Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under december 2009

Av Lambergsfrua - 12 december 2009 13:10

I morse när jag frog persiennen syntes mörka moln samtidigt som en blek vintersol kämpade sig fram. Såg ut som snömoln, men än har inget kommit från ovan. Vi håller tummarna föruppehåll för i eftermiddag har vi glöggträff i vår förening - utomhus vid grillplatsen.  

Ha det gott!

Varma kramar, 


 

Av Lambergsfrua - 10 december 2009 16:06

Har ni nån gång skakat en nästan full literkartong med yoghurt - utan att locket sitter på? Det har jag. Idag. Det blev effektfull kan jag säga. Milt uttryckt.

Det blev till att rengöra mig själv, bordsduken och golvet. Inte kul.


MiML tittade förvånat på mig och utbrast:"Men jag har ju skakat den!"

Ja ja.


Önskar er alla en skön och avkopplande kväll. Själv ska jag fälla upp vår gran av den sort, som man stuvar undan i en lång karong på vinden, när de inte ska stråla och glädja oss i juletid.


Varmaste kramar!

Av Lambergsfrua - 9 december 2009 19:44

Så har jag då äntligen slagit mig ner vid datorn för att dela med mig några foton från vår lyckade resa till Wien.



Vi färdades genom ett frostnupet landskap från Karlstad till Stockholm/Arlanda.Fotot har jag lånat från nätet. Svårt att fotografera genom fönstret på ett framrusande X2000 - men så här såg det ut.


I luften. Solnedgång högt ovan molnen där bergstoppar sticker upp.




"Rädda en gås. Flyg bort i jul!" stod det på stora afficher i tunnelbanan. Tydligen har man gås och inte skinka på de österrikiska julborden - kul reklam!


Det finns flera julmarknader i Wien, men den största och finaste finns på Rathausplatz. Man möts av en jättelik adventskrans med fyra ljus vid ingången. Notera att bara ett ljus var tänt vid vårt besök - vi åkte ju hem igen den andra advent på morgonen och hann inte se det andra ljuset tändas.


Framme vid Rådhuset finns ett stall med Maria och Josef i naturlig storlek. Vi tyckte nog att det lilla nyfödda Jesusbarnet verkade väldigt försigkommet. Försedd med riklig hårväxt - kammat med bena   


När mörkret föll förvandlades Rådhusplatsen till en nästan magisk plats.


23 av Rådhusets höga fönster var numrerade som advetskalenderluckor och varje dag öppnades en ny. Lucka nummer 24 var bakom det blåaktiga skenet i tornet.


Här fanns ingen plats för tingeltangel eller plastprylar utan bara hantverk, hembakat och hemlagade charkuterier. Den här glada damen sålde bl.a bivaxljus och diverse sylter - iklädd en tomteluva som svängde livligt från höger till vänster.


Här fanns ett öveflöd av glittrande och guldglimmande julgransprydnader garanterat inte Made in Taiwan.


Gigantiska lysande fjärilar lyste över trottoaren längs hela Rathauspark


Inne i en av Rådhusets vackra salar kunde man lyssna till olika körer, som sjöng julsånger. Just när vi var där, sjöng en svartklädd damkör. Musikaliskt mycket skickligt, men vi kände inte igen en enda melodi. Eftersom man kunde komma och gå som man ville, tassade vi ut igen ganska snart.


 

Stefansdomen är en imponerande byggnad med anor från 1100-talet. Vill du veta mer om den kan du läsa här.Just nu håller man på att renovera det stora tornet, så nedre delen är täckt av byggplast med fototryck av det vekliga tornet. Fiffigt!


Vi promenerade med karta genom den centrala äldsta delen av stan, som är fylld med ljusa rikt utsmyckade byggnader. "Men så vackert!" utbrast vi här. Vad i allasin dar är det för något? Fram med kartan igen - och si, det var Spanska Ridskolan. Det är väl det superlyxigaste stall/träningslokal/ridskola en häst bara kan drömma om.


Man kan åka hästdroska i den inre centrala delen av stan. De gör alltid en sväng in på Spanska Ridskolans borggård. Här kommer två ekipage på väg ut igen. Stilfullt - men vi fick inte klart för oss varför hästarna har spökats ut med röda strutar på öronen. Dekoration bara, eller?


På lördagseftermiddagen åkte vi spårvagn förbi Rathausplatz, som var fullkomligt sprängfyllt med folk. Här köade folk för att ta sig över gatan vid grönt ljus - och då vällde fram som en flodvåg. Vi gick inte av då...


Vi steg upp halv sju på söndagsmorgonen för att äta frukost och sen åka till flygplatsen. När vi gav oss iväg färgades himlen så här vackert av den uppåtgående solen - jo vi hade sol!

Det upplysta "röret" i framkant tror vi tillhör en närbelägen tågstation, men vet inte säkert. Rätt dekorativ i vilket fall som helst;)


På Stockholms central fick vi vänta på vårt tåg och en söndag finns det mycket att titta på där. Hängande i taket över Ringen, som också kallas Spottkoppen, har man placerat en fantasigran som långsamt växlar färg. Ganska effektfullt om än inte så mysigt. Jag har monterat ihop fyra bilder på den - förevigade aldrig den rent vita.


Naturligtvis har jag många fler foton från resan, men jag nöjer mig med de här. Jag tror ändå, att de ger en liten uppfattning om, vad vi upplevde under våra dagar i fantastiskt vackra Wien





Av Lambergsfrua - 6 december 2009 18:14

Sitter nu på tåget mot Karlstad och har just ätit vår middag här. Renskav i gräddsås med kantareller och sallad, kaffe och liten fin vit chokladbit. Det är inte lätt att skriva här på tåget - det ruskar och svänger så fingrarna hamnar ännu mera snett än vanligt *fniss*


Många förseningar på Stockholms Central " pga elfel". Flera tåg ersattes av bussar och X2000 mot Jönköping ersattes med vanligt tåg utan ågon som helst servering.


Flög med Airtours till Wien. Den researrangören använder sig av lågprisflyget Air Berlin, som i sin tur anlitar Niki Air, som ägs av gamle racerföraren Niki Lauda. Fräscha plan och trevlig personal. Vatten, läsk, kaffe/te och en supergod saftig sandwich ingick, trots lågprisinriktningen. Där har Ryanair mycket att lära.   

Julmarknaden vid Rådhusplasen igår kväll var minst sagt välbesökt. Trängsel var bara förnamnet. Vi njöt av de sagolika belysningarna och lyssnade sen på julsånger inne i Rådhuset - men det var inte riktigt vår stil. För mycket körsång och för lite jul om man så säger. Loalen de sjöng i var däremot en skönhetsupplevelse


Snart hemma igen efter en minnnesrik upplevelse.Jobb i morgon men på tisdag hoppas jag få lite tid för bloggvandring - det är så roligt


Vsrmaste kramar till er alla som tittar in här!

Av Lambergsfrua - 4 december 2009 14:44

Jag och MiML är just nu i Wien och firar var 49:e förlovningsdag. En fantastisk stad och den bästa julmarkarknaden vi nansin har besökt. Kommer med foton nasta vecka.

Varmaste kramar till er allihop!

Av Lambergsfrua - 2 december 2009 13:54

Vilken härlig vinterdag! Solen skiner och det är ett par minusgrader. Natten var kall och klar, månen lyste gul och rund och isen la sig på delar av Tjärnen. Och fortfarande ligger det en båt kvar vid bryggorna   


Svärsonens bror Lars-Ove, deltar i en Provinstidningens tävling "Månadens bild" med ett foto från Höga Kustenbron, som jag tycker är helt fantastiskt. Brandman Öhrn var på utbildning, och då fick han bl.a klättra upp i bron. Ruggigt, tycker Svärsonen, som helst inte vill ställa sig på en pall en gång. Men brorsan ställer sig tydligen både på pallar och stegar om det behövs   


Kolla gärna de foton som nu tävlar för november. Tycker du också att Lars-Oves foto är värt att vinna, blir jag jätteglad om du röstar på det. Före den 7 december klockan 10.


Ha en fortsatt fin dag!

Varmaste kramar till er allihop


Foto:Lars-Ove Öhrn

Jag tycker kompositionen och perspektivet är helt suveränt bra.

Av Lambergsfrua - 1 december 2009 11:54

Nu har jag testat och prövat mig fram med olika julbilder och olika kombinationer. Toppbilden är min egen men bakgrundsbilden har jag lånat från Ruth, som så frikostigt delar med sig av sina vackra bilder. Stort tack, Ruth!


Önskar er alla en härlig första december - här skiner solen!   

Varmaste kramar till er alla   

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12 13
14 15
16
17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< December 2009 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards