maj 1945 vägrade den tyske kommendanten på ön att kapitulera till ryssarna. Visserligen låg Bornholm inom ryssarnas intresseområde, men han ville överlämna sig till de engelska styrkorna. Alltså väntade han på engelsmännens ankomst - som tydligen dröjde. Då valde ryssarna att bomba de bornholmska städerna Rönne och Nexö. Som tur var, hade de flesta invånarna hunnit evakueras innan dess. Den tyske kommenadanten fick slutligen ge sig och först i april 1946 lämnade de sista ryska soldaterna Bornholm, som äntligen blev fri.

    
Vid återuppbyggnaden av Rönne och Nexö skänkte Sverige monteringsfärdiga trähus med fast inredning. "Vi Gustav, vid Guds Nåde, Sverige, Götes och Wendes Konung göre veterligt att Vi, med hänsyn till behovet att bereda bostäder åt utbombade personer å Bornholm, den 15 juni 1945 beslutat att till danska staten överlämna 250 monteringsfärdiga trähus, med därtill hörande yttre ledningar ävensom erforderlig fast inredning, vartdera avsett för en familj…” undertecknade kungen. Det blev allt som allt 300 trähus.

"Trähus! De håller aldrig", sa man på ön. "Hus ska byggas av sten". Men farhågorna kom på skam och husen står än idag - och är dessutom mycket attraktiva på bostadsmarknaden. (Jag har tyvärr inge bild av dem, men det finns här.

RESAN

 
Vi lämnade Karlstad
kl. 8 med Nysätersbuss och efter stopp på lämpliga ställen kom vi fram till Ystad vid 16-tiden. Där fick vi egen tid för att utforska den vackra stadskärnan från medeltiden innan båten skulle gå 18.30


Många trappstensgavlar och vackra Mariakyrkan. 


Små trånga gator med prunkande blommor vid entréerna.

 
Vi tog ett glas vin på restaurang Zaras uteservering.


Tillbaka på kajen fick vi besked om, att båten var försenad från Rönne på grund av att rampen hade hakat upp sig. Vi fördrev tiden med att titta på Polenfärjorna och njuta av solnedgången.

 
Vid 21-tiden
hade vår reseledning tröttnat på alla besked från rederiet om uppskjuten avgång. Middagen med vin ombord fladdrade bort i horisonten och vi kördes till den enda restaurangen, som var öppen och kunde ta emot en busslast hungriga resenärer - Burger King! Aldrig har väl en whopper smakat så bra!


Slutligen skickades en reservbåt från Rönne, som vi kunde borda halv tolv på natten. Överresan tar bara 1 timme 20 minuter, helt OK.


Vid halv två kunde vi krypa ner i våra sköna sängar - och gissa om vi sov gott!   

OCH DET HÄR VAR BARA BÖRJAN - FORTSÄTTNING FÖLJER!ANNONS
Av Lambergsfrua - 20 juli 2016 10:49

 
Idag vill jag ge en stor grattiskram till alla er, som heter Margareta. I första hand tänker jag då på min barndomsvän (sedan vi var fem år gamla), men även alla andra Margaretor i vän- och bekanstskapskretsen. Hoppas ni får en fin dag med solsken och lite go'fika i trevligt sällskap.
Lambergsfrua
  

Av Lambergsfrua - 18 juli 2016 14:00

Vi är inne i Fruntimmersveckan, som ju anses vara en riktigt regnig period. Än har vi i alla fall inte haft några bekymmer med det och SMHI spår fint och vackert väder "en stund", som det stod i vår lokaltidning i morse. I det här fallet handlar en stund om ca 3 dagar...


Clematisen och andra blommor tycks trivas i det här vädret.


Det är full fart på båtlivet i vår tjärn. Stora båtar och mindre båtar. Det här är en av de vackrare tycker jag - på väg ut till Vänern.

 
Har man inte båt, kan man ju ta sig fram till fots eller till hjuls. Den här killen måtte ha riktigt bra balans. Det enda han håller i är en karta! 

Önskar er alla en fin dag!
Kram
Lambergsfrua
  

Av Lambergsfrua - 2 juli 2016 15:15

Trots att jag fortfarande har bloggen på lite sparlåga nu under sommaren, måste jag i alla fall göra ett litet inhopp.


Käre Sonen fyller år, så vi hissar flaggan och hurrar för honom. Vi passade på att fira honom lite, när han var på besök före midsommar

 
När han föddes var det värmebölja och fönstren på BB vette mot söder... Det är lite skillnad mot idag, då vi har haft regn hela förmiddagen och drygt 16 grade. Plusgrader i alla fall - ha ha!

Önskar Sonen och alla andra en riktigt bra dag!
Varma kramar!
Lambergsfrua
  

Av Lambergsfrua - 30 juni 2016 22:45

Häromdagen var vi på en dagsutflykt till Lurö i vårt stora innanhav Vänern. Bussen tog oss till yttersta sydspetsen på Värmlandsnäs, där två båtar väntade på vår grupp av silverpantrar. Inga lyxkryssare direkt, men resan tar bara ca en timme och går mestadels inomskärs, när det blåser - vilket det gjorde rejält på ditresan.

 
Vänerskärgården är Europas största insjöskärgård och Lurö ligger på gränsen mellan Dalbosjön i väster och Värmlandssjön i öster. Det är ungefär 8 mil till Vänersborg och lite längre till Kristinehamn.

 
Det här är svårnavigerade farvatten med mängder av förrädiska undervattensgrynnor.


I Stenstaka hamn gick de flesta av båtarna för en ca tre kilometers guidad vandring på öns enkla skogsstigar.

 
De som ville kunde följa med båten till Basteviken, dit vandrarna så småningom skulle komma för lunch i den röda byggnaden vid bryggan - Bastevikens Café och Restaurang.


 
Lurö har varit bebodd
sedan järnåldern och man har odlat här fram till 1950-talet. Ön är till största delen privatägd av två släkter, men bara en familj finns här året runt.

 
Arkeologiska utgrävningar visar att det har funnits en kyrka här på 1100-talet och troligen också ett kloster. Ön var rastplats för pilgrimmer på väg till Nidaros i Norge och då var det lämpligt att övernatta hos munkarna.


Mannen i Mitt Liv och många av de andra "icke-vandrarna" började känna sig lite hungriga efter ett par timmar iland. "Ni är välkomna att äta lunch när ni vill" sa värdparet vänligt.


Vi var inte svårbedda och snart satt vi ett 15-tal personer bänkade i den rustika restaurangen där vi serverades lax rökt på platsen med potatissallad och hembakat bröd.


Utsikten från restaurangen skämdes verkligen inte för sig.

Härute fick man el först 1959, men telefon fanns redan 1931. Däremot var dagens mobiltäckning ganska svag.

Kuriosa: Härute på Lurö finns en parningsstation för det nordiska biet Apis mellifera! Vi såg de må "hyddorna" inne i skogen, men ville inte gå för nära och störa i lekarna...


På tillbakaresa: Kinnekulle syns i fjärran och vi såg faktiskt spiran på Läckö slott strax före ankomsten till ön - så vi var faktiskt ganska långt söderut i Vänern.


Himmel och hav smälter samman i Sveriges största insjö, Europas tredje största efter Ladoga och Onega. Här finns totalt 22.000 öar och ett oräkneligt antal grynnor ocxh undervattensskär. 


Ett lågsniffande plan passerade över oss antagligen på väg tillbaks till Såtenäs. 

Efter nästan exakt 12 timmar var vi hemma igen efter en upplevelserik dag i soliga Vänerskärgården.

Varm kram.
Lambergsfrua 
  


 

   

 

Av Lambergsfrua - 22 juni 2016 18:15

Så är vi då inne i midsommarveckan och natten som gick var årets kortaste. Än så länge märks det inte så mycket, att dagarna så sakteliga blir något kortare.

Skatungarna har lämnat boet i trädet här utanför och flaxaromkring lite ostrukturerat i omgivningarna. Föräldrarna håller ett vakande öga på dem på lite avstånd.


"Tittut! Förstår inte varför vi är instängda här, när det finns så mycket spännande att se på andra sidan staketet..." 


I en trädgård nära oss är det här trädet helt översållat av rosa blommor. Överdådigt, minst sagt!


Det doftade helt underbart om de här rosa skönheterna. Kanske bryter ägaren några kvistar för att sätta i en vas på midsommarbordet.

Varm sommarkram!
Lambergsfrua
  

   

Av Lambergsfrua - 11 juni 2016 18:30

Vädret  är väl inte det bästa just idag, men blomstertiden är här och det med besked.


Utanför vår port växer spirea och nyponrosor. Så här såg det ut bara för några dagar sedan - och nu har det mesta av spireans blommor redan vissnat. Men rosorna gläder oss fortfarande och doftar härligt. 


Så vackert blommar det i en trädgård nära oss. 


Måste bara få dela med mig den läckra bil, som dök upp vid Lambergets Grill & Pizzeria häromdagen.
Det är en Cheva har jag fått veta, men årsmodell okänd för mig. Det spelar inte så stor roll för mig - färgen är bara helt underbar :) 

Önskar er alla en riktigt fin lördagskväll!
Varm kram,
Lambergsfrua
   
Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017
>>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se