Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 22 maj 2011

Lite mer från vår Gironaresa v.19

Av Lambergsfrua - 22 maj 2011 15:15

Tremiljonersstaden Barcelona ligger ca 10 mil sydväst om Girona, där vi ju bodde. Vi tog oss till Barcelona med expresståg på dryga timmen.


I Girona delade järnvägsspåren och bangården förr staden i två delar. De hade alltså precis samma situation, som vi har i Karlstad nu. Det problemet har man löst på ett praktiskt och elegant genom att höja spåren över gatuplanet. Det lämnade utrymme i gatuplanet för bussterminal och taxistation. Ansvariga i vår kommunstyrelse borde ta en titt på den här lösningen - flygbiljetterna är ju så billiga, så resan skulle inte behöva kosta skattebetalarna många sekiner.   


På inrådan av en medpassagerare klev vi av tåget en station före slutstationen - och kom rakt upp i smeten vid arkitekten Gaudios världsberömda Casa Batilò. Ett absolut "måste" för turister tydligen, för kön att få komma in var både lång och bred.


Vi letade reda på en sightseeingbuss, som tog oss på en två timmars rundtur förbi de flesta sevärdheterna. Där satt vi på övervåningen i solen med lurar i öronen och vred huvudena än åt höger, än åt vänster - precis som blev tillsagda.


Barcelona är en stad med många vackra byggnader, parker, fontäner - och origínella lyktstolpar. Notera att glaset i glödlampan är rutmönstrat!


Gammal bebyggelse blandas med ny, modern i glas och betong. Barcelona är rondellernas stad, men de flesta rondeller pryds av en plantering, en fontän eller en staty. Trafiken är tät och filkörningen känns lite - hm- osäker. Skönt att slppa köra själv här...   


Klart att man ska utnyttja taket till en grönskande oas, om det finns en möjlighet.


Utanför tågets slutstation Barcelona Sants  stod mangder av EU-moppar och vespor, som tydligen tillhörde tågpendlare - smidiga fordon att ta sig fram med i tät trafik. Men jag skulle aldrig våga...


Här pågick en ombyggnad.Vad kan då vara smartare än att dölja bygget med ett gigantiskt tygsjok - som betalas med en sommarfräsch reklam.


Pampigt slott uppe på berget Montjüic, där också Olympiaarenan finns.


Utsikt över en del av Barcelona från Montjüic. Häruppe ligger också Miròmuséet.


En av de mer originella statyerna - eller vad man ska kalla de här böjda stålrören.


I hamnen trängs kryssningsfartyg, lyxyachter och segelbåtar med vanliga handelsfartyg. Den som känner sig hågad kan åka linbana från hamnen... ...upp till det berget Montjüic - eller tvärtom.


Segelbåtar i grönskan! Den här bilden av några segelbåtar tycker jag själv är rolig. MiML tycker den är totalt misslyckad och inget att spara... Jag sparar!



Jaha ja, vi fick inte riktigt klart för oss vad det här är för byggnad. Rösten i hörlurarna berättade i alla fall, att den är vackert upplyst inifrån på kvällen. Definitivt ett nytt och annorlunda inslag i Barcelonas skyline - och jag ska inte skriva, vad jag tycker att den liknar.   


Självklart besökte vi den enorma katedralen Sagrada Familia, som aldrig tycks bli färdig. Här var det hela tiden en strid ström av turister.


MiML utanför H&M. På var sida om entrén hänger guldglänsande lyktor - pampigt värre!


Ett gäng gatumusikanter trudeluttade utanför ett varuhus.


Efter bussturen tog vi en promenad på Ramblan. Det var rejärt varmt. Vi slog oss ner på en bänk i skuggan från några träd för att besluta om, hur vi skulle lägga upp fortsättningen på dagen.

  På bänken bredvid oss satt en äldre dam, något yngre än vi skulle jag tro *fniss*  - och matade duvorna. Och tänk det var riktigt roligt att se! Damen försökte slänga brödbitar till en liten kaxig sprav, som vågade sig in i duvflocken. Så snart sparven fick tag i en munsbit, förvandlades duvorna snabbt till hökar och gick till attack. Här skulle det inte komma någon ynklig liten inkräktare och sno deras bröd. Brödet var deras, punkt och slut.


Vi såg en hel del såna här små knallgula elbilar framförda av hjälmförsedda turister. Den här föraren tog det säkra för det osäkra och höll sig på cykelbanan.


Framåt kvällen återvände vi med tåget till Girona.


Utanför grannens hotellrum stod de här motorcykelstövlarna. Antingen önskade man få dem putsade (görs sådant fortfarande?) eller så stod ägarna inte ut med dofterna...


Eftersom vi hade ätit på dagen i Barcelona nöjde vi oss med bröd, ost, lufttorkad skinka och körsbärstomater till kvällen - och ett glas rött för MiML och vitt för mig. OK då, det blev två   


Varma kramar till er alla som tittar in,

Lambergsfrua     

 
 
yvonne

yvonne

22 maj 2011 17:59

Så härligt! Tågstationen kände jag igen på bilden där! C:a 10 år sen sist...Härliga bilder..nu vill jag åka dit :P

http://www.yvonneeblogg.blogspot.comco

Lambergsfrua

22 maj 2011 18:42

Tack! Hoppas du k0ommer iväg. Jag har en god vän som är flygrädd till tusen. Nu ville hans fru absolut till Kreta och skaffade lugnande tabletter åt honom. Han ställde upp och hade så mycket problem med att trava på flygplatsen fram till gaten att glömde tabletterna. Allt avlöpte väl, vistelsen var toppen - och han är redo att åka igen. Som du ser - ingenting är omöjligt =D
Kramar,

 
yvonne

yvonne

22 maj 2011 18:55

Ja, kanske man vågar flyga nån gång igen..:) Nej, vi var inte iväg på Bertil i fredags. Kanske ni kommer iväg på något annat i sommar? Ute är det ju mer gott om plats om man säger så. Du får gärna kontakta mig och fråga om något om du vill när det gäller August, Öppen scen är ofta trevligt också! Och gratis ;) ditte_glannstrom@hotmail.com har jag isf! :)

http://www.yvonneeblogg.blogspot.comco

Lambergsfrua

23 maj 2011 16:30

Ja, jag hoppas verkligen att du kan övervinna din motvilja mot att flyga - men jag förstår dig så innerligt väl. Jag gillar absolut inte att flyga, men gör det ändå, eftersom det ofta är enda sättet att ta sig från punkt A till punkt B. Och jag är för nyfiken för att låta bli att ta mig till punkt B =D
Tack snälla för erbjudandet om Café Augustinfo vid behov! Och tack för att du ger mig din mailadress. Jag har lagt in din adress i adressboken. Vill du nå mig via mail har jag nuggni38@hotmail.com
Ha det gott!
Solig kram,

 
Anita

Anita

22 maj 2011 19:08

Oj då goa vän !!! Tack för att jag fick komma till Barcelona. Mäktigt precis som jag trodde. Mirómuseet skulle jag vilja besöka. Blev alldeles betagen i tyget på bygget med betald reklam på. Ursnyggt ... i allafall på bilden. Fantastisk katedral .. Sånt gillar jag för de är så mäktiga. Den annorlunda inslaget i Barcelonas skyline tycker jag liknar en jättestor massagestav men vacker är den inte men kanske på kvällen i elljus.
Tack kära vänner för att jag fått vara med i denna stad. Saknar Messi på bilderna men mankan ju inte få med allt. Eller hur MiML ???
Sommarhälsning och kram från oss

http://minplats.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

23 maj 2011 16:25

Ja du Anita, Mirómuséet är säkert mycket intressant att besöka, men kantig och ocharmig arkitektur i mina ögon. Vi åkte bara förbi med sightseeingbussen.
Katedralen var/är imponerande, som så många av de andra byggnaderna vi såg.
He he, massagestaven är riktigt ful - vi såg den aldrig upplyst, men formen är ju ändå densamma, eller hur? ;)
Nää Messi såg vi inte, men vi åkte i alla fall förbi stadion, där han och grabbarna spelar - så vi har i alla fall andats samma luft =DD
Kyliga vindar här idag, men solen skiner. I kväll blir det styrelsemöte med de två nya ledamöterna på plats. Det känns redan mycket bra.
Hälsningar och kram tillbaka från oss båda! Ha det gott,

 
soffie

soffie

22 maj 2011 21:13

å va vackra bilder till Barcelona vill jag med åka till,
Va fint du har gjort i bloggen,
Må så gott

http://www.soffie69.blogg.se

Lambergsfrua

23 maj 2011 16:18

Tack, tack! Ja, Barcelona har mycket intressant att se, även om vi föredrog Gironas lite lugnare rytm.
Den fina headern har jag inte gjort själv utan fått stor hjälp med av en god vän, som kan sånt;)
Ha det gott du också!
Kram,

 
Ruth

Ruth

22 maj 2011 22:01

Är helt förstummad av alla vackra byggnader och allt intressant ni har fått uppleva. Helt underbara bilder och intressanta rader till var och ett av dom. Tänk så mycket ni har fått uppleva på alla era resor.
Kram och tack för detta inlägget.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

23 maj 2011 16:16

Åh, tack snälla du för rosorna du strör över mig =D Naturligtvis finns det så otroligt mycket mer att se av turistattraktioner där, men dem kan man ju se på nätet. Ja vet du Ruth, jag är innerligt tacksam och glad så länge vi kan och orkar resa.
Önskar dig och din Arne en skön kväll!
Soliga kramar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13
14 15
16
17 18
19
20
21 22
23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards