Lambergsfruas  blogg

Senaste inläggen

Av Lambergsfrua - 9 juni 2016 08:45

DAG 7 DEL 5 VINGÅRDSBESÖK - STOR BUFFÉLUNCH - SPÅRVAGNSTUR
Ny dag,
nya äventyr! Riktigt skönt väder

 
Söderut på 27:e-aprilbron över floden Tejo, som är rikitgt bred härnere vid utloppet i Atlanten.


Och där vid brofästet står Kristusstatyn! Det är sannerligen inte lätt att fotografera från en buss i full fart...


Vingården Bacalhôa, en av de största i området. Vid entrén växer ett olivträd, som troligen är ca 2.000 år gammalt. Inte så vackert, men ganska fascinerande.


Förste ägaren skapade en förmögenhet i guld nere i Afrika. Han blev biljonär - i Euro! Han samlade afrikansk konst och flytttade senare tillbaka till Portugal med sin kunskap om vin och sin konstsamling.


När han sedan sålde hela egendomen med konst och allt, valde nye ägaren att visa delar av den stora samlingen. Det här - hm - vad det nu är - hänger i entrétaket. Originellt...


Härinne finns en hel hydda, men ärligt talat är nog både hyddan och inredningen i den lite fräschare, än vad vi sett nere i Afrika (Gambia/Senegal).

 
Här har vi en kombinerad fertilitetssymbol - havande kvinna och stor krafigt erigerad penis. Snygg? Nää. Originell? Jaa!


Ena långväggen var dedikerad åt Döden och Männen. Männen måste jaga och döda för att familjen skulle överleva.

 
Andra långväggen var dedikerad åt Livet och Kvinnorna. Kvinnorna ger liv och utan vatten (symboliserat av Victoriafallen) kan kvinnorna inte ge liv - och utan vatten finns inget liv över huvud taget.

 
Ja ja. Mannen i Mitt Liv hörde inte mycket av vad guiden sa, så han slog sig ner på en liten pall och avvaktade fortsättningen. Jag berättade för honom vartefter.


Sedan blev det rundvandring i vinkällaren. Här lagrades vin i fat av den allra bästa kvalitén - fransk ek.
Därefter används faten till lagring av lite enklare vin, innan de säljs till Skottland för whiskylagring. Till slut säljs faten tillbaka till Portugal för lagring av enklare viner.


Vinet lagras i stora källare. Där spelades en mycket svag musik, som påverkar vinets utveckling positivt! Nya ekfat av högsta kvalité köps in från Frankrike för 1.000 € per fat.


Här nere finns Portugals största privata samling av kakelplattor ända från 1500-talet fråm till nutid. Så intressant att se, hur konsthantverket har utvecklats under århundradena. 


När det blev rundvandring i konstmuséet valde Mannen I Mitt Liv att slå sig till ro på en trappa. Rygg och fötter sa stopp. Bara att gilla läget.


Jag gillade den här påfågelslampan,


...de vackra vaserna i Dotterns och mina favortifärger


och grodan som grodentusiasten Sonen verkligen skulle gilla.     

     
Så fick vi då prova tre olika goda viner, men hur vi än vänder och vrider på det, snurrar glasen och nosar, gillar Mannen i Mitt liv rött bäst och jag föredrar vitt.

   
I trädgården finns flera olika konstverk. Jag gillade den blåa hunden hunden och det grönskande trädet av Sweetlove allra bäst. Kanske var färgen det som avgjorde saken...   

 
Vi kom lite för tidigt till vår lunchrestaurang Dona Isilda, men väntade så gärna. Vi hade fått höra att här serverades en riklig buffé med allt man kan önska av portugisika rätter.

Portugiserna är otroligt stolta över sin matlagningskonst och anser nog, att den är bäst i hela världen. Mac Donalds och liknande snabbmatskedjor har ingen lysande marknad här.


Så släpptes vi då in och det såg väldigt lovande ut redan i receptionen med lufttorkade skinkor hängande på rad.

 
Oj, oj, oj, så mycket fräscht och gott!

 
Det här är bara några av de många bord som fanns där. Dessertbordet ska vi inte tala om, men det gällde förstås att välja och vraka för att inte hamna i akut matkoma.


På väg tillbaks till hotellet körde vi under den stora akvedukten i Lissabon. Så imponerande!

Det blev ett snabbt besök på  hotellet, innan vi klev ombord på bussen igen för en tur ner på stan för att åka spårvagn. Det är otroligt populärt bland turister att åka spårvagn i stan, så vi hade två abonnerade vagnar för vår resa. Annars hade vi aldrig fått plats.


Det var lite rörigt  vid ändhållplatsen, innan vi kom ombord på våra vagnar. Det är ett populärt turistnöje att skramla fram på de smala backiga gatorna i Lissabon och vi var inte ensamma om att vilja kliva ombord på en av spårvagnarna som dök upp. 

Spårvagnstrafik har funnits här sedan 1863, då dragna av mulor. 1901 rullade den första eldrivna vagnen ut på smalspåret (900 mm)


Fascinerande att se trafiken. Varken bilister eller fotgängare visade någon direkt hänsyn till spårvagnarna. Risken att någon skulle bli påkörd kändes ibland överhängande. Tur att vi hade en alert förare, som inte stressade.

 
 I början satt MiML och jag tillsammans på en liten tvärbänk alldeles bakom föraren (där MiML:s hatt syns)

 
Efter en stund valde jag att flytta till den bakre plattformen, där jag i stod ensamt majestät och växlade mellan att hålla i mig och att fotografera.

   
Eftersom gruppen var uppdelad i två vagnar (den andra syns här) och guiden Christine bara kunde finnas i en av dem, hade vi alla fått en skriven detaljerad beskriving om vilka platser av vikt, som vi passerade. Jag läste faktiskt inte i den. Ärligt talat hade jag fullt sjå att glo åt alla håll, hålla i mig och fotografera. Och roligt var det!

  
Spårvagnarna fastnar ofta i köer i den täta trafiken på de trånga gatorna  - och skapar också sjäva långa köer. Trafiksituationen i de centrala delarna av staden upplevde vi som lätt kaosartad.


 
Vi och flera andra spårvagnar blev vid ett tillfälle stående ca 25 minuter för att en bil parkerat med två hjul på spåret - men ingen verkade bli arg. Snarare resignerade.

 
Vi hann kliva av och gå en liten bit framåt gatan för att se den offentliga hiss, som ritats av Eiffel för att ta folk till högre höjder och på så sätt slippa backar och tappor.


 I den medeltida stadsdelen Alfama är trottoarerna nästan obefintliga.


Vilken vacker stenläggning på gågatan!


Den magnifika katedralen.

Plötsligt fick jag se en fripassagerare vid bakdörren! Han höll sig kvar där några kvarter. Jag fattar inte hur han vågade, för vagnen krängde rätt ordentligt.


Mannen I Mitt Liv och vår spårvagn vid spårvagnshallarna. Den planerade rundresan på ca 1,5 timme blev ca 2,5 timme.


Där vid grindarna till hallområdet hade tydligen en cyklist hamnat när betongen var alldeles ny, överraskad klivit av och tagit både sig och cykeln upp på torr mark igen.


På tillbakavägen till hotellet passerade vi under den vackra akvedukten igen.

Vi var nog alla ganska slaka vid återkomsten till hotellet ca 19.30 Flera av oss gick till närbelägna LIDL (!) och köpte lite bröd, frukt och vin - och gjorde oss sedan redo inför morgonsdagens resa till Faro

FORTSÄTTNING FÖLJER! MOT FARO OCH SISTA KVÄLLEN MED GÄNGET.   
    
ANNONS
Av Lambergsfrua - 8 juni 2016 08:45

DAG 6 ÓBIDOS - LISSABON MED RUNDTUR   SOL OCH +26
Checkade ut
efter frukost och styrde mot Óbidos

 
Stora risodlingar.

 
Efter ca 3 timmars bussresa
kom vi upp till den ringmursomgärdade staden Óbidos med sina smala kullerstensgator, trappor och gränder. Den var en bröllopsgåva (!!) från kung Dionysus (port. Diniz) till hans drottning Elisabeth! Många av Portugals drottningar har styrt och ställt där.

Namnet Óbidos betyder citadell eller fort. Staden grundades av romarna, men har naturligvis byggs till och om en hel del under årens lopp.


Gammalt och nytt möts. Vid parkeringen utanför ringmuren finns en mäktig akvedukt från romartiden.

Óbidos kallas "Bougainvillans och rosornas stad". Visserligen är det här inte  någotdera, men gläder ögat ändå.


Innanför ringmuren vid den branta trappan dit upp (utan räcken!)  stod den här figuren. Jag vet tyvärr inte vad han skulle föreställa, men nog kunde han skrämma ett och annat barn med sin mundering.


Reklam för den söta fylliga körsbärslikören Ginjinha som säljs i varenda gathörn och på varenda bar.


Längs huvudgatan var det tätt mellan stånden som sålde Ginjinha - eller färskpressad juice.Det som har gjort Óbidos så känt för sin Ginjinha är finessen, att den serveras i små koppar - av choklad! När man slurpat i sig de goda dropparna är det bara att tugga i sig koppen som dessert! Om man inte vill ha en påfyllning först förstås.

 
Minst sagt mysigt - men kanske inte alltid så lätt att gå på dessa stenläggningar.

 
Det här är en riktig turistort och de små affärerna skyltade med allt en turist kan önska sig - och mer därtill. Utbudet av väskor, hattar skor och skärp tillverkade av kork var stort. Tänk att kork (som ju är bark) kan plattas till och mjukas upp och sedan sys i, som om det vore tyg! Kanske tallbark skulle kunna användas på samma sätt   


Sådana här lustiga blomkrukor har jag inte sett någon annanstans. Fulsöta katter, skulle jag vilja säga. 


Men vad pampigt med kyrkan insprängd i muren vid huvudgatans slut!  Dit styrde vi förstås stegen, men avråddes av några medresenärer. "Inte lönt att gå uppför de där trapportna utan räcken", sa de besviket. "Det är en bokhandel numera! Utan sakrala utsmyckningar" 


Däremot var den här kyrkan mitt i stan fortfarande kyrka.Vi hittade en mysig restaurang nära kyrkan och där vi åt en god sallad till lunch. När vi bad om bröd, hämtades det ugnsvarmt och med precis lagom knapriga kanter från bageriet bredvid. Det kallar jag service!

LISSABON MED RUNDTUR
Vi forsatte resan
mot Lissabon.

 
Landskapet var böljande...

 
Lissabon kallas också "Den Vita Staden" och det är lätt att förstå varför. Staden är backig, eftersom den är byggd på sju kullar.

Vi checkade in
på hotellet och sedan bar det av på upptäcktsfärd igen.

Vi började med stadsdelen Belém och Jérominiklostret, som är byggt till upptäcktsresanden Vasco da Gamas ära. 


 
Vi var inte de enda turisterna på plats, om man så säger...


Kyrkan är en stor turistmagnet.

   
Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, ligger begravd här (se bilden) , liksom hans släkting nationalskalden Luís de Camoes. Luís dödsdag den 10 juni (1580) har blivit Portugals nationaldag.


Fortsatte ner till floden Tejo. "27:e aprilbron" är ritad av samma arkitekt som ritade Golden Gatebron i San Fransisco. Vid brofästet på andra sidan står den stora Kristusstatyn och blickar ut över floden. Det är en kopia av den i Rio och en gåva från Brasilien.


1400-talstornet Torre de Belém byggdes ursprungligen som försvarstorn men blev senare fängelse. 


Upptäckarmonumentet där vid floden byggdes till 500-årsdagen av Vasco da Gamas död.


Båda sidor är fyllda med skulpturer av folk som gjorde resorna och upptäckterna möjliga - bland annat skeppbyggare, kartritare, stjärntydare och förstås sjömän. Längst fram i fören står Vasco da Gamas släkting prins Henrik Sjöfararen. Överallt bara män - men nej, det finns faktiskt en kvinna med. Nästan längst ner på bilden syns Henriks mamma drottning Filippa av Lancaster.


Oj, vad den här amfibiebussen med sina turister fick kämpa för att ta sig fram mot tidvattnet, som strömmade upp i floden!


Jodå, det fanns blommor här också! 

  
Dagen avslutades med middag i det uppfräschade hamnområdet Docas, som syns här på bilden vid småbåtshamnen.

 
Ett par glas vin ingick i middagsarrangemanget - till MiML:s och alla andras glädje.
Middagen inleddes med goda räkor i vitlökssås och avslutades med en smarrig tårtbit. Till huvudrätt hade de allra flesta valt nationalrätten bacalhau (kabeljo), medan vi fördrog kalvstek med tillbehör. När vi såg hur fiskgästerna petade och pillade för att få bort alla ben i sin rätt, kände vi oss väldigt nöjda med att vi valde rätt rätt.   

Kvällen var behagligt ljum och utanför restaurangen stod det här unga paret med sina hojar. Jag fascinerades av tjejens eleganta fotbeklädnad - kändes inte helt rätt i mc-sammanhang. Men visst var de snygga och det var absolut inget som hindrade henne från att svinga sig upp på hojen och glida iväg mot nya äventyr - eller bara hem helt enkelt.


Fotot är uselt men ger ändå ett hum om, hur tät och intensiv trafiken var, när vi skulle tillbaks genom stan till hotellet. Skönt att slippa köra själv och tur, att vi hade en så bra chaufför.

FORTSÄTTNING FÖLJER! NÄSTA GÅNG SKA VI BESÖKA EN VINGÅRD OCH ÅKA SPÅRVAGN!
 

 
  

ANNONS
Av Lambergsfrua - 7 juni 2016 09:00

DAG 5 KORTKRYSS PÅ DUORO-BUSSTUR LÄNGS FLODEN-PICKNICKLUNCH-PORTVINSHUS MED FADOSÅNG

Dagen innan vi skulle åka tåg till
tåg till Régua och kryssa 5 timmar på Duorofloden med lunch ombord, fick guiden besked från rederiet, att kryssningen var inställd! Slussarna var översvämmade på grund av kraftiga regn veckan innan vi kom och det gjorde alla kryssningar omöjliga. Därmed blev det inte heller någon tågresa. Vilket inkomstbortfall för alla rederier som trafikerar Duoro!

Självklart blev vi alla grymt besvikna. Dee allra flesta hade fastnat för den här rundresan just för att den innehöll både tågresa och kryssning. Men det var inget vi kunde göra mer än att gilla läget. Guiden och chauffören gjorde sitt allra bästa av den uppkomna situationen och fixade faktiskt en riktigt trevlig dag för oss i alla fall. Och vi fick pengar tillbaka.


Vi började dagen med att besöka den pampiga tågstationen med sin stora hall. Det var därifrån vi skulle ha åkt...


Den är dekorerad med 20.000 kakelplattor med bilder ur landets historia.


Imponerande minst sagt. 

 
Här fanns även några kakeldekorationer av modernare snitt - som det här loket till exempel.

 
Fast det var nog ändå tågen därute på spårområdet, som intresserade Mannen I Mitt Liv allra mest.


Nära stationen ligger lämpligt nog Turistbyrån. Man brukar tala om rum med utsikt, men det här huset har faktisk rum med "insikt". Du måste kanske klicka på bilden för att se den fina "insikten."


Så var det dags för en knapp timmes kryssning på Duoro "Under 6 broar", de flesta uppströms. Vi åkte med den yttre båten, som jag fotograferade, när vi kom tilbaks igen.


Vi började resan uppströms. Inte svårt att förstå varför stadsdelen Ribeira är klassad som Världsarv. Det var mulet och lite svalt på floden, men vi satt på soldäck ändå.


På motsatta sidan ligger ett vackert kloster, eller slott, eller? Nej inte alls, det är en militärförläggning däruppe på berget!
När båten senare vände och vi färdades nedströms blev det riktigt kyligt och flera av oss sökte lä nere i salongen. Den där knappa timmen på floden kändes helt tillräcklig!


Väl i land igen, äntrade vi bussen som körde längs floden inåt landet. Mycket blommor både längs vägen och i trädgårdarna. 
Vi hade väldigt gärna sett det här landskapet från Duoro, men kanske fick vi en bättre översikt från vägen.


Vi tog en paus i en liten stad vid floden, som låg till synes helt stilla i diset här. Det var nästan lite trolsk stämning.


En liten harpalt satt helt blickstilla i gräset, när vi kom. Inte förrän någon (inte jag!) närmade sig lite oförsiktigt  för att fotografera, skuttade den in till tryggheten i buskaget.


Ooops! Här blev det visst lite trångt, men lastbilschauffören fixade det faktiskt - om än mycket långsamt... 


Små solar i gräset.

 
Längs floden
odlas både vin och eucalyptus. Ja just eucalyptus, såna där trän som koalor gillar. Eucalyptus används till läkemedel, men det allra mesta blir pappersmassa! De odlingarna är mycket omstridda, eftersom jorden utarmas totalt, inga insekter kan leva på bladen, så fåglar uteblir och grundvattnet påverkas negativt. Det går inte att odla någat annat där sedan.


Det lätta diset följde med oss ända ut till Duoros utlopp i Atlanten.

 
Där öppnades påsar och förpackningar och en smaklig picknicklunch dukades fram. Många villiga händer hjälpte till att ställa i ordning. MiML ansvarade för serveringen ur vinkartongerna.   

 
När alla ätit sig mätta och druckit sig otörstiga (jodå, det fanns vatten också!), packades de få resterna ihop och vi återvände in i stan mot hotellet.


En förlängd "tuk tuk" eller varför inte ett minitåg - det fanns flera alternativ för den, som inte ville eller orkade gå på stadens gator.


Cykelstölder är tydligen inte helt ovanligt. Om man inte vågar lämna sin cykel på gatan, inte får ha den i trapphuset och inte har plats i lägenheten - ja då hänger man den helt enkelt utanför fönstret!


BESÖK PÅ PORTVINSHUS MED FADOSÅNG
Man tror
att vinodling har bedrivits i Duorodalen i nära 2000 är, men först på 1700-talet började man kalla det för portvin.


Portugal och England har länge bedrivit handel med varandra. Portugiserna fiskade torsk utanför brittiska öarna och betalade med vin. Tyvärr hann vinet bli dåligt under den långa sjöresan från Portugal. Britterna testade att tillsätta lite sprit i vinet, som då blev både starkare och sötare - och snabbt en favorit i landet. Portvinet var fött!

1926 bestämde regeringen att alla företag, som ville fortsätta att tillverka portvin, var tvungna att uppföra egna portvinshus i Villa Nova de Gaia, staden mittemot hamnstaden Porto. Portvinshandeln blev strängt reglerad coh håller fortfarande en mycket hög kvalitet.


Vi besökte portvinshuset Calem med drygt 150 år på nacken. Man äger ett par vingårdar i mellersta Duoro och ett område i de inre mer svårtillgängliga terasserade sluttningarna mot Duoro, som anses ge suveräna skördar. Är du intresserad och vill veta mer om portvinet, kan du klicka på länken här.


Besöket började förstås med en guidad visning. Guiden var en energisk och lättsam liten herre, som talade en utmärkt engelska. Vår egen guide Christine var go', för hon översatte alltid till svenska utan att fråga om någon inte förstod. På så sätt behövde ingen känna sig utanför.


Så fick vi då smaka på de ädla dropparna, både röd och vit port. Jag måste nog säga, att det röda var absolut godast - om man gillar en söt stark dryck.

 
Och visst ser vi nöjda ut!


Medan vi avnjöt portvinet bjöds vi på fadosång av en kvinna och senare en man. Den portugiska folkmusiken fado är en klagosång med influenser från portugisika sjömanssånger. Den handlar om hemlängtan, sorg, smärta, lycka och kärlek. I södra Portugal är den mer klagande, i norra delarna mer gladlynt - och det var just det vi fick höra här. Glädje och till och med rytmiskt handklapp.

När vi kom ut från portvinshuset var solen på väg ner och kvällen var behagligt ljummen.
Ännu en dag fullmatad dag med synintryck.

FORTSÄTTNING FÖLJER!
 


  

      

 


Av Lambergsfrua - 6 juni 2016 08:45

DAG 4 RUNDTUR PORTO - BRAGA/BOM JÉSUS
Efter frukost
var det dags att kliva ombord på bussen igen.

 
Stadens originella Musikhus
invigdes 2005. Efter revolutionen på 1970-talet exploderade musiklivet i Porto och bland annat blidades många popgrupper. Porto var tidigare känd för sina bilrallyn.


Förmiddagen var ganska disig. 
Många båtar låg förtöjda på Duorofloden nära dess utlopp i Atlanten 


Rundvandring i staden. I den här parken växte plataner med egendomliga stammar. Vi trodde först, att det var en särskild sort, men det handlar helt enkelt om en sjukdom.


I parken satt några studenter på besök från Mexico. De bar sina traditionella studentkläder med många påsydda märken från platser eller universitet, som de hade besökt. 

 
Det som vid första anblicken ser ut som en stor kyrka, är egentligen två, som byggts samman. Till vänster syns 1600-talskyrkan Carmelita, som är en del av ett tidigare kloster. Till höger ligger 1700-tals kyrkan Carmo. Eftersom lagen inte tillät, att två kyrkor delade en vägg, byggdes ett av världens smalaste hus mellan dem! Det huset var otroligt nog bebott ända till 1990-talet. Man kan ju bara tänka sig hur det lät därinne, när kyrkklockorna ringde till mässa...


Carmokyrkans ena långsida är täckt med kakelplattor i vackert mönster.

 
Till Lellobokhandeln ringlade kön lång, trots att den är under renovering. För 3€ får man komma in i bokhandeln, som sägs ha inspirerat J.K Rowling till att skriva Harry Potterböckerna. Hon bodde i Porto på 1990-talet.


På en av stadens berg ligger 1100-talskatedralen, som mer liknar ett fort. Henrik Sjöfararen döptes här.


Här uppifrån har man fin utsikt över staden. 


Här bor de granne med Katedralen. Ding-dång, ding-dång...
Balkonger tycks mest användas för blommor och torkning av tvätt.

 
På väg ner till bussen fick vi se grupper med ritande studenter. Jag har infogat några av dem i fotot. Det visade sig vara italienska arkitektstudenter, som koncentrerat ritade av de här gamla husens blottlagda byggnadsteknik.


Ner till floden och det historiska området kring Ribeira Square, klassat som världsarv av UNESCO.
På andra sidan ligger portvinshusen på rad. Dit fraktades vinet från odlingarna längre upp i Duoros dalgång med båtar av den typ, som syns å bilden. Idag sker det på betydligt snabbare sätt och båtarna fraktar turister i stället.

Lunch på egen hand
och vi åt en läcker sallad med nybakat bröd och vin däretill med utsikten över floden.

 
Svenska Konsulatet ligger vid Ribeira Square. Snyggt och praktiskt med kaklet - man slipper måla om...


Det går många broar över Duorofloden här. Luiz-bron är ritad av Eiffel. Tågen gör högst upp och biltrafiken nedanför närmare floden.

 
Gatorna är smala och trånga i gamla stadsdelen.


Portugals nationalsymbol är den här flerfärgade tuppen, som finns i alla möjliga storlekar i varenda souveniraffär.
Bakgrunden är legenden om tuppen. Den handlar om en man, som anklagas för stöld och döms till döden. Han bedyrar sin oskuld, medan kungen skrattar åt honom. Bevisa det då, begär kungen. Den anklagade får syn på ett ångande fat med en nystekt tupp. Han greppar en tuppklo, faller på knä och ber till Gud att bevisa hans oskuld "vid denne tupps klo". Till kungens och åskådarnas förvåning, reser sig tuppen upp från fatet och gal högt och ljudligt!

Kungen benådar mannen och säger myndigt: "Låt tuppen bli symbol för Herrens under" - och nu säljs tuppen över hela landet, som symbol för lycka och tur!


På en gata växte en hel rad kastanjeträd med röda blommor. Så vackra!


Blommor singlade ner på marken och på parkerade bilar. Det såg nästan ut, som om de skulle ingå i ett bröllopsfölje. Hoppas att de inte gav några fäckar i lacken.

BOM JÉSUS
På eftermiddagen
gav vi oss ut med bussen nordost från Porto. Skönt väder med lite soldis.I den här norra delen av Portugal hade kelterna stort inflytande och den katolska tron är fortfarande lite uppblandade med keltisk tro. Männen här använder faktiskt kilt! Ja, inte till vardags förstås.

 
Målet var kyrkan Bom Jésus på sitt 116 meter höga berg, som nås via sicksacktrappor....


... eller landets äldsta bergbana från 1882. Vi var inte ensamma om att välja bergbanan för det var varmt.


Redan i slutet av 1300-talet fanns det ett kapell här och den nuvarande kyrkan med sina spektakulära trappor är från 1760-talet. 


Vidsträckt utsikt från berget

Tillbaka till hotellet på sen eftermiddag. Ingen gemensam middag, men det fanns en stor food mart nära hotellet, där vi botaniserade bland utbudet.
Somnade helt ovaggade efter dagens alla synintryck.

FORTSÄTTNING FÖLJER!
 

 Av Lambergsfrua - 5 juni 2016 12:45

Redan förra året i augusti skulle vi ha åkt på rundresa i Portugal med både tågåkning och 5 timmars kryssning på vackra Duorofloden. Till vår stora besvikelse tvingades vi avboka i sista stund på grund av hälsoskäl. När vi sedan fick se, att samma resa gick igen nu på våren, tvekade vi inte en sekund. Vi bara  skulle iväg för att upptäcka Portugal och dessutom få åka tåg och kryssa på Duorofloden.

 

DAG 1 KARLSTAD  ÖREBRO - VÄSTERÅS - ARLANDA

För första gången vi testade att åka med Nettbuss/Bus4you i stället för att ta tåget till Stockholm och byta till Arlanda Express eller Flygbussen.

 
Synnerligen bekvämt och rymligt - och dessutom höll man tidtabellen. Det blir nog buss i fortsättningen, när vi ska till Arlanda.

När vi lämnat motorvägen efter Enköping och körde på lite mindre vägar för närmaste vägen till Arlanda, fick vi stanna för broöppning i Erikssund.

    
Det var en söt liten passagerarbåt som ville fram.

Mängder av blommande hägg, knoppande syren och vita drivor av blommande slån längs vägen. Slån som vi inte har i Värmland.
Övernattade på Clarion Sky City, där vi såg semifinalen av Let's Dance. Det kändes som en lättnad att Wassberg åkte ut. Allt annat hade varit sååå fel, även om han är en skidlegend.

DAG 2 ARLANDA - FARO
Vi flög på eftermiddagen med Norweigan från Arlanda.
 
Väl ombord lyxade vi till det lite extra med tapasbricka och vin som en sen lunch. Det ser kanske lite snålt tilltaget ut på fotot, men rullen med den lufttorkade skinkan till vänster bestod av flera skivor. Samma sak med osten, som var skuren i flera skivor. Gott!

Middag serverades
efter incheckningen på Hotel Eva vid marinan i Porto. Vi fick rum mot gatan och utan balkong. Det spelade inte så stor roll, för vi skulle ju vidare nästa morgon.

Dag 3 Faro - Fatima - Coimbra - Porto 56 mil
 
 
Vår resrutt norrut är markerad med rött och södergående med lila. Grönt och blått visar våra utflykter från Porto.

Porugal har fina motorvägar varav två går väldigt nära varandra i syd-nordlig riktning. Så kan de gå, när man får för mycket EU-bidrag till förbättrad infrastruktur.   

   
Landskapet lite småkulligt. Många av fotona är tagna genom bussfönstret i farten, så kvalitén är därefter.


Mängder av lysande gul ginst längs vägen och stora korkeksodlingar. Portugal är världens främsta leverantör av kork. Mycket används till flaskkorkar förstås, men även inom industrin och för tillverkning av väskor, hattar och skor. Det är en konst att skörda korkbarken på rätt sätt, så att trädet inte dödas. Man kan skörda på nytt efter 9 år och skördeåret skrivs på trädet. 12 t.ex betyder att man skördat 2012 osv.


Superbocks bryggeri tillverkar landets populäraste öl, men det finns inte i Systembolagets sortiment. Bryggeriet ingår numera i Carlsbergkoncernen .


Fatima är en stor vallfartsort av samma vikt som t.ex Santiago de Compostela i Spanien. Den 13 maj 1917 blev staden känd vida omkring, när tre små herdebarn sa sig ha sett ett  strålande ljus i en buske och Jungfru Maria visade sig där. Hon gav dem fredsbudskapet - fred med Gud för att stifta fred i Världen (det var när Första Världskriget härjade och skördade stora offer). Den 13:e varje månad fram till oktober det årets visade hon sig i busken. Folk strömmade till. Många såg henne, andra såg henne inte. 1930 erkände påve Pius XI uppenbarelsen som offentlig och trovärdig.

Lunchdags. De flesta i gruppen valde en lunchrestaurang, som serverade en (turist)buffé. Vi hakade inte på och hamnade i stället på en trevlig liten restaurang, där de flesta gäster var portugiser.


Våren är en bra tid att söka sig söderut i Europa. Då grönskar och blommar det överallt.


"Coimbra skön och rik, ditt namn är som musik, ett stycke av ett smycke i brokig mosaik..."
Jag tror att alla i min generation minns låten, som var populär i början av 50-talet.

Jag vet inte riktigt, vad jag hade förväntat mig - liiite överdriven känns nog texten idag. Staden var huvudstad för 800 år sedan och visst är den vacker med sina vita och gula hus där på berget, som kröns av det pampiga universitetet från 1290.


 
Vår guide Christine bredvid en av studenterna i sin tradionella klädsel. Den används vid alla prov, tentor och alla högtidiligheter oavsett temperatur. Den här studenten sålde vykort för att dryga ut kassan.
Här syns också hur vackra mönster man gör i stenläggningarna på trottoarer och torg.


En del av det vackra Universitetet, som grundades av kung Dionysus I. Det är Portugals äldsta och ett av de äldsta i Europa. Det lockar studenter från hela världen och här studerar sammanlagt 20.000 studenter.  Självklart påverkar det stadens atmosfär.

Efter att ha checkat in på Hotel Tuella i Porto var det gemensam middag för gruppen. Mycket trevligt och gott. Sedan somnade vi utan vaggsång.   

Fortsättning följer!
Av Lambergsfrua - 8 april 2016 12:15 
Jag har bestämt mig
för att ta ett bloggstopp en tid framöver -  av rena hälsoskäl. Nej då, jag är inte alls sjuk. Det är för att undvika att bli sjuk.

  
Jag har insett, att jag ägnar alldeles mycket tid framför datorn och det mår inte kroppen bra av i långa loppet. Och då mår inte heller jag bra förstås. Stillasittandet påverkar både axlar, nacke, rygg och höftleder på ett negativt sätt.

    
Så nu ska jag pyssla med andra saker i stället. Kanske inte direkt fiske, men det finns så mycket annat roligt att göra.

 
Jag finns fortfarande kvar med kortare inlägg på Facebook och kommer troligen att göra ett och annat nedslag här också.

Ha det gott!
Varm kram,
Lambergsfrua
  

Av Lambergsfrua - 29 mars 2016 13:00

Nu känns det faktiskt som att våren har kommit på riktigt.
På påskdagen var hela tjärnen isfri...

... och på annandagen låg första båten vid bryggorna.


Påskdagen är allmän flaggdag, men det var dåligt med flaggandet i vår närhet. Det var nog bättre nere i centrum - hoppas jag i alla fall. 


På påskdagen var vi bjudna till Dottern med familj på påsklunch. På altanbordet stod en vårlig kruka.


Deras påskris var dekorerat med färgglada ulltottar i stället för fjädrar. 


Vi bjöds på många läckerheter; ägghalvor med rom, ägghalvor med ansjovis, skotska ägg, köttbullar, olika sillar, både gravad och rökt lax med tillbehör och ostbricka. Vackert dukat och fint upplagt och mycket gott. Dessutom den här läckra "påsktårtan". Inte konstigt att det blev mat kvar - som vi fick med oss lite av, att ha till senare.

 
På annandagen sjösattes ännu en båt och den gav sig genast ut på premiärtur, Jag tror att det var fiske som lockade.


Lite senare samma dag kom den här kanoten sakta glidande på Tjärnen. Men nog ser det liite svalt ut om armarna för killarna...


Scillan utanför vår port sticker upp sina gröna blad, men några knoppar syns inte till ännu - men det är bara en tidsfråga. 


Krokusen blommor för fullt i en trädgård nära oss.


Och skulle man känna för att vila benen en stund, finns det möjlighet till det i en annan trädgård - eller kanske inte...

Önskar er alla en riktigt bra dag!
Lambergafrua
       


Av Lambergsfrua - 18 mars 2016 14:07

Igår gick vi en stavtravarpromenad för att leta fler vårtecken, men hittade inget nytt.

 
När jag drog upp
persiennen i morse, fick jag se två svanar som stod på den tunna isen vid kanten till öppet vatten. De hade sällskap av två änder, som betraktade inkräktarna med viss nyfikenhet - tror jag i alla fall.

 
Lite senare gav de sig ut på en liten simtur i Tjärnen. Jag tror tyvärr inte att de kommer att stanna här. De äter sig mätta och fortsätter sedan troligen norrut.

Ikväll blir det Let's Dance. Få se om Linda klarar av sin samba med skadade höften.
Varm kram,
Lambergsfrua
  

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019
>>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se