Lambergsfruas  blogg

Senaste inläggen

Av Lambergsfrua - 23 december 2016 08:00

Idag är det 55 år sedan Mannen i Mitt Liv och jag gifte oss i vackra gamla Ösmo Kyrka norr om Nynäshamn. Smaragdbröllop kallas det visst.

 
Det var en gnistrande kall dag med blek vintersol. Till vår stora förvåning var den tunga kyrkporten låst, när vi skulle kliva in i kyrkan! Jag har skrivit om det tidigare och hela berättelsen kan du läsa  här.

Den dagen åt vi wienerschnitsel, som vi båda var så förtjusta i. Och är fortfarande faktiskt, även om vi knappast någonsin äter det numera.

 
När det sedan var dags att fira vår ettåriga bröllopsdag fick Mannen i Mitt Liv fria händer att ordna till något gott och det blev sannerligen inte lika elegant - det blev rotmos och julkorv!!  Följ länken om du vill veta, hur och varför det blev så . Och hur det har blivit många, många bröllisar sedan dess.

Naturligtvis blir det så även i år då Dotter, Svärsonen och Barnbarnet kommer till oss på middag. Sonen tvingas avstå i år (stackarn - he he), eftersom han jobbar i Göteborg hela helgen.

Önskar er alla en bra dag denna dan före dan.
Varm kram,
Lambergsfrua
    ANNONS
Av Lambergsfrua - 13 december 2016 17:00Trevlig Lucia önskar jag alla
med den här originella ljusstaken, som jag såg på ett besök i Societetshuset på Utö i Stockholms skärgård. Det blev effektfullt med ljusen som speglade sig i fönstret.  

Natten går tunga fjät... Fortsättningen stämmer väldigt bra just denna dag "kring jord som sol'n förgät". Ja nog har solen glömt bort oss, känns det som. Här är dagen nu bara 6 timmar och ett par ynka minuter till och än har vi inte nått bottenläget vid midvintersolståndet.

 
Då piggar det upp med Luciafirande och många tända ljus. De här värmeljusstakarna med röda ljus fick Mannen i Mitt Liv och jag av Dottern och Svärsonen i 56-årig förlovningapresent i början av december. Mycket uppskattat och i kväll ska de tändas.


Vår nya adventsstjärna får lysa dygnet runt nu, när det är så mörkt. Vår gamla adventsstjärna inköptes i december 1961 och hade gjort sitt efter förra årets advent. Den var också av papp och hade ungefär samma varma röda färg, som den nya. Man kan säga, att den led av materialutmattning och behövde pensioneras.

Varm kram,
Lambergsfrua
  

ANNONS
Av Lambergsfrua - 7 december 2016 12:00

FORTSÄTTNING DAG 2  TIVOLI - TILL SJÖSS


Vilken vacker gammal karusell, som tydligt gladde de mindre barnen.


En annan typ av karusell hade skapats till de små tomtenissarna, som åkte runt, runt, runt den stora granen.


Den lilla sjön är populär bland både människor och änder. Här ligger den populära och pittoreska Färjekrogen. 


Till och med ett helt skepp får plats i parkens sjö. Det är också en populär restaurang.


Granar skapade av silverkulor och svävande silvriga hjärtan glänste och glittrade i solskenet.
Vi slog oss ner på en bänk och bara mådde gott i solen.

I flera rabatter
höll personal på att plantera mängder av lökar, som kommer att fylla rabatterna med färgsprakande blommor till våren.  

Lockande paket, läckert turkosa kulor och färgmatchande hyacinter - riktigt dekorativt.


Vi var för tidiga för Happy Hour, men vi gick i alla fall in på den här baren med sin mysiga atmosfär.


Det blev Irsish Coffe för Mannen i Mitt Liv och glögg med tre "aebleskiver" till mig. Aebleskiver är inte platta utan runda och innehåller inga äppelskivor. Det är små bullar av pannkakssmet, som bakas i en  munkpanna. Ursprungligen doppade man äppelskivor i smet och stekte i stekpanna. Bollarna serveras i juletid till kaffe, glögg eller whisky. Gärna med sylt och vispgrädde till - men det avstod vi från.


Vilket vackert tak! Och takevifterna fick den uppvärmda luften att cirkulera på ett behagligt sätt. De tre små silverlockiga damerna vid bordet bredvid oss, höll inte med. De tyckte att det drog och svepte sina stora sjalar lite tätare runt axlarna.

 
Vår buss skulle hämta oss vid Rådhusplatsen mitt emot det pampiga Rådhuset. Det byggdes runt förra sekelskiftet och tornet är en av Köpenhamns högsta med sina 105,6 meter.

Det pågår ett stort byggnadsarbete på torget och årets julgran ser både liten ocn bortkommen ut på sin plats där.

 
På Tivolis staket fick vi se en reklamaffisch för julbaletten "Nötknäpparen", där Drottning Margrethe står för scenografi och kostymer. Hon har ju erkänt konstnärlig ådra. Förutom drottningplikterna har hon sedan 1970-talet arbetat som konstnär, översättare och illustratör. Nog vore det roligt om vi här i Sverige kunde få se lite mer av t.ex Prins Carl Philips konstnärskap - men det kanske kommer, när han blir äldre.

 

Det krävdes både boardingkort och pass för att få komma tillbaka in på båten och till vår hytt. Vi satt en stund vid fönstret och såg solen färga himlen, medan mörkret sakta smög sig på. Sedan var det dags för ännu en god middag till sjöss.

DAG 3  TILL SJÖSS - OSLO - KARLSTAD


Soluppgången
över Norge och Oslofjorden kunde vi beundra från frukostbordet.
Vi landade i Oslo exakt enligt tidtabellen, 9.45 Vi passagerare kom av snabbt, men fick vänta cirka en halvtimme på att bussen skulle genomsökas av gränspolisen. Varje fordon kollades noga, innan det släpptes in i landet, berättade vår chaufför.


Vägnätet i Oslo och däromkring har byggts ut rejält med nya vägar och tunnlar, som förenklar framkomligheten betydligt. Vi körde mot sydost, vilket syns på solens läge. Det var lite frost på marken och temperatur runt nollan.


Här passerar vi en "automatisk vägtull" med alla sina kameror på den nybyggda vägsträckan mot Sverige. 

Efter ca 2 timmar nådde vi Töcksfors där det åter igen blev 45 minuters fikastopp för att chauffören skulle få sin lagstadgade vila. Mannen i Mitt Liv och jag tog varsin latte på trevliga Kaffestugan. Andra passade på att shoppa lite.

Den nya vägssträckan i Norge och lindrig trafik förkortade restiden väsentligt, så vi var framme i Karlstad redan 14.10, hela 50 minuter före den beräknade tiden. Vår vän och granne R väntade på oss vis stationen för att skjutsa oss hem igen. Så välkommet och uppskattat!


 


Av Lambergsfrua - 6 december 2016 13:00

DAG 1 KARLSTAD - OSLO - TILL SJÖSS
Vi åkte med Gruppresor
från Karlstad till Oslo med ett fika/lunchstopp i Töcksfors, 7 km innan gränsen till Norge.


Töcksfors shoppcingcenter  med sina 45 butiker och restauranger öppnades i oktober 2015 och invigdes av vår kung Carl XVI Gustaf tillsammans med ägaren, den norske affärsmannen Olav Thon, Norges rikaste man. Idag är han 93 år och har inte slagit av på arbetstakten. Kundkretsen är till stor del från Norge.


I Oslo väntade M/S Pearl Seaways på oss. Det krävdes både boardingkort och pass för att komma ombord.


Vi hade uppgraderat till Commodore Class för att få lite mer utrymme, dubbelsängar och stora fönster. Vi blev inte besvikna - allra mest som det stod två småflaskor bubbel i kylskåpet.


Bubblet njöt vi av i hytten medan solen dalade över Oslo, innan vi gick till matsalen Seven Seas för julbord.

DAG 2 KÖPENHAMN MED RUNDTUR OCH JULMARKNAD PÅ TIVOLI - TILL SJÖSS

När vi satt i frukostmatsalen medan rullade solen upp över den halländska kusten.

I Köpenhamn klev en svensktalande guide ombord på bussen och sedan fick vi en tvåtimmars rundtur i stan. Hon lät som ett mysigt Mumintroll. Här kommer jag bara att ta upp några av alla de sevärdeheter vi fick serverade. Viktigast för oss alla var ju ändå besöket på Tivolis julmarknad.

 
Ingen rundtur i Köpenhamn är komplett utan ett besök vid Edvard Eriksens staty Den Lille Havsfrue på Langelinie, så bussen åkte direkt dit.

Edvard Eriksen ville illustrera H.C Andersens saga med samma namn. Han inspirerades av balettdansösen Ellen Price, som spelade sjöjungfrun på Det Konglige Teater. Han bönade och bad henne att sitta modell för statyn, men hon vägrade hårdnackat. En dansös vid Det Konglige Teater poserade absolut inte naken hur skicklig konstnären än var. Det blev konstnärens fru Eline, som fick stå modell  i stället.

Skulpturen är i naturlig storlek och har utsatts för sabotage vid ett flertal tillfällen. Hon har både blivit huvudlös och rosamålad. Numera visas en kopia av originalet där på stenen, medan originalet finns i säkert förvar hos Eriksens arvingar.


Operan på Holmen med sina sju scener och cirka tusen rum (!) invigdes 2005. Den är en present för 2,5 miljarder kronor till danska folket från skeppsredaren Maersk-Mc Kinney Möller, ägaren till världens största rederi Maersk.

Arkitekt Henning Larsen fick uppdraget av Möller, som sedan la sig i och ändrade nästan allt under arbetets gång, från utformning till val av material och ofta dyrare material. Larsen protesterade, men Möller var bestämd - för "pengarna bestämmer".  De två blev så osams, att de inte ens talade med varandra och vid invigningen vägrade de att gå in samtidigt eller sitta nära varandra. Så berättade i alla fall vårt Mumintroll.


Mittemot Operan på andra sidan vattnet ligger Amalienborgs slott, som egentligen består av fyra 1700-talspalats byggda kring ett stort runt torg. Drottning Margrethe II bor i ett av palatsen. Om prinsgemålen Henrik också bor där, vet jag inte. Han verkar trivas överallt utom just där.

 
I ett annat bor kronprinsparet. De kungliga vaktas permanent av värnpliktiga ur Den Konglige Livgarde med anor från mitten av 1600-talet. Deras klädsel är varm, försäkrade Mumintrollet, där vi stod i snålblåsten och kikade på killarna, som taktfast stegade fram och tillbaka utanför Fredrik och Marys palats. De pampiga björnskinnsmössorna värmde säkert gott om öronen i alla fall.


Nyhavn grävdes av svenska krigsfångar på 1670-talet som en "kanal" från den redan existerande hamnen. I början av 1900-talet var området nedgånget med sjömän som gjorde dig en glad kväll tillsammans med "glädjeflickor på någon av de sjabbiga krogarna och syltorna. Många sjömän fick nog sin första tatuering i de här kvarteren.

Idag är det ett modernt centrum med kullerstensgator och många bra restauranger i de  pastellfärgade husen. Många av de pittoreska krogarna och barerna ligger i källarplan och erbjuder ofta livemusik.

 
Dags för ett julsmyckat Tivoli! Det är Skandinaviens största nöjespark sett till antalet besökare per år, hela 4 miljoner. Parken grundades 1843 och erbjuder både grönska, konsertsal, restauranger och åkattraktioner. Parken har varit förebild för andra nöjesparker bland annat Liseberg.


Innanför entrén möts man av ett vinterlandskap, visserligen konstgjort, men faktiskt naturtroget. Hyacinterna är äkta. 

 
Fler hyacinter i rabatterna.


Isbjörnsflocken tycks ha fastnat i isen - men man kan ju fundera på varför en vänder baken till...


I de små husen säljs hantverk, glögg, varm choklad med vispgrädde, pölser och sånt som hör julen till.


Självklart måste vi ha en mugg värmande glögg fast vi inte frös.


Vi slog oss ner på en bänk i solen, smuttade på vår glögg och tittade på folk. 


Vi hade utsikt över de sakta snurrande svanarna på den lilla "dammen". När vi var här 1999, åkte glada barn med föräldrar skridskor här på en konstfrusen bana.

FORTSÄTTNING FÖLJER - MER OM tIVOLIBESÖKET!


Av Lambergsfrua - 1 december 2016 12:51

I början av den här veckan åkte Mannen i Mitt Liv och jag båt från Oslo till Köpenhamn för att besöka julmarknaden på Tivoli. Vi hade strålande sol och ett par plusgrader vilket ju var positivt. Lite snopet var förstås att alla de vackra ljusdekorationerna inte kom till sin rätt då. Vi kunde inte stanna kvar tills solen gick ner. Båten väntade inte...

 
Det vinterdekorerade Tivoliområdet var ändå en härlig upplevelse att se och strosa runt på. Naturlig snö har man ytterst sällan på dessa breddgrader, men har man inte snö och is går det att skapa på konstgjord väg - och riktigt naturtroget dessutom. Just i det här vinterlandskapet gled små tågvagnar fram med lyckliga barn vid "ratten".

Jag återkommer med lite mer om vårt lilla äventyr, när jag kollat igen bilderna - och rensat bland dem.

Varm decemberkram,
Lambergsfrua
  

Av Lambergsfrua - 10 november 2016 15:55

I dag är det Mårtensafton, alltså dagen före Mårtensmässan den 11 november. Den firades första gången i Sverige redan 1557 ute på Södertörn. Förr var det en högtid som firades i hela Sverige, men numera främst i Skåne och även i Danmark och Tyskland. Då äter man gås med svartsoppa som förrätt. Svartsoppa tillagas av buljong och gåsblod, som reds av och smaksätts med t.ex sirap, vin och cognac.

 
 
Jag försöker bekanta mig med en gås i Skanör för länge sedan.

Med en pappa från Skåne
var det helt naturligt, att vi skulle ha gåsmiddag därhemma lördagen närmast den 11 november. Då bjöds vänner in och mamma skaffade en gås, som hon tilagade efter konstens alla regler. Det var trevliga middagar, men den där svartsoppan avstod jag så gärna. Gåsen var väl i fetaste laget men den gräddiga såsen och nykokta potatisen smakade bra, liksom äppelkakakan med tjock smakrik vaniljsås till efterrätt.


 
Jag kan berätta att gäss inte bara kacklar, de kan bitas också...

Bakgrunden till Mårtensfirandet
sägs vara just den 11 november år 371 gömde sig helgonet Martinus i en gåskätte, för att undvika invånarna i Tour som ville utse honom till biskop mot hans vilja.
Gässen var usla "livvakter" - de kacklade och levde loppan där i kätten, så Martinus hittades - och han blev biskop i alla fall.

Som kollektivt straff för de där skvallriga gässen, åt man gås den 11 november. Och gör så fortfarande på vissa håll - men inte hemma hos Mannen i Mitt Liv och mig. Det bir kyckling...

Önskar alla en trevlig Mårtensafton!
Varm kram,
Lambergsfrua
  
 
 
Av Lambergsfrua - 6 november 2016 11:18

Idag är det gråmulet och den snö som föll för några dagar sedan är praktiskt taget borta igen. Inget varken Mannen i mitt Liv eller jag sörjer, eftersom vi inte gillar att halka runt på gångvägarna som smörklickar på varm potatis.

 
6:e november är Gustav Adolfsdagen och allmän flaggdag. Det är även den dag som Mannen i Mitt Liv är född. Som barn var han helt övertygad om, att flaggandet var för att fira honom.

Idag vet han bättre, men vi flaggar förstås för honom här hemma.

Önskar alla en bra dag!
Varm kram,
Lambergsfrua
  


Av Lambergsfrua - 30 oktober 2016 13:00

Idag för 30 år sedan förlovade sig vår kära Dotter med mannen som sedan blev vår käre Svärson. Det skedde på en rersa vi gjorde tillsammans till London. Hur det gick till har jag berättat tidigare och du kan läsa om det här 

Vi  bugar och bockar och gratulerar med blommor och blader och en hissad flagga.   

 
Vi gratulerar också käre Svärsonens mamma, som fyller hela 90 år idag! Vi hoppas och tror att hon får en fin dag tillsammans med sina barn och barnbarn med respektive.  

Önskar alla en riktgt fin söndag!
Vamr kram,
Lambergsfrua
  


Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018
>>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se