Lambergsfruas  blogg

Senaste inläggen

Av Lambergsfrua - 6 december 2016 13:00

DAG 1 KARLSTAD - OSLO - TILL SJÖSS
Vi åkte med Gruppresor
från Karlstad till Oslo med ett fika/lunchstopp i Töcksfors, 7 km innan gränsen till Norge.


Töcksfors shoppcingcenter  med sina 45 butiker och restauranger öppnades i oktober 2015 och invigdes av vår kung Carl XVI Gustaf tillsammans med ägaren, den norske affärsmannen Olav Thon, Norges rikaste man. Idag är han 93 år och har inte slagit av på arbetstakten. Kundkretsen är till stor del från Norge.


I Oslo väntade M/S Pearl Seaways på oss. Det krävdes både boardingkort och pass för att komma ombord.


Vi hade uppgraderat till Commodore Class för att få lite mer utrymme, dubbelsängar och stora fönster. Vi blev inte besvikna - allra mest som det stod två småflaskor bubbel i kylskåpet.


Bubblet njöt vi av i hytten medan solen dalade över Oslo, innan vi gick till matsalen Seven Seas för julbord.

DAG 2 KÖPENHAMN MED RUNDTUR OCH JULMARKNAD PÅ TIVOLI - TILL SJÖSS

När vi satt i frukostmatsalen medan rullade solen upp över den halländska kusten.

I Köpenhamn klev en svensktalande guide ombord på bussen och sedan fick vi en tvåtimmars rundtur i stan. Hon lät som ett mysigt Mumintroll. Här kommer jag bara att ta upp några av alla de sevärdeheter vi fick serverade. Viktigast för oss alla var ju ändå besöket på Tivolis julmarknad.

 
Ingen rundtur i Köpenhamn är komplett utan ett besök vid Edvard Eriksens staty Den Lille Havsfrue på Langelinie, så bussen åkte direkt dit.

Edvard Eriksen ville illustrera H.C Andersens saga med samma namn. Han inspirerades av balettdansösen Ellen Price, som spelade sjöjungfrun på Det Konglige Teater. Han bönade och bad henne att sitta modell för statyn, men hon vägrade hårdnackat. En dansös vid Det Konglige Teater poserade absolut inte naken hur skicklig konstnären än var. Det blev konstnärens fru Eline, som fick stå modell  i stället.

Skulpturen är i naturlig storlek och har utsatts för sabotage vid ett flertal tillfällen. Hon har både blivit huvudlös och rosamålad. Numera visas en kopia av originalet där på stenen, medan originalet finns i säkert förvar hos Eriksens arvingar.


Operan på Holmen med sina sju scener och cirka tusen rum (!) invigdes 2005. Den är en present för 2,5 miljarder kronor till danska folket från skeppsredaren Maersk-Mc Kinney Möller, ägaren till världens största rederi Maersk.

Arkitekt Henning Larsen fick uppdraget av Möller, som sedan la sig i och ändrade nästan allt under arbetets gång, från utformning till val av material och ofta dyrare material. Larsen protesterade, men Möller var bestämd - för "pengarna bestämmer".  De två blev så osams, att de inte ens talade med varandra och vid invigningen vägrade de att gå in samtidigt eller sitta nära varandra. Så berättade i alla fall vårt Mumintroll.


Mittemot Operan på andra sidan vattnet ligger Amalienborgs slott, som egentligen består av fyra 1700-talspalats byggda kring ett stort runt torg. Drottning Margrethe II bor i ett av palatsen. Om prinsgemålen Henrik också bor där, vet jag inte. Han verkar trivas överallt utom just där.

 
I ett annat bor kronprinsparet. De kungliga vaktas permanent av värnpliktiga ur Den Konglige Livgarde med anor från mitten av 1600-talet. Deras klädsel är varm, försäkrade Mumintrollet, där vi stod i snålblåsten och kikade på killarna, som taktfast stegade fram och tillbaka utanför Fredrik och Marys palats. De pampiga björnskinnsmössorna värmde säkert gott om öronen i alla fall.


Nyhavn grävdes av svenska krigsfångar på 1670-talet som en "kanal" från den redan existerande hamnen. I början av 1900-talet var området nedgånget med sjömän som gjorde dig en glad kväll tillsammans med "glädjeflickor på någon av de sjabbiga krogarna och syltorna. Många sjömän fick nog sin första tatuering i de här kvarteren.

Idag är det ett modernt centrum med kullerstensgator och många bra restauranger i de  pastellfärgade husen. Många av de pittoreska krogarna och barerna ligger i källarplan och erbjuder ofta livemusik.

 
Dags för ett julsmyckat Tivoli! Det är Skandinaviens största nöjespark sett till antalet besökare per år, hela 4 miljoner. Parken grundades 1843 och erbjuder både grönska, konsertsal, restauranger och åkattraktioner. Parken har varit förebild för andra nöjesparker bland annat Liseberg.


Innanför entrén möts man av ett vinterlandskap, visserligen konstgjort, men faktiskt naturtroget. Hyacinterna är äkta. 

 
Fler hyacinter i rabatterna.


Isbjörnsflocken tycks ha fastnat i isen - men man kan ju fundera på varför en vänder baken till...


I de små husen säljs hantverk, glögg, varm choklad med vispgrädde, pölser och sånt som hör julen till.


Självklart måste vi ha en mugg värmande glögg fast vi inte frös.


Vi slog oss ner på en bänk i solen, smuttade på vår glögg och tittade på folk. 


Vi hade utsikt över de sakta snurrande svanarna på den lilla "dammen". När vi var här 1999, åkte glada barn med föräldrar skridskor här på en konstfrusen bana.

FORTSÄTTNING FÖLJER - MER OM tIVOLIBESÖKET!


Av Lambergsfrua - 1 december 2016 12:51

I början av den här veckan åkte Mannen i Mitt Liv och jag båt från Oslo till Köpenhamn för att besöka julmarknaden på Tivoli. Vi hade strålande sol och ett par plusgrader vilket ju var positivt. Lite snopet var förstås att alla de vackra ljusdekorationerna inte kom till sin rätt då. Vi kunde inte stanna kvar tills solen gick ner. Båten väntade inte...

 
Det vinterdekorerade Tivoliområdet var ändå en härlig upplevelse att se och strosa runt på. Naturlig snö har man ytterst sällan på dessa breddgrader, men har man inte snö och is går det att skapa på konstgjord väg - och riktigt naturtroget dessutom. Just i det här vinterlandskapet gled små tågvagnar fram med lyckliga barn vid "ratten".

Jag återkommer med lite mer om vårt lilla äventyr, när jag kollat igen bilderna - och rensat bland dem.

Varm decemberkram,
Lambergsfrua
  

Av Lambergsfrua - 10 november 2016 15:55

I dag är det Mårtensafton, alltså dagen före Mårtensmässan den 11 november. Den firades första gången i Sverige redan 1557 ute på Södertörn. Förr var det en högtid som firades i hela Sverige, men numera främst i Skåne och även i Danmark och Tyskland. Då äter man gås med svartsoppa som förrätt. Svartsoppa tillagas av buljong och gåsblod, som reds av och smaksätts med t.ex sirap, vin och cognac.

 
 
Jag försöker bekanta mig med en gås i Skanör för länge sedan.

Med en pappa från Skåne
var det helt naturligt, att vi skulle ha gåsmiddag därhemma lördagen närmast den 11 november. Då bjöds vänner in och mamma skaffade en gås, som hon tilagade efter konstens alla regler. Det var trevliga middagar, men den där svartsoppan avstod jag så gärna. Gåsen var väl i fetaste laget men den gräddiga såsen och nykokta potatisen smakade bra, liksom äppelkakakan med tjock smakrik vaniljsås till efterrätt.


 
Jag kan berätta att gäss inte bara kacklar, de kan bitas också...

Bakgrunden till Mårtensfirandet
sägs vara just den 11 november år 371 gömde sig helgonet Martinus i en gåskätte, för att undvika invånarna i Tour som ville utse honom till biskop mot hans vilja.
Gässen var usla "livvakter" - de kacklade och levde loppan där i kätten, så Martinus hittades - och han blev biskop i alla fall.

Som kollektivt straff för de där skvallriga gässen, åt man gås den 11 november. Och gör så fortfarande på vissa håll - men inte hemma hos Mannen i Mitt Liv och mig. Det bir kyckling...

Önskar alla en trevlig Mårtensafton!
Varm kram,
Lambergsfrua
  
 
 
Av Lambergsfrua - 6 november 2016 11:18

Idag är det gråmulet och den snö som föll för några dagar sedan är praktiskt taget borta igen. Inget varken Mannen i mitt Liv eller jag sörjer, eftersom vi inte gillar att halka runt på gångvägarna som smörklickar på varm potatis.

 
6:e november är Gustav Adolfsdagen och allmän flaggdag. Det är även den dag som Mannen i Mitt Liv är född. Som barn var han helt övertygad om, att flaggandet var för att fira honom.

Idag vet han bättre, men vi flaggar förstås för honom här hemma.

Önskar alla en bra dag!
Varm kram,
Lambergsfrua
  


Av Lambergsfrua - 30 oktober 2016 13:00

Idag för 30 år sedan förlovade sig vår kära Dotter med mannen som sedan blev vår käre Svärson. Det skedde på en rersa vi gjorde tillsammans till London. Hur det gick till har jag berättat tidigare och du kan läsa om det här 

Vi  bugar och bockar och gratulerar med blommor och blader och en hissad flagga.   

 
Vi gratulerar också käre Svärsonens mamma, som fyller hela 90 år idag! Vi hoppas och tror att hon får en fin dag tillsammans med sina barn och barnbarn med respektive.  

Önskar alla en riktgt fin söndag!
Vamr kram,
Lambergsfrua
  


Av Lambergsfrua - 29 oktober 2016 12:00

DAG 6 KITZBÜH(E)L - ELLMAU MED WILDER KAISER GALA-AFTON
Vädret var inte särskilt samarbetsvilligt under den här resan och inte heller den här dag då vi gav oss iväg mot Österrikes mest kända vinstersportort. Den ligger mellan apltopparna Hahnenkamm med sina 1712 m.ö.h och Kitzbühler Horn med 1996 m.ö.h


Bussen körde oss direkt till Linbanestationen vid Hahnenkamm. Den första skidliften invigdes här 1929 och var världens första kabinbana för skidåkartransport. 1935 gjorde Edward VIII, prinsen av Wales ett besök här och lockade därmed många nya besökare framför allt från Storbritannien.


En liftkorg från 1956 hänger vid dalstationen, som ett museiföremål. Liftkorgarna från 1994 med plats för 6 personer byttes till större säsongen 2010/2011. Nu kan ska 8 personer få plats i varje gondol - om alla är riktigt smala om rumpan vill säga... Nästan alla 69 nya gondoler har namn efter välkända skidåkare. Naturligtvis har Ingemar Stenmark sitt namn på en av dem.


Vi var bara ett fåtal av gruppen som gjorde turen upp till toppen. En del skrämdes nog av den branta banan, andra kanske av vädret. Till höger ser man hur molnigt och regnigt det var i början av resan och till vänster hur det såg ut de sista hundra metrarna.

 
Oj! Visst hade vi räknat med dålig sikt och regn däruppe, men absolut inte SNÖ! Vi fick också klart för
oss att det faktiskt går en bilvägg dit upp. Det hade varit spännande att köra upp dit - men kanske inte med bussen förstås...


Så här vackert är det på Hahnenkamm i klart väder. Utsikten måste vara helt vidunderlig över Kitzbühleralperna.


Nåja, vi gjorde inte den korta vandringen upp till startplatsen för Hahnenkammrennen. Vi såg den inte ens. Restaurangens stora terass var helt folktom, men vi valde ändå att sitta inomhus med varsin latte.

 
I trappan upp till restaurangen hängde några stora fotografier av tidigare storheter i slalompisterna. Fotot är förstås inte från 1954, för herrarna ser inte helt unga ut. Kanske från nån gång på 1980-talet. Det lite roligt att se hur de var klädda. Alla killarna var alltså från Kitzbühl!

Ernst Hinterseer vann OS i slalom vid vinterpelen i Squaw Valley 1960
Mattias "Hias" Leitner vann silver i slalom vid samma OS.
Christian Pravda vann silver i slalom vid vinterspelen i Oslo 1952
Fritz Huber var flerfaldig vinnare i slalom och i slutet av sin karriär tränare bl.a i Sverige.
Anderl Molterer vann silver i storslalom vid vinerpelen i Cortina 1956.
Anton "Toni" Sailer vann bland mycket annat tre guld i alpin skidåkning vid vinter-OS 1956


Efter den  drygt 10 minuter långa nerfärden kändes det rätt skönt att lämna snön och komma ner på fasta om än något regnvåta marken igen.


I rabatter och balkonglådor blommade det som om ingen snö fanns i hotande närhet. 


Utanför en hel del affärer hängde konstfullt utformade skyltar. 

 
Mannen I Mitt Liv träffade på en pratglad duva, I den lilla kyrkan till höger tittade vi in och kunde njuta av stillsam musik framförd på fiol och gitarr av två äldre gentlemän i hatt och långrock.


I den här medeltida staden bor drygt 8.000 personer - bortsett från alla turister.


Många husfasader är skönt bemålade.


Plötsligt bröts lugnet av ett par kraftiga och uttdragna trumpetstötar, nästan som om det vore ett larm av något slag. Det visade sig vara de här två herrarna som på Rådhusets trappa så förkunnande att klockan var 12 slagen.


Har man inte en vacker skylt att hänga utanför sin affär. kan man dekorera med  blomstergirlanger och små kransar.  


Det fanns ett par hästdragna vagnar för sightseeingtur i stadens bilfria gamla centrum.

Sedan var det dags att återvända till hotellet, packa ihop och äta vår sista trerätters middag, innan det bar av till Ellamus och musikfestens avslutande Galakväll.


Den här kvällen var det absolut fullsatt i tältet. Och denna kväll framträdda våra absoluta favorite.Vi hade tagit med oss dynorna från våra balkongstolar, så vi satt riktigt bekvämt.

   
Schweiziska Francine Jordi började sjunga och framträda redan som barn. Hon har vunnit Grand Prix der Volksmusik och har guldplattor med höga listplaceringar i tyskspråkiga länder. Hon har även ställt upp för Schweiz i Mellon 2002 och hamnada på 22:a plats. Operadebut gjorde hon 2007 i Bern som Papagena i Trollflöjten. Det var först då hon kände på riktigt, att hennes hobby hade blivit hennes yrke.

 
Die Zillertaler firar 45-årsjubileum 2017. De fem grabbarna spelar fraditionell folkmusik med partysound. "Sjung, dansa och var glad!" tycks vara deras motto...

   
... och visst dansades det i gångarna! Folk sjöng med, klappade takten och viftade med händerna i luften - uppmaningen från grabbarna "Hände hoch!" åtlyddes utan prut.


Som avslutning kom Hansi Hinterseer, vår stora favorit i dessa sammanhang. Han föddes 1954 i Kitzbühel,utförsåkare under 1970-talet och son till Ernst Hinterseer - som finns på fotot med "Kitzbühler Wunderteam 1954" högre upp i det här inlägget.

Hansi vann sammanlagt sex världscupsegrar 1972-1975 i slalom och storslalom.  I världscupen i storslalom i Tjeckoslovakien 1974 ställde både Hansi och Ingemar Stenmark upp. Ingemar kom trea och Hansi fyra. Vann gjorde Gustav Thöni, som han ofta gjorde då.


 
Sedan 1981 är Hansi kommentator vid Österrikiska Televisionens skidsändningar. 1994 inledde han sin framgångsrika karriär som schlagersångare, TV-medarbetare och skådespelare. Och här poserar han villigt tillsammans med Mannen I Mitt Liv.

DAG 7 ST JOHANN - HANNOVER
Avfärd efter frukost
norrut mot Tyskland och Hannover.

 
Faktiskt riktigt hyfsat väder, så vi såg bergen omkring oss.

 
Bitvis var det långa köer på Autobahn, trots att vi åkte på en söndag. Sön- och helgdagar äret runt råder det lastbilsförbud där mellan 00:00 och 22.00 . Sommartid gäller det även lördagar från 07.00-20.00 Dispens ges för kyltransporter och liknande.

Efter de sedvanliga bensträckar-, lunch och fikapauserna var vi framme vid samma hotell i Hannover som på nedresan runt 18.30 Med resan i kroppen och efter en mycket god middagsbuffé, var det inte alls svårt att somna.

DAG 8 HANNOVER - KARLSTAD
Avresa kl. 7
men alla satt på sina platser i bussen redan fem i, så vi åkte då.
Fikade på färjan till Rödby.


Gränspolisen i Rödby var mycket noggrann. 10 man kollade alla fordon som skulle passera. Vi fick visa upp våra pass för en trevlig polis, som klev ombord på vår buss.

Jag upplevde inte gränskontrollen i Sverige riktigt lika noggrann men visst, vi fick hålla upp våra pass. En grupp silverpantrar är kanske inte så benägna till människosmuggling...

Vi kom till Karlstad 22.30, där den förbeställda taxin väntade på oss. Det är alltid lika skönt att komma hem igen efter en resa och vi var ganska trötta av bussåkande både i kropp och knopp - men mycket nöjda med resan för övrigt.

Jaha ja, de' va' de' om de' de'. Hoppas att ni har haft trevligt tiillsammans med oss på vår resa. Få se när vi fladdrar ut igen.
Varm kram!
Lambergsfrua
  








 


 


Av Lambergsfrua - 27 oktober 2016 13:00

DAG 5 ELLMAU/HARTKAISERBAHN - ST. JOHANN FREDAGSMARKNAD
Nu var det dags
att återvända till Ellmau för att ta linbanan upp till Berg Kaiser för att delta i Frühschoppen. Det är en slags brunsch med mat, dryck, musik och dans. Ibland blir det nog mer dryck än mat, har en tysk vän berättat.


Eftersom dagen var så molnig med duggregn har jag fällt in en bild av Ellmau och Hartkaiserberg i solsken. Linbanekorgarna var nya från 2015 och förde oss mjukt och stötfritt upp på berget. Det märktes knappt, när korgen gled över stolparnas kugghjulen.


Så här mycket eller snarare lite såg vi från korgen på färden.


Topprestaurangen var smockfull med folk, som köade för öl, korv, ärtsoppa och kaffe.
Många dansade framför scenen, där en trio spelade glad "tyrolermusik". Enda sittplatserna fanns långt från scenen, men det var ganska trevligt ändå. Jag erbjöd mig att köa för lite varm dryck och kom tillbaks med en latte opch en Glühwein.


Så här ser topprestaurangen med fin lekplats och annat trevligt ut i klart väder.


Så här dålig sikt var det, när vi startade nerresan. Två av våra medresenärer vände ryggen åt "utsikten". 


Ganska kul ändå, tyckte Mannen I Mitt Liv. 


Tillbaka i St. Johann gick vi fram till den lilla marknaden på torget och kollade lite vad som erbjöds.


Frukt och grönt, korvar och ostar och finaste fina blommor. Jag gillade det lilla Meckitrollet i sin höstbukett. 

Efter trerättersmiddagen var det dags för ännu en kväll med Musikfest i Ellmau - men vi avstod faktiskt. Hur trevligt det än var kände vi, att både öron och ryggar behövde vila em kväll. I stället såg vi lite på TV, läste och löste korsord och samlade oss inför nästa dags stora avslutningsgala.

FORTSÄTTNING FÖLJER - KITZBÜHL/HAHNENKAMM - WILDER KAISER GALA

Av Lambergsfrua - 26 oktober 2016 16:30

DAG 4 ST JOHANN - ACHENSEE - WATTENS (SWAROVSKI) - ELLMAU

Efter frukost
körde bussen oss västerut i Inndalen. Vid Schwaz klättrade vi sedan på serpentinvägar ca 1 mil upp till "Tyrolens största bergssjö Achensee med sitt smaragdgröna vatten" på 950 m.ö.h Den är knappa milen lång och ungefär en kilometer bred och kallas ibland för fjordsjö


Målet var den lilla byn Pertisau på sjöns sydvästra sida. Här bor bara 460 personer, men sjön och bergen lockar turister både sommar och vinter.


Byn ligger vackert omgiven av höga berg. Vi var där för att göra en båttur på knappa timmen.


Vi åkte med MS Tirol byggd 1994 och totalrenoverad 2015. Den är hela 47 meter lång och knappt 10 meter bred och tar hela 600 passagerare - men så många var vi inte på vår tripp. Jag har förresten aldrig tidigare sett så stora, fina rymliga och helfräscha toaletter på en båt som här!
  
 
Det är imponerande
att den här ganska lilla sjön har haft reguljär båttrafik sedan 1887, först med ångbåt fram till 1958. Hur har man då fått dit båten?  Eller båtarna, för det finns faktiskt 6 båtar av olika storlek i rederiet! Jo, båtdelarna byggdes på varv och transporterades sedan till Achensee, där de monterades ihop till en båt och sjösattes.


Mannen I Mitt Liv och jag valde att sitta på soldäck, även om det var lite småkyligt och solen inte alls visade sig.


Vi hade sällskap därute av flera väl påpälsade passagerare. Hatten satt stadigt på damens huvud. Kanske hade hon hattnål...

 
Efter båtturen åt vi gulaschsoppa till lunch på en liten uteservering med bara ett par bord. Resten av gruppen gick till en större restaurang längre upp i backen, där maten visserligen var god, men väntan på den l-å-n-g-

 
Visst blir man glad av all den blomsterprakt som bjuds i Tyrolen.


Vi slingrade oss ner mot Schwaz i Inndalen. På 1400- och 1500-talen var det centrum för silverbrytning. Då bodde här ca 20.000 personer och staden var den största efter Wien i Österrikiska Imperiet. Idag bor här ca 13.000 personer.


Nästa punkt på dagens program var ett besök i Wattens och Swarovskis Kristallvärld.


En glittrande, gnistande värld med stora utställningshallar och exklusiv shop med lockande varor förföriskt exponerade i välputsade glasmontrar. Det här är ingången till shopen. Nä, jag köpte inget men ögonshoppade gärna.


Vi kom tillbaks till hotellet, när solen var på väg ner.
Efter trerättersmiddagen (med Knödel) var det dags för kvällens Musikfest i Ellmau.


Vi hade bokade platser till alla kvällarna, men inte samma bord varje gång.


Kvällens artister var bra och allra bäst var den schweiziska familjegruppen "Oesch's die Dritte" - farfar, son, sonhustru och deras tre barn, alltså tre generationer på scenen samtidigt. De sjöng och spelade schweizisk folkmusik så medryckande att folk hade svårt att sitta still. Många dansade i gångarna medan andra nöjde sig med att klappa takten (bland annat vi lite stela svenskar).  Dottern Melanie var sprudlande pigg med en helt fantastisk röst - och joddla kunde hon också!

Tillbaks på hotellet 23.30 - och även den här gången hittade alla i gruppen tillbaks till bussen utan problem.

FORTSÄTTNING FÖLJER -  DÅ BLIR DET FRÜHSCHOPPEN OCH FREDAGSMARKNAD I ST. JOHANN



   






Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards