Lambergsfruas  blogg

Senaste inläggen

Av Lambergsfrua - 21 oktober 2015 08:00

 
I dag fyller min barndomsvän
sedan förskoleålden år. Mannen i Mitt Liv och jag bugar och bockar och gratulerar och hoppas det blir en riktigt bra dag!

 
Självklart får hon en bukett av favoritblomman också.

Varm kram till vår vän - och till er andra besökare här.
Lambergsfrua 
  


ANNONS
Av Lambergsfrua - 20 oktober 2015 17:30

 
Ja, nu är det inte
vi som har bytt till vinterskor utan Silverpärlan. Vi har haft flera frostnätter i rad nu, så det kändes dags. Sommarskorna är tvättade och incheckade på däckhotellet, där de får vila till våren.

Den senaste veckan har bjudit på soliga dagar. I söndags var vi bjudna till Dottern och Svärsonen på en lätt lunch i solen på deras altan. Tänk att kunna sitta ute långt in i oktober utan att frysa!

I det fina vädret passade vi på att montera upp vår ljusslinga på balkongräcket. Nejdå, vi har inte tänt den och tänker inte heller göra det på ett bra tag ännu. Det är bara så skönt att kunna göra det arbetet utan att behöva bli valkänt och stå där huttra. Det kallar jag att vara förutseende.

Önskar er alla en bra fortsättning på den här dagen.
Varm kram,
Lambergsfrua
   


ANNONS
Av Lambergsfrua - 17 oktober 2015 12:15

Vädret har varit helt strålande den här veckan och vi har passat på att göra små utflykter i omgivningarna. Häromdagen stavtravade vi till naturreservatet Göteborgsudden, som inte alls ligger i Göteborg utan väster om Karlstad centrum, granne med området Zakrisdal.

Torpet byggdes på 1800-talet av Skräddarmästare Zacharias Stenstöm, ägare till  Zachrisdals gård. Fast han kom egentligen inte från Götborg - utan från Marstarnd!


Stigen är lätt att gå på och går delvis genom skog. Jag tror att det är aspar, som är så lysande gula i solskenet.Längst ute på udden finns en rejäl spång som leder ut till ön utanför. Lättillgängligt både för rullstolar och rollatorer. Det gillar vi, även om vi inte har behov av de hjälpmedlen. Inte ännu i alla fall...

 
På ön har man fri sikt ut över Vänern, fast inte lika öppet som på Hammarös sydspets. Det är mäktigt att se vatten så lugn och stilla.

På 1930-talet fanns här flera sommarstugor, men idag syns  bara resterna av en del husgrunder. Området blev skyddsområde, när Zakrisdals ammunitionsfabrik byggdes i närheten 1941 och stugorna fick överges. 1994 las fabriken ner, men några stugor har inte byggs upp där. 

 
I den lilla viken är det svårt att avgöra, vad som är vass och vad som är spegelbild av vass.

Vi avslutade vår utflykt med lunch på IKEA.

Varm kram,
Lambergsfrua
  
 

Av Lambergsfrua - 16 oktober 2015 12:15

I veckan tog vi oss ut till grannkommunen Hammarö, som ligger söder om Karlstad omgiven av Vänern. Där kan man traska ända ut till sydpetsen vid Skage fyr och bitvis njuta av en obruten horisontlínje.


Från parkeingen tar man sig dit ut via en delvis spångad led. Härute ligger också en fågelstation, som räknar passerande flyttfåglar och fångar in och ringmärker en hel del av dem. 


Utsikten från sydpetsen. Det var solglitter och lätt dis borta i horisonten.  


Här ligger Skage Fyr, som byggdes 1872. 1930 ansågs den onödig och såldes så småningom till den privata Föreningen Fyrtornet, som sköter om fyr och tomt. 


Vy över Vänern från tomten nedanför fyren.


Vackra höstfärger på vägen hem från Hammarö.

Varm kram,
Lambergsfrua
   

  

Av Lambergsfrua - 15 oktober 2015 16:19

Nu händer det saker i naturen varje dag. Löven skiftar färg och snart är träd och buskar helt kala - och MiML och jag får bättre sikt mot Herrhagen...Flera morgnar har har Tjärnen och Kanalen legat helt spegelblanka. Det känns lite ovant efter den blåsiga sommaren.

 
Lönnarna i vår park har inte fått den där fantastiska glöden ännu och kanske de inte hinner att få det heller, innan löven singlar till marken. Det varierar från år till år.


Ölandstoken är en tacksam växt och blommar fortfarande rikligt vid våra hus.


Det här är en ganska nyplanterad häck, som riktigt lyser med sitt färggranna bladverk nu på hösten.  


Här har vi en lönn som faktiskt har fått guldgula löv.


En planterad rönn som inte ser ut, som rönnar brukar göra i det vilda - men färggrann är den.


Julröda bär i en häck som skyddar med sylvassa taggar.


Kärleksörten är en av mina höstfavoriter med sin härliga färg - och än blommar den frodigt.

 
Många båtplatser vid Kanalens bryggor gapar tomma nu. Båtarna på andra sidan Kanalen har inte lyckats få någon bryggplats ännu, så ägarna knyter fast sin båt vid något träd tills vidare. Det är många som köar för en bryggplats här i Karlstad...

Varm höstkram!
Lambergsfrua
  

Av Lambergsfrua - 11 oktober 2015 12:45

Den senaste vecka har färgerna i naturen ändrats rejält, men än är träden inte kala.


Vi har haft temperaturer ner mot nollan, men än värmer vattnet i Vänern. Än har vi bara haft en frostnatt här. Utanför stan och lite längre norrut är det kallare.


   
I veckan har vi varit på HÅELLS Mattor och kollat ny gångmatta till hallen. Ju mer det finns att välja på, desto svårare får vi att bestämma oss. Det gäller minsann inte bara mattor förresten. De här två tyckte vi om, men ingen av dem gav oss någon spontan "Vill-ha-känsla" - så än nöter vi på den gamla här hemma.


I veckan blev vi bjudna till Dottern och Svärsonen "på lite gott att äta" och det var verkligen riktigt gott. Korven och havtornssylten var inköpta på Smaka på Värmlands matmässa, alltså närproducerat. Just den korven innehåller 98% kött och smakade helt fantastiskt gott. De övriga 2 %-en är väl kryddor och korvskinn kan tänka - he he! 


I torsdags öppnade Svarta Lampan sin Julbutik. Bilden visar bara en liten del av de 300 kvadratmetrarna, som fyllts med allt man kan tänkas vilja ha för att lysa upp julen. Vi behövde en
ny ljusslinga till balkongen och hittade en 4-meters med enfärgade ledlampor till mycket bra pris. Vi är såå nöjda!


Vår "Silverpil" har varit hos reconditioneringsmästaren och under hans proffsiga och omsorgsfulla vård förvandlats till en riktigt "Silverpärla". Den glänser som ny och är helfräsch från tak till skosulor. Kolla bara hur grannens röda bil speglar sig i Silverpärlan! Nu ska bara vinterskorna på och sedan är den (och vi) redo att möta vintern. Eller njäe förresten, Mannen i Mitt Liv och jag är nog inte riktgt redo än.  

Varm kram,
Lambergsfrua   

  

Av Lambergsfrua - 4 oktober 2015 16:30

Vad hände med september? undrar jag förvånat. Det känns som om den månaden bara försvann nånstans i horisonten. Jag hann inte riktigt med, men nu är vi alltså inne i oktober. Längst uppe i norr väntas vintern komma de första dagarna i oktober, medan man samtidigt ser hösten komma längst ner i söder. 


Oktober kallas/kallades även Slaktmånaden, men Linnés botaniska namn är Löffällning. Jag gillar Linnés namn bättre och illustrerar med en höstbild från parken mellan våra hus.


 
Vi har haft en solig och skön vecka. Vildvinets intensivt röda färg imponerar i Dotterns trädgård.

 
Den här dekorativa blomman finns också i hennes trädgård. Ja, det är Svärsonens trädgård också förstås.

 
Det har varit frost på vissa ställen, men vi har bara haft en enda natt med markfrost. Då blev våra balkongförnster vackert immiga.


Även en något bedagad skönhet har sin skönhet.


Första solnedgången i oktober månad var en av de allra vackraste vi har upplevt här. Hela himlen brann och glödde. Vi bara satt där på balkongen och sög i oss av skådespelet.

 
Det glesnar bland båtarna vid Tjärnens bryggor, men än finns min favoritbåt kvar i vattnet och åker ut på små turer i Vänern nästan varje dag.


 
 
Det har blivit tradition att vi åker på höstmarknad vid Flatviksgården ca tre mil utanför stan tillsammans med Dottern och Svärsonen. Det är en mycket liten och trivsam marknad och bäst av allt - det serveras kolbullar! Det  är ungefär som fläskpannkaka tillagad i panna på grill - men smakar bättre, tycker vi. Njae förresten, Mannen i Mitt Liv skulle nog föredra en vanlig fläskpannkaka, om han fick välja. Han gillar själva företeelsen - och vägrar inte kolbullar i alla fall.


Jag önskar er alla en riktigt fin avslutning på den här helgen.
Kram,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 24 september 2015 22:45

Vädret är väl så som man kan förvänta sig nu i september. Rätt som det regnar kommer det en skur, som min mamma brukade säga.


Nyponen rodnar vackert i våra buskage samtidigt som blommor fortfarande lyser bland dem.


Häromkvällen lättade molnen något och plötsligt fick vi se solen spegla sig behagsjukt i Tjärnens vatten. På himlen syntes den sämre, men vi såg ju att den fanns där.


Vid en promenad i omgivningarna fick vi se en vacker kvinna i en trädgård. Hon har antagligen funnits där en tid, men vi har inte uppmärksammat henne. Eftersom hon finns på Lamberget, fick jag för mig att det kanske rentav är den riktiga Lambergsfrua, som avbildats där (klicka på länken och läs om henne) - fast jag förstår inte riktigt, varför hon i så fall har en mask i handen. Alltså en mask för att kunna dölja sitt ansikte. Vacker är hon i alla fall.   

   
I går kväll gled den här vackra båten ut ur Tjärnen i skymningen. Jag undrar vart. Kanske till ett sommarställe på någon av de närliggande öarna eller kanske helt enkelt till någon krogarna vid bryggorna i Inre Hamn. Hur som helst var det en vacker syn.

Nu dags att släcka ner för kvällen.
Varm kram,

Lambergsfrua    
 

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018
>>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se